Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Relativistická dynamika
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Speciální teorie relativity
MECHANIKA.
Mechanický pohyb: Jestliže tělesa mění svoji polohu vzhledem
Dynamika hmotného bodu
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_664.
Speciální teorie relativity - Opakování
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Vzájemné působení těles
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Pohyb a klid.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_680.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
STR Mgr. Kamil Kučera.
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Speciální teorie relativity
Důsledky základních postulátů STR
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Michelsonův interferometr
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
MECHANIKA.
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Transkript prezentace:

Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR

Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie relativity (STR)  obecné teorie relativity (OTR) umožnila pochopit význam některých přírodních zákonitostí při rychlostech srovnatelných s rychlostí světla relativistická fyzika studuje jevy probíhající při vysokých rychlostech patří mezi nejzákladnější (a nejúspěšnější) teorie moderní fyziky

Základní postuláty 1. Einsteinův princip relativity Žádným pokusem nelze zjistit, zda se těleso pohybuje rovnoměrným přímočarým pohybem nebo je v klidu. (Ve všech inerciálních soustavách platí stejné fyzikální zákony.) 2. Einsteinův princip stálé rychlosti světla Ve všech inerciálních soustavách má rychlost světla ve vakuu stejnou velikost, nezávisí na vzájemném pohybu zdroje a pozorovatele a je ve všech směrech stejná.

Relativnost současnosti Pojem současnosti dvou událostí je dodnes v běžném životě chápán intuitivně, stejně jako v předrelativistické fyzice. Einsteinova definice současnosti dvou událostí: Dvě nesoumístné události ve dvou různých bodech A, B jsou současné, jestliže světelné paprsky vyslané z těchto bodů v okamžiku vzniku obou událostí dorazí do bodu P stejně vzdáleného od obou bodů A a B současně.

Současnost v dlouhém vagonu v  c pozorovatel ve vagónu

Současnost v dlouhém vagonu v  c pozorovatel mimo vagón

Relativnost současnosti Pro dvě události A, B, které probíhají v jednou okamžiku v soustavě S platí: Časový rozdíl mezi oběma událostmi naměřený pozorovatelem v soustavě S´: tedy Δt´= 0, je-li Δx = 0 Dvě události současné v jedné vztažné soustavě, nemusí být současné při pohledu z jiné vztažné soustavy.

Čas mezi dvěma událostmi v téže soustavě Světelné hodiny = dvě rovnoběžná zrcadla umístěná ve vzdálenosti l 0 mezi nimi kmitá světelný paprsek  t 0 - doba, za kterou světlo urazí dráhu od jednoho zrcadla k druhému a zpět l0l0

Čas mezi dvěma událostmi v téže soustavě Světelné hodiny necháme pohybovat rychlostí v→c  t - doba, za kterou světlo urazí dráhu od jednoho zrcadla k druhému a zpět pro pozorovatele vně soustavy l0l0 v

l0l0 v

l0l0 V soustavě se zrcadly (S) trvá událost dobu  t 0 V soustavě S´pohybující se vzhledem k S rychlostí v  c trvá událost dobu  t l0l0

Dilatace času Pozorovatel v pohybující se soustavě vždy naměří delší dobu trvání děje, než pozorovatel v klidové soustavě. Dilatace času byla experimentálně ověřena např. detekcí mionů v atmosféře.

Důsledky STR analogicky lze z Lorentzovy transformace odvodit pro délku předmětu (kontrakce délek) =>předměty se v pohybující soustavě zkracují pro hmotnost tělesa (relativistická hmotnost) v pohybující se soustavě mají předměty větší hmotnost než v soustavě v klidu

Závislost koeficientu  na rychlosti soustavy