Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Priority prevence HIV/AIDS v ČR
Advertisements

Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc.
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Základní ukazatele zdravotního stavu Zdravotní stav obyvatel v ČR a v kraji Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer.
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
prosinec Světový den AIDS
Zdravotní stav populace v ČR a EU
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Testování závislosti kvalitativních znaků
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Současný stav radiační onkologie Jiří Petera Předseda Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky ČLS JEP (SROBF)
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc. , PhD
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Pandemický plán Ústeckého kraje
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
MUDr. Stanislav Kos. CSc. Předseda ČOPN
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Je třeba se bát očkování ?
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nákazy přenášené vzduchem
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 06 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
Nemoc AIDS v Africe.
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Zkušenosti s ambulantním podáním radiojodu 131I v léčbě hypertyreózy
AMBULANCE – PODSTATNÁ ČÁST KLINIKY PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Očkování dětí – je nutná změna?
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Chudoba jako sociální problém
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Rizika ohrožující zdraví
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Tuberkulóza a mykobakteriózy
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
Prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Kontaktní pracoviště v Mostě
Transkript prezentace:

Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP TUBERKULÓZA (TBC) MUDr. Stanislav Kos, CSc. Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP

TBC ve světě 2007 onemocnělo 9 miliónů osob 1,7 miliónu lidí na TB zemřelo Počet nemocných ročně stoupá o 0,4%, nejvyšší nárůst v subsaharské Africe a v zemích bývalého SSSR (+ AIDS!) v ČR výrazný nárůst TB u cizinců – 1997 = 5,9% všech TBC v ČR 2008 = 21,1% všech TBC v ČR!

TBC v ČR celkové infekční/zánětlivé onemocnění vyvolavatelem prakticky výlučně M.tbc, obvykle citlivé na základní léky (AT) rezistentní formy (MDR, XDR) do 10 osob/rok (často cizinci)- náročnost léčby! 85% postižení plic, 15% mimoplicní TBC 70% plicních onemocnění bakteriologicky ověřeno = infekční TBC

TBC v ČR - 2008 835 případů TBC všech forem a lokalizací Incidence 8,1/100.000 obyvatel Nejvyšší relativní počty v krajích Pardubickém, Ústeckém, Hradeckém, dříve v Praze Nízká úmrtnost 0,5/100.000 obyvatel, ani 1 zemřelý do 24 let – příznivý vliv očkování! Údaj však může být vyšší pro nízkou „propitvanost“ u starších osob.

TBC v ČR Stálý relativní vzestup TBC u cizinců 1997 – 5,9% 1997 – 5,9% 2007 – 16,5% 2008 – 21,1% (Mongolsko, Ukrajina, Vietnam, Slovensko….) – často nepojištění nemocní Nedostatečná zdravotní ochrana hranic přes 5 let trvající návrhy ČPFS na účinná opatření! Problémy s komunikací, úhradou léčby Rizikové skupiny: imigranti, bezdomovci, drogově závislé osoby, alkoholici

Pracovní schopnost u TBC-1 určována hlavně infekčností nemoci – tedy nutností léčby za ústavní izolace, která by měla trvat minimálně do prokázání neinfekčnosti nemocného, tedy do získání 1 série 3 sput kultivačně neg. na M.tbc při ambulantní fázi léčby u spolupracujících nemocných možný návrat do původního povolání; u epidemiologicky významných zaměstnání (potravináři, učitelé, zdravotníci) možno doporučit o 2 – 4 týdny delší PN

Pracovní schopnost u TBC - 2 Plicní formy TBC obvykle nevedou k poklesu schopnosti soustavné výdělečné činnosti, pouze při rozsáhlých zbytkových lézích na plicích na rtg a poklesu plicních funkcí posuzování obvyklé jako u CHOPN U MDR nebo XDR TBC ústavní léčba i PN trvá řadu měsíců i let. U mimoplicních onemocnění posuzování individuální.

TBC v ČR - závěr TBC je v ČR dlouhodobě pod kontrolou Přednostně nutno řešit ochranu hranic ČR před zavlečením TBC ze zahraničí Přijmout programy na vyhledávání TBC u rizikových skupin Zajistit financování léčby nepojištěných cizinců Dořešit otázku očkování proti TBC (=vakcinace) při nestandardním přijetí vyhlášky MZ rušící povinnou BCG revakcinaci.

Děkuji Vám za pozornost kos@janov.cz