VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předškolní období (3 – 6 let).
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PSYCHICKÉ PROCESY Psychologie.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 6/7 – 11/12 vývojová psychologie.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Piaget, Kohlberg, Selman, Gilliganová
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
– ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ
Vývojová stádia člověka
Vývoj člověka Ontogeneze.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Mladší školní období.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE KOJENECKÉ OBDOBÍ
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE BATOLECÍ OBDOBÍ
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
André Gide Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Mravní výchova.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední zdravotnická škola
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
D OSPÍVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
ETAPY LIDSKÉHO VÝVOJE. Prenatální období Od početí do porodu Prudký tělesný vývoj Interakce s vnějším světem.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vývoj člověka Ontogeneze.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Zásahy do tržního mechanismu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mladší školní věk.
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009

MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Je to období od šesti do deseti / jedenácti let věku dítěte. Začíná nástupem do základní školy.

MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Období mladšího školního věku lze celkově charakterizovat jako relativně klidné a bez dramatických vývojových změn.

HLAVNÍ CHARAKTERISTIKA Začátek období: vstup do školy po posouzení školní zralosti děti, které nejsou zralé pro vstup do školy – adaptační potíže, které mohou vyústit v neurotický syndrom ve školním období dochází ke změně dominantní činnosti dítěte - hra je postupně nahrazována učením Konec období: prepubertální a pubertální změny – dítě by na ně mělo být připravováno systematickou sexuální výchovou přiměřenou věku dítěte +

PSYCHICKÝ VÝVOJ VNÍMÁNÍ vnímání se začíná přibližovat vnímání dospělého člověka dítě je schopno orientovat se v čase a prostoru zdokonaluje se ostrost všech smyslů PŘEDSTAVIVOST velice bouřlivá,ale málo kritická vedle rekonstrukční fantazie se rozvíjí tvůrčí fantazie +

PSYCHICKÝ VÝVOJ POZORNOST bezděčná pozornost – až 3 hodiny záměrná pozornost 15 – 30 min. zvětšuje se rozsah, rozdělování a přenášení pozornosti PAMĚŤ zpočátku převládá mechanická paměť kolem 10. – 11. roku paměť logická +

PSYCHICKÝ VÝVOJ MYŠLENÍ zpočátku konkrétní, názorné, situační a příčinné myšlení mezi 10. – 11. rokem abstraktně - logické myšlení vytrácí se antropomorfismus ŘEČ slovní zásoba až 10 000 slov dítě si uvědomuje skladbu a gramatiku řeči +

PSYCHICKÝ VÝVOJ CITY období typické pro obohacování a prohlubování citů, delší citové prožívání a lepší citové sebeovládání koncem období vlivem hormonálních změn v organismu – citová rozkolísanost – změny nálad, mrzutost, plačtivost cit erotický – orientace na druhé pohlaví rozvoj vyšších citů – rozumové, mravní, sociální, etické a estetické zpočátku heteronomní morálka – dítě je schopno respektovat to, co chtějí druzí koncem období autonomní morálka pokračuje rozvoj sebecitu – dítě si je vědomé svého „JÁ“, má určité sebevědomí +

SOCIÁLNÍ VZTAHY k dospělým – autorita, plně ho respektují, obrací se na něj s prosbou o pomoc k vrstevníkům – dává jim přednost před dospělými, vztahy jsou povrchní, krátkodobé, děti jsou extrovertní, velice kritické, žalují na sebe, velice snadno odpouštějí Sociální vztahy jsou ovlivněny výchovou rodiny – co podporuje: přátelství, družnost, ochotu pomáhat nekamarádství,egoismus, společenskou izolovanost +

Dominantní činností je plnění školních povinností.

MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Použity následující materiály : www.wikipedie.cz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použity následující materiály : www.wikipedie.cz http://psychologie.nazory.cz/ http://vyvojovy-psychologie.navajo.cz/ www.novinky.cz www.publicdomainpictures.net www.szsuo.cz