Gas Business Breakfast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Jihomoravská plynárenská, a.s.
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Účetní subsystémy dle primárních uživatelských potřeb
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Facility management ČSN EN
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vznik JČP obchodní, s.r.o. Řešitel: Václav Pech Školitel: Prof. Ing. Jan Váchal, Csc. Bachelor of Bussines Studies 2004/2005 Institute of Technology, Sligo.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
0 Vývoj trhu se zemním plynem v ČR Dr. Ulrich Jobs předseda představenstva, CEO RWE Transgas, a.s. Praha, 9. prosince 2005.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Skupina RWE v České republice
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Taures, a.s. Základní informace o společnosti. Obsah Základní informace o společnosti Typické projekty Vybrané reference Pracovní příležitost Co nabízíme.
Předávání dat a komunikace s OTE
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
ACCELERATE TO INCREASE OUR LEADERSHIP July 24, 2006 A CCELERATE TO INCREASE OUR LEADERSHIP Telefónica O2 Czech Republic, a.s. Finanční výsledky za.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Moderní personalistika I. BLOK
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Nové nastavení regulace v plynárenství
IAS 38 Nehmotná aktiva.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Gas Business Breakfast Právní Unbundling skupiny RWE v České Republice “Světlo na konci tunelu…” 8. prosince, 2006 Dr. Filip Thon Člen představenstva, RWE Transgas, a.s. RWE Konzern

Unbundling skupiny RWE v České Republice Obsah Cesta změny Unbundling skupiny RWE v České Republice Obsahové a implementační výzvy Ponaučení & výhled do budoucnosti RWE Konzern

6 Regionálních Distribučních Společností (RDS) Cesta Změny Trh se zemním plynem v České Republice ve kterém má skupina RWE dominantní postavení byl konfrontován s podmínkami právního unbudlingu GDC market share based on kwh – Rozsah Právního Unbundlingu – RWE Transgas RWE Transgas ZČP JČP JMP SMP VČP STP SČP PP Dovoz zemního plynu Prodej zemního plynu regionálním distribučním společnostem Provozování zásobníků Řídící role RWE CZ Group Mezinárodní transport (transit) Národní transport (transport) TSO 6 Regionálních Distribučních Společností (RDS) Prodej plynu konečným zákazníkům Více než 2.2 miliony zákazníků RDS podíl trhu ~ 84% Provoz distribuční soustavy DSO Většinový podíl RWE (říjen 2006) Source: RWE Transgas RWE Konzern

Unbundling skupiny RWE v České Republice Cesta Změny Mimo požadavků definovaných evropskou a českou legislativou, proces unbundlingu ve skupině RWE v ČR zohlednil kontext koncernový, průmyslový i akcionářský - Vlivy na trh se zemním plynem v České Republice - Nadnárodní/ EU Direktivy energetického trhu Požadavky jednotlivých sektorů (Sector inquiries) Pravidla liberalizace, konkurenčního prostředí Národní Legislativa (Energetický zákon, daně, Obchodní zákoník ...) ERU (Regulátor) UOHS (Antimonopolní úřad) Daňové úřady Společnost/ Koncern Cíle společnosti/ koncernu, struktury a procesy Vlastnická struktura / zájmy minoritních akcionářů Unbundling skupiny RWE v České Republice Průmysl Precedence v elektřině Jednotný přístup k unbundlingu New to all parties, experience gathering, keeping posititive relationship and thinking out of the box Source: ERU, RWE Transgas RWE Konzern

Projekt Unbundling DSOs – klíčová fakta Cesta Změny “Cesta k Unbundlingu” začala v roce 2005 a v současnosti se koncentruje na dokončení právního unbundlingu DSOs - “Cesta Unbundlingem” skupiny RWE v České Republice - Únor `05 Duben `05 Pros. `05 Pros. `06 Pokračující IT Projekty (např. SAP IS-U, SAP PM/GIS)  Optimalizace skupiny RWE v České Republice Koncept TSO Implementace TSO  Implementace DSOs  Koncept DSOs Rozšíření zákaznických a sdílených služeb (Call-/ Billing, Nákup)   “Go-Live” TSO (RWE Transgas, RWE Transgas Net) Koncept DSO “Go-Live” DSO “Go-Live” Extended Shared Services Projekt Unbundling DSOs – klíčová fakta Významné zapojení vnitřních lidských zdrojů (~45 man-years, plus dopad na všech 3.600 zaměstnanců) Významná externí podpora (znalci, právní-, daňoví-, management- a IT poradci) Paralelní zavedení nového zákaznického fakturačního systému Source: RWE Transgas RWE Konzern

Unbundling skupiny RWE v České Republice Procesní přístup k právnímu unbundlingu v rámci skupiny RWE v ČR byl pro TSO a DSOs shodný - Přehled Unbundlingu TSO - - Přehled Unbundlingu “Štíhlé” DSO - TSO byla založena jako 100% dcera společnosti RWE Transgas RWE Transgas zůstává hlaví řídící jednotkou pro skupinu RWE v České Republice a zastává roli portfolio managera/ obchodníka s komoditou Převod a přecenění hlavních aktiv do TSO Všechny DSOs byly založeny jako 100% “štíhlé” dcery příslušných RDS Převod a přecenění hlavních aktiv do DSO ERU akceptovalo navržený Unbundling “štíhlých” DSO 9.1.2006 Source: RWE Transgas RWE Konzern

- Obsahová Struktura “Právního Unbundlingu” - Obsahové Výzvy “Unbundling” vyžaduje ucelený přístup, zahrnující včasné plánování a jasné definování priorit - Obsahová Struktura “Právního Unbundlingu” - Business Model Role a zodpovědnosti na trhu včetně intra-/ extra-skupinových obchodních vztahů Funkční, finanční a vlastnická řídicí role Servisní model/ portfolio a smluvní vztahy Struktury Procesní model a způsobilosti jdoucí napříč společností Organizační struktury a řád Zdroje Přechodová matice a převod zaměstnanců Infrastruktura (včetně. IT) Vlastnictví aktiv Rámec/ Požadavky Statutární rozhodnutí a výkon všech právních změn Compliance koncept a regulační vlivy Informační závazky & práva spolurozhodování Source: RWE Transgas RWE Konzern

Obsahové Výzvy Simulace možných Unbundlingových dopadů a volba vhodného modelu vlastnictví aktiv byly hlavními milníky v rámci unbundlingu – Dopad možných Asset Modelů – (Regulační Mechanismus „Zisková Marže“) – Aktiva zůstanou v mateřské společnosti – – Převod aktiv do společnosti provozující síť – Ilustrativní obrázek Ilustrativní obrázek Regulovaný Výnos (přeceněná hodnota) Regulovaný Výnos (účetní hodnota) CZK CZK Akceptované zvýšení regulovaného výnosu Regulovaný Výnos (na základe leasingové smlouvy) Regulovaná návratnost investovaného kapitálu (WACC x RAB) Leasingové poplatky žádné odpisy a žádná regulovaná návratnost investovaného kapitálu (WACC x RAB), z důvodu, že aktiva nejsou v TSO Odpisy Aktiva v TSO Operativní náklady Operativní náklady 2005 Právní Unbundling 2009 2005 Právní Unbundling 2009 Druhé regulační období Druhé regulační období Source: RWE Transgas RWE Konzern

- Ponaučení & Výhled do budoucnosti - Úspěšný unbundling postavil základní kameny konkurenceschopné struktury skupiny RWE v ČR - Ponaučení & Výhled do budoucnosti - Pro-aktivně diskutovat klíčové oblasti a otázky s regulátorem, minoritními akcionáři a interními strukturami, které mají rozhodovací pravomoc Zaměření se na celkový obrázek štíhlé společnosti a flexibilní struktury s výhledem na další změny Definice priorit Brzké definováni “break points” v rámci organizačních struktur/ procesů Minimalizace synergických ztrát a nárůstu transakčních nákladů Zaměření na hlavní kompetence Vyřešení hlavních otázek/ výzev na začátku projektu - minimalizace dopadů plynoucích z pozdních koncepčních změn Další zdokonalování modelu řízení a služeb v rámci RWE CZ Zaměření na zákazníky a efektivní příprava na změny trhu Pokračování v bezpečných a spolehlivých dodávkách zemního plynu do ČR Source: RWE Transgas RWE Konzern