Jednání expertní skupiny dne

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

KONFERENCE ASOCIACE ŘEDITELŮ GYMNÁZIÍ ČR - PŘEROV.
IPn Kariérní systém – základní informace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Popis školících a informačních aktivit CERMATu
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 3.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
KONFERENCE k zahájení projektu Centrum celoživotního vzdělávání Klatovy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jednání expertní skupiny dne
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kariérní systém učitelů
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
KONFERENCE k zahájení projektu Centrum vzdělávání pedagogů Klatovy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Klatovy.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Jednání expertní skupiny dne
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
MŠMT červen Základní údaje o projektu Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Prioritní osy 4a Systémový rámec celoživotního.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora krajského akčního plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Název operačního programu:
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Model intenzivní podpory
Podpora procesů uznávání
Intenzivní podpora škol
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Jednání expertní skupiny dne 14. 3. 2013 KARIÉRNÍ SYSTÉM CZ.1.07/4.1.00/33.0002 1

Hlavní cíl projektu Vypracovat kariérní systém učitelů umožňující celoživotní zvyšování kvality jejich práce, propojený s atestacemi a navázaný na motivující systém odměňování na základě transparentních pravidel. Délka projektu : 27 měsíců (III/2012 – VI/2014). 2

Klíčové aktivity projektu 2. Systém vzdělávání 3. Profesní portfolio 1. Kariérní systém

KA1 – Kariérní systém – očekávané výstupy Očekávané výstupy KA 1 do konce r. 2013 a probíhající práce – 1. část: Dokončení práce na víceúrovňovém standardu učitele v návaznosti na výstupy projektu QRAM (popis potřebných kompetencí pro každý z kariérních stupňů/pedagogických pozic). Stanovení cílů vzdělávání pro jednotlivé kariérní stupně a pozice Přípravné práce pro tvorbu KS ředitele školy. Návrh kritérií pro hodnocení pedagogické práce učitelů – kdo, kdy a podle čeho bude učitele pravidelně hodnotit v jednotlivých kariérních stupních. Dokončení práce na víceúrovňovém standardu ředitele. 4

KA1 – Kariérní systém – očekávané výstupy Očekávané výstupy KA 1 a plánované práce 2013 – 2014 – 2. část: 6. Návrh rámcového obsahu, rozsahu a způsobu ukončení vzdělávání potřebného k dosažení kariérních stupňů a pozic. 7. Návrh kariérního systému pro ředitele; stanovení a popis obsahu vzdělávání pro ředitele v návaznosti na vytvořený kariérní systém pro ředitele. 8. Návrh kritérií pro uznávání již absolvovaného DVPP, doktorandského studia, dosavadní pedagogické praxe pro zařazení učitele do kariérního stupně 3 a 4. 9. Stanovení a popis nových specializovaných činností, zpracování standardu vzdělávání v rámci DVPP. 10. Návrh institucionálního zajištění vzdělávání uskutečňovaného v souvislosti s kariérním systémem. 5

KA1 – Personální zajištění Personální zajištění řešitelské a interní oponentní skupiny Zástupci VŠ, odborných asociací, ředitelé z praxe, domácí a zahraniční experti Řešitelská skupina PS pro kariérní systém a standard ředitele v návrhu PS pro návrh kritérií pro hodnocení pedagogické práce učitelů v návrhu Průběžná spolupráce s KA2, zahájení spolupráce s KA 3 Interní oponentní skupina Skupina „strategického plánování a supervize“ Skupina stojící mimo projekt – dohoda MŠMT a děkanů pedagogických fakult Složení: management projektu, zástupce MŠMT + VŠ, CZESHA, AŘG, AŘZŠ Cíl: dosažení shody v prioritách vzhledem k praxi škol VŠ, ZŠ, SŠ, hospodářská komora, zástupci asociací 6

KA1 – Realizace Práce řešitelských skupin a členů: Realizace 10 pracovních setkání řešitelské skupiny (19. 6., 23.7., 1. 8., 7. 9., 18. 10., 29. 11., 13. 12.2012 17. 1., 21. 2., 14. 3. 2013) Realizace úvodního setkání s interní oponentní skupinou (24. 1. 2013) Průběžné individuální konzultace se členy řešitelské a oponentní skupiny, VŠ, asociace, odborná veřejnost Komunikační matice Komunikace mezi členy na intranetu NIDV

KA1 – Stav prací a průběžné výstupy Seznámení s výstupy QRAM - zahájení spolupráce s realizátory projektu QRAM a zástupci pilotních škol QRAM, účast na seminářích ke QRAM Příprava hodnocení pomocí portfolia - dotazníky pro školy – sběr dat o systému hodnocení práce učitele v současné praxi a zajištění zájemců o pilotáž (příprava KA 3) Analýzy a konzultace k finanční a demografické studii variant dopadu odměňování v rámci KS Víceúrovňový standard učitele pro kariérní systém 2, 3, 4 stav: po zapracovaných připomínkách interní oponentní skupiny Příprava realizace dalších očekávaných výstupů – KS a standard pro ředitele 8

KA1 – Stav prací a průběžné výstupy Grafické výstupy Standard učitele Začlenění standardu do kariérního systému učitele Příprava realizace dalších očekávaných výstupů Kariérní systém a standard pro ředitele Návrh kritérií pro hodnocení pedagogické práce učitelů Metodika hodnocení práce učitelů ředitelem pro potřebu zařazení učitelů do stupňů KS

KA1 – Odborné materiály a prezentace Vytvořené odborné materiály Knihovna odborných zdrojů Obsahová metaanalýza dokumentů projektu Tvorba profesního standardu Komparativní analýza výstupů projektu QRAM pro oblast Učitelství Myšlenková mapa Požadavky a standardy Evropské komise Prezentace pro řešitelskou skupinu 1 verze víceúrovňového standardu pro učitele kariérního stupně 2, 3, 4 10

KA2 – Kariérní systém Výstupy: Vytvořit modulové vzdělávací programy vedoucí k dosažení úrovně standardu definovaného pro jednotlivé stupně KS – 5 VP Navrhnout systém kritérií a nástrojů pro hodnocení kvality vzdělávacích programů uskutečňovaných v souvislosti s kariérním systémem, včetně finanční analýzy – 2 dokumenty Tvorba kritérií pro výběr hodnotitelů, jejich školení – 50 osob 11

KA2 – Kariérní systém Očekávané výstupy KA 2 - probíhající práce r. 2013: Upraven harmonogram činností v souladu s KA1 a KA3. Důvodem bylo propojení a návaznost výstupů ve všech KA, zejména na Standard učitele (1.- 3. verze). Dokončení tvorby kritérií a nástrojů pro hodnocení vzdělávacích programů KS: Systém kritérií pro hodnocení vzděl. programů (květen 2013) Podklady pro inovaci udělování akreditací Analýza finančního zabezpečení pro uskutečnění hodnocení vzděl. programů (červen - červenec 2013) Oponentury (srpen 2013) Finalizace materiálu (září 2013) 12

KA2 – Kariérní systém – kritéria a nástroje Kritéria a nástroje pro hodnocení kvality vzdělávacích programů v KS Řešitelská skupina A21: vzdělávací instituce lektor vzdělávací program projektová fáze realizační fáze evaluační fáze Východiska: Legislativní podmínky pro udělování akreditací MŠMT, odborná a teoretická pedagogická a andragogická literatura, zahraniční pohled na vzdělávání v KS, vznikající Standard učitele – s výhledem na hodnoticí a atestační řízení, profesní portfolio. 13

KA2 – Kariérní systém – vzdělávací programy Tvorba vzdělávacích programů (5 VP): Návaznost především na: Standard učitele (KA1) – očekávané kompetence učitele a kritéria jejich kvality. Kritéria kvality vzdělávacích programů. Výběr témat a cílových skupin pro 5 VP – spolupráce s řeš. skupinou KA1. Cílové skupiny – MŠ, ZŠ, SŠ, průřezové téma. Tvorba: Cíl a obsah VP, časové rozložení VP, pracovní listy pro účastníky, definována cíl. skupina, výstup VP a nároky na účastníky, metody výuky a formy VP, manuál pro lektory. Personální zabezpečení : Řešitelská skupina A22 (březen – září 2013). 14

KA2 – Kariérní systém – další očekávané výstupy Další čekávané výstupy KA 2 a plánované práce 2013 - 2014: Tvorba kritérií pro výběr hodnotitelů pro udělování atestací, jejich příprava a školení (červen 2013 - květen 2014) Pilotáž vzdělávacích programů (září 2013 - březen 2014) a její vyhodnocení (do května 2014) 15

KA2 –Východiska Základní a důležitá východiska KA2 v rámci projektu: KA1 – Standard učitele (verze) KA1 – Metodika pro hodnocení učitelů na 2. stupni a systému atestací KA3 – Profesní portfolio (struktura pp, metodika vedení a hodnocení pp) Úzká spolupráce manažerů všech KA. Komunikace členů a manažerů aktivity: Prezenční pracovní schůzky (Praha), komunikace mezi členy na intranetu NIDV (Hedvika), komunikace prostřednictvím skype. 16

KA3 – Kariérní systém Cíl: Vytvořit a ověřit systém vedení profesních portfolií jako základu pro hodnocení kvality práce učitele. Portfolio bude sloužit k doložení o absolvování DVPP, dalších forem podpory (koučink, mentoring, supervize, konzultace), samostudiu, vlastní praxi, hodnocení, sebehodnocení, k identifikaci vzdělávacích potřeb. Portfolio se stane podkladem pro možný postup v kariéře, jeho vedení bude pro vyšší atestační stupně povinnou součástí. 17

KA3 – Zajištění a východiska Personální zajištění - zástupci VŠ, zkušení učitelé, ředitelé škol, lektoři, zástupci pedagogických sdružení a asociací ad. Odborná a teoretická východiska: Projekt MŠMT - Rámec profesních kvalit učitele - Cesta ke kvalitě (2009 - 2012) Projekt MŠMT Metodika II - VÚP a NÚOV (2008 - 2011) E. Mokrošová, Profesní portfolio a jeho použití v profesním rozvoji učitele v ČR (2012) Portfolia a systém hodnocení učitelů http://www.nuov.cz/ae/6-portfolia-a-system-hodnoceni-ucitelu ad.

KA3 – Stav prací a průběžné výstupy Proběhl rozsáhlý průzkum ve všech krajích: Profesní portfolio a jeho použití v profesním rozvoji učitele v ČR Probíhá sběr podpůrných materiálů např. výstupy z předchozích projektů, materiály ze škol, zahraniční zkušenosti ad. Probíhá sestavování řešitelských skupin pro: Tvorbu struktury a formu profesního portfolia Zpracování metodiky vedení PP učitele Zpracování metodiky hodnocení PP pro ředitele škol Zpracování vzdělávacího programu pro konzultanty profesních portfolií 19

KA3 – Kariérní systém – očekávané výstupy Očekávané výstupy KA 3 a plánované práce 2013 - 2014: Vytvořený program pro konzultanty profesních portfolií a jejich proškolení (50 osob) Ověřený formát profesního portfolia v praxi (100 škol) Zpracovaná a odpilotovaná metodika profesního portfolia učitele (300 pedagogických pracovníků) Zpracovaná a odpilotovaná metodika pro hodnocení profesního portfolia pro ředitele (100 ředitelů) 20

Původní schválený rozpočet projektu ( v Kč ) Rozpočet příjemce MŠMT 1 621 500,00 Kč   Rozpočet partnera NIDV 28 378 500,00 Kč 21

Podstatná změna projektu I. Podstatná změna Z důvodu optimalizace projektového týmu a snížení rizik projektu bylo v rámci podstatné změny schváleno: přesunutí v rámci první kapitoly rozpočtu partnera mezi platy a dohodami o pracovní činnosti navýšení podílu příjemce podpory MŠMT o 575 693 Kč z rozpočtu partnera NIDV z důvodu přesunu prostředků na odvody, cestovné, režie, publicitu a audit. 22

Podstatná změna projektu II. Podstatná změna Důvodem podstatné změny bylo rozšíření realizačního týmu příjemce odpovědného za realizaci projektu o experta – konzultanta MŠMT. V realizačním týmu byla naopak zrušena pozice projektového manažera MŠTM. Uvedenou změnou došlo k navýšení podílu příjemce podpory MŠMT o 629 600 Kč z rozpočtu partnera NIDV. Celkem obě podstatné změny představují přesun finančních prostředků z rozpočtu partnera NIDV do rozpočtu příjemce MŠMT ve výši 1 205 293 Kč. 23

Upravený rozpočet projektu ( v Kč ) Rozpočet příjemce MŠMT 2 826 793,00 Kč   Rozpočet partnera NIDV 27 173 207,00 Kč 24

Přehled čerpání rozpočtu ( v Kč ) Zahrnuje odsouhlasenou 1. - 3. monitorovací zprávu za období březen - listopad 2012. 25

Přehled čerpání rozpočtu ( v Kč ) Za období prosinec 2012 – únor 2013 bylo z rozpočtu čerpáno 1 640 772,00 Kč. Celkem od zahájení projektu do k 28. 2. 2013 byla vyčerpána částka 4 615 188,00 Kč. 26

Kariérní systém Děkujeme Vám za pozornost. Ing. Stanislav Karabec, Ph.D. a projektový tým. 27