Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, 7.9.2008 Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Netextové práce a standard MS-EVSKP k problému.
Metadatový standard EVSKP-MS verze 1
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
Portál DART-Europe E-theses a eVŠKP z České republiky Martin Moyle Digital Curation Manager UCL Library Services, UK 4 th Seminar on.
Webové služby nad IS/STAG 1 / 21 Seminář IS/STAG Kunžak 2008 Seminář IS/STAG – Kunžak 2008 Webové služby nad IS/STAG Lukáš Valenta.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“ Persistentní identifikátory v databázích eVŠKP Stručné shrnutí Petr Novák, Státní.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
Katalog sociálních služeb EXPORT katalogu sociálních služeb SocialniSluzbyUK.cz Projekt „Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Citace, citování Plagiátorství
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
CPVŠK, Hradec Králové, Digitální archivy vysokoškolských prací na vysokých školách v ČR : východiska, současný stav jejich budování a.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
DSpace User Group Meeting 2009 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa BA – CPVŠK UTB, Zlín, 4. listopadu 2009.
Historické fondy VKOL - ukázky
Seznamy digitálních knihoven
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Jednoduchý přechod na verzi 1.0 Jan Mach Vysoká škola.
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Přenos dat Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Vaše jistota na trhu IT Architektura informačních systémů paměťových institucí ► Ing. Petr Vršek ►ICZ a.s. ► , Praha
Publikování a export výkresů Přednáška č.5. Témata přednášky e-Transmit Publikování Publikování v síti WWW Export výkresů.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Workflow zpracování a zpřístupnění eVŠKP Jan Mach
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
VŠKP na Ostravské univerzitě Šárka Kostecká Brno,
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Reprezentace metadat
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
Technické řešení připojení k OpenAIRE
Transkript prezentace:

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH Ing. Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze The Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting „OAI-PMH je jednoduchý protokol, umožňující „poskytovatelům služeb“ automatické získávání (sklízení) metadat nabízených „poskytovateli dat“. Díky těmto vlastnostem a díky mnoha volně dostupným softwarovým komponentám je protokol možné snadno implementovat do stávajících systémů digitálních knihoven.“ Žabička, Petr. OAI-PMH: Protokol pro metadatovou imperoperabilitu

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Výchozí zadání Databáze MySQL, metadata EVSKP-MS 0.1 – Export ve formátu EVSKP-MS verze 1.1 – Export protokolem OAI-PMH esprotocol.html esprotocol.html

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Základní pojmy Harvester –NR VŠKP Repozitář – Jednotka Unikátní identifikátor –oai:vse.cz:vskp/4367 Záznam –Dublin Core a EVSKP-MS v. 1.1 Sada –100: Vysokoškolské kvalifikační práce ResumptionToken –volitelné pro dlouhé seznamy záznamů, nebylo na VŠE využito

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze OAI-PMH dotazy statické Identify – –jméno repozitáře, administrátora, podpora smazaných záznamů, složení identifikátoru aj. List Metadata Formats – –seznam metadatových formátů povinný nekvalifikovaný DC (oai_dc) EVSKP-MS (oai_evskpms) List Sets – –seznam datových sad, např. pro VŠE 100 = VŠKP

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze OAI-PMH dotazy s parametry List Identifiers – &from= &until= &metadataPrefix=oai_evskpmshttp:// &from= &until= &metadataPrefix=oai_evskpms –seznam identifikátorů záznamů dle daného období a metadatového formátu (opakující se prvek pro každý záznam z daného období) oai:vse.cz:vskp/ T11:04:55Z

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze OAI-PMH dotazy s parametry List Records – &from= &until= &metadataPrefix=oai_evskpmshttp:// &from= &until= &metadataPrefix=oai_evskpms –obdoba List Identifiers, navíc vrací metadata Get Record – efix=oai_evskpms&identifier=oai:vse.cz:vskp/4840http:// efix=oai_evskpms&identifier=oai:vse.cz:vskp/4840 –vrací metadata pro zadaný formát a jeden identifikátor

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Ukázka záznamu &identifier=oai:vse.cz:vskp/4840 … (opakující se prvek se záhlavím a metadaty) (záhlaví, viz List Identifiers) oai:vse.cz:vskp/ T10:10:35Z (vnořená metadata v daném formátu) Finanční deriváty …

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Realizace na VŠE Práce programátora na 1 týden včetně nastudování OAI-PMH a EVSKP-MS Programováno v PHP vůči stávající databázi MySQL s metadaty Defaultní stránka index.php +6 stránek pro jednotlivé příkazy Stahování plných textů podle prvku, nutno povolit externí IP

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Realizace na VŠE BaseURL: Validace EVSKP-MS pomocí validator.nu a Relax NG schémavalidator.nu Relax NG schéma Testováno pomocí Repository Explorer V současné době naimportováno do NR VŠKP z VŠE přes OAI-PMH téměř 7000 záznamů EVSKP-MS verze 1.1

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze 1) 4) funkce, zde List Identifiers 1) 2) Raw XML, none 3) oai_evskpms

Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH Ing. Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze