Nerostné suroviny vyčepání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_327.
Advertisements

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Objektivní faktory.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Dějepis 6. ročník Mgr. Lenka Venclová 2009.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Předmět studia chemie, historie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Složky krajiny a životní prostředí
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
VY_52_INOVACE_PŘ.9.30 –VĚDY O ZEMI– pracovní list
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Ruská federace x WTO a OECD
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
Nerostné bohatství na zemi
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
VODA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Krajina a životní prostředí
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Globální problémy.
Životní prostředí a chemie
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Hospodářství.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Vzájemné vztahy mezi člověkem a ŽP. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Chemické složení živých organismů
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Těžební průmysl.
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Nerostné suroviny vyčepání

Co to je? Nerostná surovina je neobnovitelná přírodnina - prvek, sloučenina, minerál nebo hornina, kterou je možno ekonomicky využít, přímo nebo po úpravě pro potřeby lidské společnosti. Nerostnou surovinou mohou být pevné, kapalné i plynné látky. Menší podíl surovin je možno použít neupravený, většinu je však pro využití nutno průmyslově upravit. http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/images/foto_index_02.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Marble_extraction_near_Orosei.JPG/220px-Marble_extraction_near_Orosei.JPG

Rozdělení http://nd01.jxs.cz/397/010/8d8f089b8d_41161239_o2.jpg http://www.delinetciler.net/forum/attachments/18437d1298374569-ulkemizde-cikarilan-madenler-ve-kullanildiklari-alanlar-bor2.jpg

Historie Nerostné suroviny jsou lidstvu známy od počátku jeho existence, stejně jako jejich těžba, využití i obchod s nimi. Celé epochy pravěku jsou nazvány podle surovin, jejichž využití převládalo, existuje tak doba kamenná, doba bronzová nebo železná. V novověku se vzrůstajícími potřebami industrializace spotřeba i význam nerostných surovin ještě vzrostl. S rozvojem lidské společnosti a zvyšováním poznatků o neživé přírodě v geologii, chemii a technologii množství druhů využívaných nerostných surovin i v současnosti stále vzrůstá, stejně jako druhů jejich využití. Jejich akumulace, které až na některé výjimky vznikly v předchozích geologických dobách však nejsou neomezené, jejich zásoby se nereprodukují, případně vznikají velmi pomalu, což je z hlediska délky lidského života možno považovat za zanedbatelné.

Vyčerpání Vyčerpání zdrojů nerostných surovin je mýtus, který se objevuje už po století. V novodobé historii jej připomínají angličtí ekonomové: Thomas Robert Malthus (1766-1834) a na něj navazující David Ricardo (1772-1823). Oba spatřovali a popsali rozpor mezi fyzickou omezeností přírodních zdrojů a exponenciálně rostoucí poptávkou po nich, která podle jejich názoru musela vyústit v postupné vyčerpání těchto zdrojů a tím i rapidní pokles životní úrovně lidstva. V nedávné minulosti tento koncept mezi běžnou veřejností rozšířila populární kniha Meze růstu (Meadows et al. 1972), která předpovídala vyčerpání všech klíčových neobnovitelných zdrojů do sta let. 

Co nejvíce těžíme Ropu Uhlí Zemní plyn http://nd01.jxs.cz/224/143/1787844e49_46516808_o2.jpg http://mm.denik.cz/1/d3/doly_uhli_ilustrace_denik_clanek_solo.jpg http://img.aktualne.centrum.cz/41/28/412882-teba-ropy-na-jini-morave.jpg Zemní plyn

Otázky na závěr 1.) Co je nerostná surovina? 2.) Na co rozdělujeme nerostné suroviny? 3.) Od kdy známe nerostné suroviny? 4.) Je možné vyčerpat nerostné suroviny? 5.) Jak se jmenuje první kniha o vyčerpání surovin z roku 1972? 6.) Co nejvíce těžíme?

Odpovědi 1.) Co je nerostná surovina? Nerostná surovina je neobnovitelná přírodnina - prvek, sloučenina, minerál nebo hornina. 2.) Na co rozdělujeme nerostné suroviny? Rudy, nerudy a kaustobiolity. 3.) Od kdy známe nerostné suroviny? Nerostné suroviny jsou lidstvu známy od počátku jeho existence. 4.) Je možné vyčerpat nerostné suroviny? NE! 5.) Jak se jmenuje první kniha o vyčerpání surovin z roku 1972? Meze růstu. 6.) Co nejvíce těžíme? Ropa,uhlí a zemní plyn.

Zdroje wikipedia.cz geologie.vsb.cz google.cz