Nezbytnost interdisciplinárního přístupu k problematice sex.zn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPIS Systém Psychosociální Intervenční Služby
Advertisements

Poslání Intervenčního centra
Etická hlediska péče o staré občany
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Systém včasné intervence ve Svitavách
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Farní charita Litomyšl
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
ohroženým domácím násilím
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Sociální patologie SCPT SCPA
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Minimální preventivní program školy
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Andrea Brožová Doubková
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
Traumatizované děti Výslech dětských obětí z pohledu psychologa PhDr. Alexandra Machková (Fraňková) KŘP Policie ČR hl.města Prahy 2/12/2015.
MUDr. František Schneiberg
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Terapie pachatelů domácího násilí
Případová konference jako pracovní nástroj ve školství
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Sociální práce s rodinou 10
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Specializace na nepříznivé sociální situace rodin s dětmi
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Andrea Brožová Doubková
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Nezbytnost interdisciplinárního přístupu k problematice sex.zn. a jeho úskalí PhDr. Alexandra Fraňková DĚTSKÉ KRIZOVÉ CENTRUM 28.11.2011

Interdisciplinární spolupráce nejúčinnější a nejefektivnější forma pomoci ohroženému dítěti jednotný způsob postupu všech zainteresovaných subjektů = jistota klienta nutno v zájmu dítěte sladit jednotlivé kroky všech zúčastněných institucí a jejich časování (PČR, OSPODy, psychologové, soudní znalec , azylové domy, diagnostické ústavy, dětské domovy atd.)

Aktuální situace roztříštěnost systému, malá interdisciplinární spolupráce, absence kompetentního koordinátora, svolavatele nedostatečná znalost problematiky malá pozornost věnovaná sex.zneužívání nedostatečná znalost vývojových aspektů dítěte, chybí v rámci vzdělávání soc. pracovníků, kriminalistů, soudců

Aktuální situace nízká detekce zneužívaných dětí (školy, pediatrie, gynekologie atd.) malá míra využívání všech kompetencí státních institucí ve prospěch dítěte

Instituce jako součást systému péče o ohrožené děti/oběti úskalí

OSPODY chybí jednotný nástroj pro posuzování míry ohrožení dítěte a jednotnost postupů pro řešení konkrétní situace nedostatečné využívání nástrojů sociální práce a kompetencí ve prospěch dítěte (př. nařízení odborné péče ve správním řízení, neochota či obava z podání trestního oznámení)

OSPODY klientem se stává spíše rodič/dospělá osoba → nejednají vždy přednostně v zájmu dítěte nedostatek dovedností pro sociální práci s “náročným“ klientem – agresivním, manipulujícím nadměrné „opečovávání“ submisivního, nekompetentního a nezralého rodiče

OSPODY neopodstatněné odebrání dítěte z rodiny sanace rodiny na úkor zájmu dítěte podceňování nebezpečí hrozícího dítěti bagatelizování psychické zátěže dítěte nedostatečné vzdělávání soc. pracovníků, a to již pregraduálně – nezískávají dovednosti potřebné pro práci s klientem absence supervizí

Kriminální policie nadbytečné, mnohočetné opakování výpovědi nedůvěra ve sdělení dítěte přenášení zodpovědnosti na dítě přenášení viny na dítě neporozumění dítěti, chybná interpretace jeho chování (symptomy PTSD, akutní reakce na stres, úzkost, stud)

Soudy absence „justice přátelská dětem“ nerovné postavení oběti a obžalovaného v trestně právním řízení předvolání dítěte jako poškozeného či svědka vleklost procesů – umožňuje další atakování dítěte, prohlubuje traumatizaci (neumožňuje „uzavření“ v sobě, dokud se čeká na rozsudek atd.)

Spolupráce s dalšími odborníky soudní znalci = problematika soudně znaleckých posudků psychologové – obecně nedostatečná znalost problematiky sexuálního zneužívání dětí pediatři, lékaři, zdravotnická zařízení školská zařízení diagnostické ústavy – „přestupní“ stanice

Krizová pomoc často řeší trestné činy spáchané na dětech přetrvává nedostatek krizových center malá podpora sociálních služeb pro děti a rodiny s dětmi

Distanční Krizová pomoc Uživatelé Linky důvěry DKC: ohrožené děti dospělé osoby řešící ohrožení konkrétního dítěte (v rodině, okolí) osoby, které se s ohrožením dítěte setkají v rámci své profese - potřeba konzultace konkrétní situace/hledání vhodnosti postupu osoby v jakýchkoliv krizových situacích

Krizová pomoc zacílená na dítě v první řadě emoční podpora, stabilizace emočního stavu dítěte; „nepáčit“ informace! zabránění dalšímu atakování dítěte či potrestání za odtajnění závažných skutečností! podpora adaptace na změny v rodině odborné posuzování a odborné doprovázení

„Falešné“ odvolání výpovědi neznalost motivů dítěte pro toto jednání: vstup policie, konfrontace dítěte s možným trestem pro zneuživatele, zastrašování abusorem strach, ztráta, obava z diagn. ústavu či DD důsledky: pocity bezmoci, posilování syn oběti, pokud není zneužívání prokázáno posílení pocitu beztrestnosti na straně zneuživatele, není-li zneužívání prokázáno

Způsob péče a ochrany dítěte každý případ je potřeba posuzovat zcela individuálně (pozor na rigidní přístup citlivý přístup za pomoci dalších odborníků efektivní pomocí dětem ohroženým syn CAN jsou případové interdisciplinární konference: každý odborník vnáší svůj úhel pohledu na situaci – na potřeby dítěte, rodiče i rodiny → optimální řešení, komplexní řešení, časování

Děkuji za pozornost