SOCIÁLNÍ PARTNERSTVÍ k podpoře odborného školství a technických povolání Autor projektů IQ Auto a IQ Industry Ing. Jiří Herodes.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Projekt IQ auto = IQ Industry VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENOU ODBORNÝMI.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
CzechInvest Koncepce podpory investic
SIMPLY CLEVER Projekt IQ auto Innovation - Qualification of proffessional Preparation Vzdělávací centrum Škoda Auto Vzdělávání - ZCA Vážené.
Projekt IQ AUTO VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENÝM ODBORNÝMI ŠKOLAMI.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Evropský sociální fond v ČR
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Budoucnost odborného školství ??? 9.června 2011, Praha.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
21. října 2009 expozice 21. budovy Zlínského kraje.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Budoucnost odborného školství
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Vazba na Operační programy
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Setkání kariérových poradců
J a k REALIZUJEME MAP II NA ŘÍČANSKU ? Linda Kůstková.
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ PARTNERSTVÍ k podpoře odborného školství a technických povolání Autor projektů IQ Auto a IQ Industry Ing. Jiří Herodes

Najděme odvahu k co nejširší spolupráci 2 1. Je nezbytné popsat a pochopit, jak globalizační prostředí ovlivňuje konkurenceschopnost našeho průmyslu 2. Je třeba využít těchto technologií a řídících procesů k ovlivňování trhu práce 3. Je třeba s podstatnými informacemi o průmyslových inovacích seznamovat také zřizovatele škol a jejich prostřednictvím dohodnout systém sdílení těchto informací vybraným školám a učitelům 4. Je nezbytné respektovat roli kariérových poradců na ÚP na základních školách a vytvořit systém jejich vzdělávání

Proč průmysl a proč řemeslo 1. Průmysl se na našem hospodářství podílí 31% 2. Význam jeho postavení je určen jeho zapojením do meziná- rodní dělby práce 3. Toto jeho postavení je určeno jednak tradicí, výhodnou polohou ČR, ale také tradicí technických povolání 4. Tradici řemesla je nezbytné prosadit v novém pojetí ve významu celoživotní kariéry mladé generace ve smyslu tradičního pojetí „řemeslo má zlaté dno“ do celospolečenského klimatu 5. Význam řemesla ve 21. století je třeba respektovat i pro výkon technických povolání u průmyslových firem 6. Pro tuto politiku trhu práce je nesmírně důležité získat všechny společenské instituce a na samotné úrovni trhu práce ředitele ÚP a jejich kariérové poradce a prostřednictvím nich i kariérové (výchovné poradce ZŠ) 7. Pro nejbližší období je třeba tento program finančně dotovat, změna v přístupu k této politice nebude zadarmo 3

Využijme investovaný kapitál a dále jej zhodnoťmě – věřme, že nastal čas změn 1.Mnozí zřizovatelé škol podporují vybrané obory vzdělání finančními dotacemi 2.Průmysl nemá vytvořenou daňovou pobídku (pobídku po spolupráci), ale má největší potenciál ovlivnit tento sektor školství 3.Z ESF jsme proinvestovali hodně peněz na OP VK a dohodněme se, že nastal čas dohodnout, jak zkušenosti jednotlivých krajů a IPO využít 4.Je všeobecně deklarována vůle podpořit odborné vzdělávání a zamezit plýtvání finančními zdroji ve školství ve vztahu k celospolečenským přínosům 5.Prosaďme a dohodněme do rozhodování o počtu přijímaných žáků do 1. ročníků středních škol vzorec ekonomické nebo společenské návratnosti 6.V jiném případě prosaďme finanční spoluúčast rodičů na vzdělávání svých dětí 7.Omezme finanční dotace do zbytečných rekvalifikací absolventů škol ze strany ÚP, ale také firem 8.Nastal čas, aby prům. firmy vstoupily svým rozhodováním na trh práce a vyčlenily na jeho systematické personální ovlivňování finanční zdroje 9.Využijme společenské vůle prosadit změny, nejen ve zdravotnictví a důchodovém systému 10.Školství musí být programovým vyjádřením konkurenceschopnosti naší země 4

Dohodněme se na spolupráci 1.Přijeli jsme na tuto konferenci, abychom se dohodli a neztráceli čas k prosazování změn 2.Nedopusťme, aby přijaté dokumenty od Programového prohlášení vlády, přes připravovaný Akční plán podpory OŠ MŠMT, nebo Program konkurenceschopnosti ČR MPO byly pouze deklarativními prohlášeními 3.Využijme všech dohod a prohlášení odborníků a politiků a realizujme všechny dobré nápady 4.Spolupracujme se státem, zřizovateli škol a zejména s průmyslovými svazy tak, aby byly definovány cíle a jejich dosažení také oceněno 5.Nebojme se přijat Motivační program pro oceňování nejlepších, ale zveřejňujme také výsledky zcela negativní 6.Zaveďme tento systém do hodnocení jednotlivců, personalistů firem, ředitelů škol, ředitelů ÚP a jejich kariérových poradců 7.Dvakrát ročně se dohodněme na těchto setkáních a hovořme zcela pravdivě o konkrétní výsledcích a dobrých nebo špatných zkušenostech 8.Nikdo nechce být dlouhodobě kritizován, je to velké riziko pro něj i pro firmu, školu nebo ÚP! 5

Popisujme bariéry 1.Jsou dány legislativou naší země ? 2.Jsou dány majiteli firem, zřizovateli škol, nebo ministerstvy? 3.Jsou dány vedoucími útvarů firem, řediteli škol, řediteli úřadů práce? 4.Jsou dány neochotou odborníků k této spolupráci z řad odborníků firem, učitelů škol nebo kariérových poradců? 5.Popišme je a hovořme o nich. Je důstojné hovořit o řešení problémů a jejich nápravě. 6.Chceme být slušní a chceme podporovat změny, které nás vtahují do jiných řešení. 6

Program spolupráce a spoluzodpovědnosti 1. Dohodněme se na adresářích partnerů obsahujících adresy firem, škol, úřadů práce a jejich představitelů 2. Dohodněme společně program klíčových aktivit a monitorovacích indikátorů, které budeme 2x ročně hodnotit 7

Program spolupráce a spoluzodpovědnosti Dohodněme se na cílové skupině partnerů: 1. Ve firmách personalisté, odborníci na inovace (lektoři průmyslu) 2. Na úřadech práce ředitelé, odborníci na volbu povolání (kariéroví poradci) 3. Ve školách Ředitelé, učitelé odborných předmětů a praktického vyučování 8

Klíčové pojmy spolupráce a spoluzodpovědnosti 1.Náborová politika 15letých do I.ročníků SŠ 2.Definice priorit v oborech vzdělání pro průmysl 3.Vzdělávání: 2.1. cílové skupiny ze středních škol 2.2. cílové skupiny z průmyslových firem 2.3. cílové skupiny z úřadů práce 3. Motivační programy pro cílové skupiny 4.Dostupnost učebních pomůcek a investic 5.Program společenské poptávky, legislativa 9

Klíčové pojmy spolupráce a spoluzodpovědnosti 6. Program komunikace, propagace, hodnocení 7. Program dlouhodobé udržitelnosti 10

Děkuji Ing. Jiří Herodes Telefon: GSM: Webové stránky: Adresa: Vzdělávací agentura Kroměříž, s.r.o. Riegrovo náměstí, 154, Kroměříž 11