Jednou za 4 roky k volbám a šmytec Úředník ani politik není nepřítel » přechod od diskrétnosti státní správy/samosprávy k principu publicity zapojování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizace řízení společnosti
Advertisements

Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Ke schválení Protikorupční strategie hl.m.Prahy K tisku z
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Radniční listy bez cenzury
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Rozpočtové hospodaření obcí
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Aktualizace Programu rozvoje města Dobřany Ukázka postupu zapojení veřejnosti do procesu strategického plánování Vojtěch Černý Agora Central Europe, o.p.s.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
Ke schválení Protikorupční strategie hl.m.Prahy K tisku Z
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Obsažnost webů obcí a krajů infoliga webů Oldřich Kužílek ISSS Hradec Králové
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
Územní samospráva Obce
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Nové stránky vytvořeny v rámci realizace projektu Moderní a efektivně řízená obec Dolní Břežany s reg. č. projektu CZ.1.04/4.1./
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Zasedání obecního zastupitelstva obce Květinov č Dne od 17:00hod.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Webové stránky města Fulnek Webpadára 2013
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Novela zákona o obcích.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
GRANTY Praha, duben 2017 Jaromír Levíček Delegace EU ve Skopje.
Angažovanci Petr Holý - ORR.
MĚSTO VALAŠSKÉ KLOBOUKY
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Mikroregion Bystřicko - CSS
Transkript prezentace:

Jednou za 4 roky k volbám a šmytec

Úředník ani politik není nepřítel » přechod od diskrétnosti státní správy/samosprávy k principu publicity zapojování veřejnosti do rozhodování » hlídat, kritizovat, požadovat = základ » chválit, radit, motivovat, nabízet = nutná potřeba

» jen dobře informovaný občan obce má možnost plně se zapojit do fungování obce a využívat svá práva » bez přístupu k informacím nelze aktivní účast na veřejném dění realizovat » bez kvalitních nástrojů a metodiky zapojení občanů nelze dosáhnout plnohodnotné spolupráce » bez výsledků vůle spolupracovat brzy vyhasne » zpětná vazba, kvalitativní faktor, pojistka zneužití Občan není nepřítel

Základ:Otevřené rozhodování » Avíza » Otevřenost rozhodování » Osobní odpovědnost » Snadná přístupnost » Jasná pravidla

Základ:Majetek » Přehled nemovitého majetku online » Prodej nemovitého majetku veřejnou obchodní soutěží » Majetek realizován mimo soutěž opatřen znaleckým posudkem odhadované tržní ceny

Základ:Rozpočet » Přehledně pro občany i zastupitele

Základ:Smlouvy » všechny uzavírané smlouvy veřejně přístupné online » vyhledávací internetová databáze smluv přehledná a veřejnosti dostupná » při prodeji majetku vyšší hodnoty, bude záměr zveřejněn alespoň 30 dní předem

Základ:Veřejné zakázky » investiční záměry » vyhlášené zakázky » hodnocení nabídek » realizované zakázky

Základ:Dotace » dotační kalendář » výsledky dotačního řízení

Jak je na tom Žďár?

Špatná praxe Dobrovolně zveřejněné informace Nezveřejňují se informace o významných budoucích (chystaných) rozhodnutích. K dokumentům o jednání orgánů se nezveřejňují podkladové materiály Některé významné dokumenty se nezveřejňují ve strojově čitelném formátu, s nabídkou stažení v dalších formátech, v nichž dokument existuje (např. xls, doc). Neuvádějí se jmenovité záznamy hlasování v zastupitelstvu Není zavedena rubrika typu „dotazy a odpovědi“, v níž na dotazy veřejnosti odpovídají funkcionáři či pracovníci města. Nezveřejňují se koncepční a strategické dokumenty, anebo jsou zveřejněny jen zčásti a nepřehledně Za zapojení veřejnosti do rozhodování jsou považována veřejná projednání již zpracovaných záměrů, ve fázi přípravy je veřejnost mimo hru

Dobrá praxe Informace o připravovaných významných rozhodnutích - avíza podklady pro jednání (důvodové zprávy, přílohy a další podklady), někdy zveřejňované i předem jmenovité výsledky hlasování rady i zastupitelstva Dobře strukturovaný a použitelný zvukový či AV záznam jednání (např. je součástí textového zápisu vždy k určitému bodu jednání zastupitelstva) Zápisy z jednání poradních orgánů (výborů a komisí). Rozklikávací rozpočet v detailním členění (na konkrétní účely – např. jednotlivé investiční akce, grantové podpory, dotace příspěvkovým organizacím a akciovým společnostem.) U veřejných zakázek výsledky řízení, zejména nabídnuté ceny, srovnání uchazečů Dokumentace o investicích obce Audity hospodaření Informace o finančním řízení příspěvkových organizací města (Výsledky veřejnoprávních kontrol, Výkazy hospodaření příspěvkových organizací, zveřejňování smluv) Průzkum veřejného mínění k aktuálním otázkám místní politiky, se zveřejněnými výsledky jako podklad dalším projednáváním. Možnost klást dotazy členům vedení města a získávat odpovědi (rubrika Dotazy a náměty, tříděná podle gescí jednotlivých představitelů správy). Zcela volná diskuse („drbárna“), Možnost komentovat každou informaci na webu, tedy i možnost přidávat komentáře ke zprávám o jednání orgánů

21. století… Rozklikávací rozpočty Centrální registr smluv Transparentní účet Participativní plánování rozvoje obce Lepší místo Participativní rozpočet Interpelace radních on-line Kalendář starosty

STAROSTOVÉ PRO TRANSPARENTNOST od na Lenka Franková Vít Masare

Starostové pro transparentnost 2.0 x Transparency emergency Co Proč Jak Kdy