ZAHRANIČNÍ AKCE. ŠKOLNÍ AKCE – povinná cestovné učitelů ubytování učitelů stravné učitelů pracovní doba (nepřímá ped. činnost) dozor nad žáky kryto pojištěním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Čtyřleté studium.
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Projekt „Vzdělávejte se!“
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Přijímací řízení pro školní rok 2015/16 Čtyřleté studium.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Tandem Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem Koordinační centrum česko-německých.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
Přímá podpora kapitola rozpočtu 7 Denisa Kolouchová 1.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Math Exercises for You (Math4U)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kalkulace ceny zájezdu
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Vítejte na třetí místní konferenci
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

ZAHRANIČNÍ AKCE

ŠKOLNÍ AKCE – povinná cestovné učitelů ubytování učitelů stravné učitelů pracovní doba (nepřímá ped. činnost) dozor nad žáky kryto pojištěním odpovědnosti školy zpravidla celé třídy do 25 žáků 1 pedagog, nad 25 žáků 2 pedag. (v praxi však min. 2) ŠKOLNÍ AKCE – nepovinná cestovné učitelů ubytování učitelů stravné učitelů pracovní doba (nepřímá ped. činnost) dozor nad žáky kryto pojištěním odpovědnosti školy zpravidla větší skupiny žáků do 25 žáků 1 pedagog, nad 25 žáků 2 pedag. (v praxi však min. 2) MIMOŠKOLNÍ AKCE - neposuzuje se jako výkon práce, nutno vzít dovolenou není kryto pojištěním školy libovolně velká skupina doporučení: min. 2 doprovázející osoby

CESTOVNÍ NÁHRADY cestovnéproplacení skutečných prokázaných nákladů ubytováníproplacení skutečných prokázaných nákladů stravné- stanoveno pro každou zemi zvlášť, obvykle cca € (např. Slovensko 30 €, Rakousko 45 €) - stravu může zaplatit škola fakturou, pak náleží cca 25% stravného - vyplácí se v měně navštíveného státu nebo v Kč

KRITÉRIA ŠKOLNÍ AKCE 1.finanční náklady žáků si hradí sami nebo jsou hrazeny z jiných zdrojů 2. počet zúčastněných žáků optimálně třída, autobus apod. 3. náplň akce - přednost dostanou akce zaměřené na bezprostřední doplnění výuky a akce přímo vyplývající ze vzdělávacího programu, tedy odborné exkurze nebo kurzy, odborné praxe, odborné soutěže... - ostatní akce nejsou vyloučeny za předpokladu splnění ostatních kritérií 4.přiměřené náklady hrazené školou - např. krátkodobé akce (1 – 2 dny) - nebo cestovní náklady pro ped. dozor zdarma - nebo minimalizace nákladů (např. levné ubytování a stravování v partnerské škole...) - nebo úhrada nákladů z mimoškolních zdrojů

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ NÁKLADŮ Z MIMOŠKOLNÍCH ZDROJŮ Možností je celá řada, dále jsou uvedeny příklady. Reciproční akce: za akci uskutečněnou v zahraničí uspořádáme obdobnou pro zahraniční studenty u nás. Zahraniční (vysoké) náklady za ubytování a stravování nese zahraniční partner, my poskytujeme obdobný objem služeb za tuzemské (nižší ceny). Výhody: - nižší ceny služeb - možnost ubytovat za režijní náklady na DM, poskytnout obědy ve škole, atp. Nevýhody:- zvolíme-li levné služby nebo ubytování na DM – kvalita nebude odpovídat standardu západoevropských zemí - jen částečné snížení nákladů - neřeší náklady na ped. doprovod

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ NÁKLADŮ Z MIMOŠKOLNÍCH ZDROJŮ Možností je celá řada, dále jsou uvedeny příklady. Sponzorování akce: je možno získat peníze od sponzora, např. někoho z rodičů. Takovou podporu bychom realizovali pravděpodobně přes nadační fond. Výhody: - přímá podpora akce, snadná administrace Nevýhody:- sponzorů je málo, žadatelů moc... - zpravidla jen částečné snížení nákladů - zpravidla neřeší náklady na ped. doprovod (sponzor věnuje obvykle částku určenou pro žáky)

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ NÁKLADŮ Z MIMOŠKOLNÍCH ZDROJŮ Možností je celá řada, dále jsou uvedeny příklady. Získání grantu: je možno získat peníze z grantového fondu (města, kraje, ministerstva, EU). Výhody: - vysoký (často 100%-ní) podíl uhrazených nákladů, vč. ped. doprovodu - možnost zaplacení služeb a aktivit, které by si jinak nebylo možné objednat (kvůli vyšší ceně) - vícestranná spolupráce, podpora většího počtu aktivit Nevýhody:- administrativně náročné - aktivity je nutno mít dopředu pečlivě promyšlené, často není možné je v průběhu projektu zásadně měnit

Získání grantu – příklady: OPERAČNÍ PROGRAMY Vzdělávání pro konkurenceschopnost Přeshraniční spolupráce SR – ČR Přeshraniční spolupráce ČR – Polsko - velké částky na dlouhodobé komplexní projekty, řádově v mil. Kč - komplikovaný proces žádosti, schvalování, vyúčtování FOND MIKROPROJEKTŮ Přeshraniční spolupráce SR – ČR Přeshraniční spolupráce ČR – Polsko - částky do 500 tis. Kč - podpora různých aktivit učitelů i žáků, poměrně velká volnost při plánování akcí (vzdělávací, kulturní sportovní,...) - relativně jednoduchá žádost - nutnost mít přeshraničního partnera Co je Fond mikroprojektů SR - ČR?Co je Fond mikroprojektů SR - ČR? Vše o FM SR - ČRVše o FM SR - ČR Vše o FM ČR - Polsko

Získání grantu – příklady: PROGRAM LEONARDO DA VINCI - podpora odborných praxí a stáží žáků v zahraničí (země EU) - jen pro střední odborné školy - plná úhrada nákladů na praxi, vč. pobytových nákladů, vč. ped. dozoru - poměrně jednoduchý proces žádosti, schvalování, vyúčtování - nevyžaduje se reciprocita, nutnost mít zajištěné pracoviště v zahraničí - možnost vyslání jednotlivců i skupin žáků - možnost pokračovat několik let - řada zahraničních institucí nabízí zprostředkování stáží či praxí Vše o programu - stránky Národní agentury evropských programů Příklady projektů z let 2008, pro stáže a praxe žáků v Německu: projekt může kompletně zajistit agentura Tandem, je však nutné mít domluveného partnera Tandem - Program podpory odborných praxí

Získání grantu – příklady: PROGRAM COMENIUS Projekty partnerství škol - podpora téměř jakýchkoliv aktivit žáků a učitelů v zahraničí (země EU) - pro všechny školy (ZŠ, SŠ) - plná úhrada nákladů schválené akce, vč. ped. dozoru - poměrně jednoduchý proces žádosti, schvalování, vyúčtování - nutnost mít alespoň jednu partnerskou školu ze zahraničí - možnost přidat se k již naplánovanému projektu jiné školy (jiných škol) Vše o programu - stránky Národní agentury evropských programůVše o programu - stránky Národní agentury evropských programů – včetně příkladů aktivit a zahr. výjezdů

Získání grantu – příklady: PROGRAM COMENIUS Přípravné návštěvy - podpora návštěv učitelů na partnerských institucích v zahraničí (země EU) za účelem navázání kontaktů a příprav společných projektů - není nutné, aby po návštěvě skutečně projekt vznikl - pro všechny školy (ZŠ, SŠ) - plná úhrada nákladů návštěvy - jednoduchý proces žádosti, schvalování, vyúčtování - nutnost mít partnera v zahraničí - možnost přidat se k již naplánovanému projektu jiné školy (jiných škol) - může se jednat i o účast na zahraniční konferenci – kontaktním semináři (velmi jednoduchá forma výjezdu) Vše o programu - stránky Národní agentury evropských programů Kontaktní semináře

Získání grantu – příklady: PROGRAM COMENIUS Další vzdělávání pedagogických pracovníků - podpora dalšího vzdělávání učitelů v zahraničí (země EU) - plná úhrada nákladů schváleného kurzu či konference, vč. pobytových nákladů - jednoduchý proces žádosti, schvalování, vyúčtování - nutnost najít si odpovídající kurz * vzdělávací kurz trvající alespoň 5 plných pracovních dnů; * stáže nebo hospitace ve škole nebo jiné vhodné instituci (např. NGO- nevládní organizace); * účast na evropské konferenci nebo semináři organizované centralizovanými projekty Comenius, Národními agenturami nebo evropskými asociacemi, které působí v oblasti školního vzdělávání; - kurzy: všeobecné (odborné) kurzy; jazykově-metodologické kurzy; čistě jazykové kurzy Vše o programu - stránky Národní agentury evropských programů

Získání grantu – příklady: PROGRAM GRUNDTVIG Mobility osob - cílem této aktivity je umožnit učitelům z oblasti vzdělávání dospělých účast na vzdělávacích akcích v zahraničí. - individuální granty - téma vzdělávací akce musí odpovídat profesnímu zaměření žadatele a souviset se vzděláváním dospělých - jinak podobně jako u programu Comenius - DVPP (vyhledání kurzu, žádost apod.) - žádat mohou pracovníci působící na částečný nebo plný úvazek v oblasti vzdělávání dospělých (žadatel musí pracovat v oblasti vzdělávání osob starších 25 let nebo osob ve věku 16-24, které již nejsou studenty denního studia na střední nebo vysoké škole); Vše o programu - stránky Národní agentury evropských programů