Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní správa a samospráva Principy demokracie
Advertisements

Občanská nauka Volvy v ČR ; VY_32_INOVACE_D2_13
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Volební systém České republiky
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dělba moci.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Michal Dosoudil Obsah prezentace  Úvodní info o Rumunsku  Situace na rumunské politické scéně r  Původní volební systém  Návrhy nových.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
volby Volební systémy v demokratických zemích
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VOLBY V ČR.
Demokracie.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
POLITICKÝ PLURALISMUS
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Transkript prezentace:

Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy

Volby, volební systémy Volby akt, při kterém volí právoplatní voliči své zástupce do funkcí nebo orgánů důležitý demokratický způsob výběru slouží k zastupování lidí garantují základní demokratické principy forma nepřímé demokracie Volební systémy ústavou nebo zákonem stanovený způsob voleb do zastupitelských orgánů většinový volební systém systém poměrného zastoupení kombinovaný volební systém

Historie voleb Antické Řecko ostrakismus, střepinový soud 18. století Rousseau, Condorcet Ústavy USA, Polska, Francie Různé úrovně voleb volba předsedy třídy, volba předsedy SRPŠ, volba předsedy politické strany, volba papeže, volba generálního tajemníka OSN…

Funkce a znaky voleb pokojná změna vlády určí, kdo bude vládnout a jakou silou vyjádří mínění voličů udělí legitimitu vládě a parlamentu zajistí zpětnou vazbu pro občany i pro politiky poskytnou občanům možnost kontrolovat vládu a jí zvolenou politiku Volební právo stojí na těchto principech (znacích) všeobecné rovné tajné přímé

Volební systémy Většinový (majoritní) systém princip „vítěz bere vše“ jednokolový a dvoukolový v ČR – volby do Senátu Poměrný (proporční) systém procento odevzdaných hlasů odpovídá procentu reprezentantů umožní zástupce i malých stran v ČR – volby do PS, do obecních a krajských zastupitelstev Smíšený volební systém Preferenční volební systém

Výhody a nevýhody volebních systém většinový poměrný menší reprezentativnost stabilní vláda neumožnění existence malých stran snadné hlasování a vyhodnocení výsledků občan zná svého zástupce větší reprezentativnost méně stabilní vláda umožňuje zastoupení menšin složité hlasování i vyhodnocování rozhodnutí jsou výsledkem různých názorů a koaličních diskuzí

Volby v ČR volby vyhlašuje prezident s nutností spolupodpisu předsedy vlády volby jsou vyhlášeny nejpozději 90 dnů před jejich konáním Volby se mohou konat kdykoli v posledních 30 dnech stávajícího parlamentu došlo-li k rozpuštění poslanecké sněmovny – do 60 dnů po jejím rozpuštění Volby probíhají ve dvou dnech 1. den od 14.00 – 22.00 hodin 2. den od 7.00 – 14.00 hodin právo volit má každý občan ČR ( nejpozději však druhý den voleb musí dosáhnout věku 18 let )

Parlamentní volby Poslanecká sněmovna Senát podle zásad poměrného zastoupení konají se ve 14 volebních krajích PS má 200 poslanců, jsou voleni na období 4 let poslanec může být zvolen ten, kdo dosáhl věku 21 let hranice 5% a 7% hlasů pro stranu podle zásad většinového systému konají se v 81 obvodech senát má 81 senátorů, jsou voleni na období 6 let, každé 2 roky se obnoví třetina senátorů senátorem může být zvolen ten, kdo dosáhl věku 40 let

Krajské, komunální a prezidentské volby Volby do zastupitelstev kraje počet členů určuje počet obyvatel v kraji aktivní i pasivní volební právo má občan starší 18 let podobná pravidla jako u voleb do PS, konají se každé 4 roky Volba zastupitelstva obce počet členů stanoví na každé volební období zastupitelstvo podle počtu obyvatel obce Volby se konají každé 4 roky podle zásad poměrného zastoupení Prezidentské volby v roce 2013 proběhla první přímá volba prezidenta ČR prezident je volen na 5 let, maximálně dvě volební období

Formy přímé demokracie bezprostřední rozhodování lidí o politických záležitostech státu neexistuje jako ucelený politický systém Formy referendum – hlasování voličů o závažné politické otázce plebiscit iniciativa – právo občanů iniciovat zákony nebo vyhlášení referenda odvolání – reprezentantů nebo jiných volených úředníků

Zdroj obrazového materiálu: Děkuji za pozornost Mgr. Monika Brzá Zdroj obrazového materiálu: KLIPARTY MS OFFICE