Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Voda ve všech skupenstvích
Změny skupenství látek
Těleso a látka.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA Změny skupenství.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vypařování a kapalnění
Skupenství látek Látky se v přírodě vyskytují jako:  Pevné (pevné látky)  Kapalné (kapaliny)  Plynné (plyny) Těmto třem podobám říkáme skupenství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Změny skupenství látek
Vypařování a kapalnění
Změny skupenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: 23. 3. 2013 Název: VY_32_INOVACE_06_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3780 Téma: Změny skupenství Anotace: DUM; prezentace slouží k  zopakování probraného učiva Změny skupenství. Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují učivo. Pozorují přeměnu skupenství vody. Řeší praktické úlohy. Poznávají souvislosti, které panují v přírodě během změn ročních období.

Změny skupenství Látky mění svoje skupenství. Skupenství rozeznáváme: Pevné Kapalné Plynné Změny mezi skupenstvími nazýváme: tuhnutí, tání, vypařování a kapalnění.

Změny skupenství ˚C Na obrázcích vidíme vodu, led a páru. Voda má různé skupenství. Skupenství látek závisí na teplotě. ˚C

Změny skupenství Tání a tuhnutí Teplota tání i tuhnutí krystalických látek je stejná. Teplota, při které se pevná látka mění v kapalinu, se nazývá teplota tání (bod tání). Teplota tání ledu je 0 ˚C. Je to bod mrazu. 0 ˚C tání ledu

Změny skupenství Tání a tuhnutí Teplota, při které se kapalina mění zpátky v krystal, se nazývá teplota tuhnutí. Když kapalinu ochlazujeme, začne při určité teplotě tuhnout. Stane se z ní pevná látka. 0 ˚C tuhnutí ledu

Změny skupenství Skupenské teplo tání Když pevná látka taje, pohlcuje energii – skupenské teplo. Když kapalina tuhne, toto teplo zase vydává. K roztavení krystalu, který má teplotu tání, na kapalinu o stejné teplotě je třeba určité energie. Tuto energii dodáváme v podobě tepla.

Změny skupenství Kapaliny se vypařují při každé teplotě. Vypařování Kapaliny se vypařují při každé teplotě. Vypařují se rychleji při vyšší teplotě a za větru. Čím větší povrch, tím rychlejší vypařování. Při vypařování se kapaliny ochlazují.

Změny skupenství Kapalnění - kondenzace Změna plynné látky v kapalinu se nazývá kapalnění neboli kondenzace. Nejčastěji vidíme sražené vodní páry. Například na okně nebo pokličce u hrnce.

Změny skupenství Sublimace Sublimace je vypařování pevné látky přímo v plyn. Na jaře mizí sníh z polí, i když je teplota pod nulou a sníh netaje. Sublimace

Změny skupenství Pracovní list 1 Kdy se na okně vysráží voda? Když je nejchladnějším místem v místnosti sklo okna. Proč kostky ledu tají ve sklenici? Protože teplota okolí je vyšší než 0 ˚C. Na kolik stupňů Celsia by musela poklesnout teplota v domě, aby zamrzla voda v radiátorech? Na 0 ˚C.

Změny skupenství Pracovní list 2 Na čem závisí teplota varu vody? Na čem závisí rychlost vypařování? Jak se mění objem většiny látek při tuhnutí?

Změny skupenství RNDr. Martin Macháček, CSc., Fyzika pro 8. ročník základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Prometheus, 2006, ISBN 80-7196-220-1 Kliparty galerie office Kliparty galerie SMART Notebook 1 Vlastní zdroje - obrazový materiál Vlastní zdroje - texty NEZNÁMÉ, Neznámý. důmzahrada [online]. [cit. 25.3.2013]. Dostupný na WWW: daz2-cz.imag3box.net%252Fphotos%252F2013%252F02%252F15%252F9-39011-roseni-oken.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.dumazahrada.cz%252Fbydleni%252Finteriery%252F19964-jak-na-orosena-okna-ii-dalsi-priciny-roseni-oken%252F%3B620%3B310