Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SMART GRIDS Seminář
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů ve vztahu k distribučním sítím ČENES - 5. listopad Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s.
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
© 2012 Ness Technologies – Proprietary and Confidential Ness Technologies Prolínání Smart světů Tentokrát na téma „Fúze měření a řízení“ Jiří Stich Business.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Chytrost nepřichází od elektroměrů… Baard Eilertsen generální výkonný ředitel (CEO), Maingate.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Předávání dat a komunikace s OTE
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
1 The information contained in this document and any copyright attached to it is the sole property of Merus Power Dynamics Oy. Any unauthorized reproduction.
Fungování energetických trhů v ČR a EU (Smart Grids) Konference DONE – Praha, Žofín 2013 Josef Havel – E.ON Distribuce, a.s.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zdrojů a veřejného rozvodu elektrické energie.
Operační program pro podnikání a inovace zaměřené na provozovatele LDS
Chytré sítě Smart grids.
Cesta elektrické energie k zákazníkovi SKUPINA ČEZ
Webové portály účastníků energetického trhu
Charakteristika a nástroje
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Webové portály LDS/MDS
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Energetická maturita AMM a LAB
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Chytré elektroinstalace pro z pohledu technických norem EU a ČR
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Chytré sítě Smart grids.
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s.

Smart metering IEC 60050-617 „Mezinárodní elektrotechnický slovník – Část 617 Organizace – Trh s elektřinou“ Technology of recording usage in real time from metering devices and providing a two-way communication and/or control path extending from electric power network to customer appliances

Smart grid IEC 60050-617 „Mezinárodní elektrotechnický slovník – Část 617 Organizace – Trh s elektřinou“ Electric power system that utilizes two-way communication, information exchange and control technologies, disturbed computing and associated sensors, including equipment installed on the premises of network users and other stakeholders

Co od distribuční soustavy očekáváme? Hlavním posláním je veřejný zájem, ale co to je? Co očekávají jednotliví uživatelé soustavy? Co očekávají vlastníci PDS? Co očekávají ostatní – státní správa, výrobci silových technologií, výrobci a provozovatelé informačních technologií?

Rizika chytrých sítí Přetechnizovanost (auta, domácí spotřebiče, mobilní operátoři atd.) – další poruchový prvek Spolupráce více systémů (řídících, informačních) Bezpečnost ve všech jejích podobách, včetně bezpečnosti práce Co to bude stát a kdo to zaplatí? Bude o ně za těchto podmínek zájem u uživatelů sítí a kterých?

Smart grid – co je nutné vyřešit Vytvoření super grid nebo rozpad na smart grids? Jak bude v chytrých ostrovech zajištěna ochrana před úrazem elektrickým proudem? Jak bude v chytrých sítích zajištěna bezpečnost práce? Kdo bude odpovědný za kvalitu elektřiny? Jak bude v chytrých ostrovech fungovat trh s elektřinou?

Chytré měření Přínosy pro zákazníka Přínosy pro provozovatele distribuční soustavy Přínosy pro společnost

Přínosy pro zákazníka Větší informovanost Možnost ovlivnit svoji spotřebu Snížení nákladů

Přínosy pro provozovatele distribuční soustavy Zlepšení využití sítí Přehled o spotřebě Lepší informace o stavu sítí – plánování Možnost regulovat spotřebu Úspory nákladů na odečty

Přínosy pro společnost Možnost připojit další obnovitelné zdroje Celkové snížení spotřeby energií Kladný vliv na životní prostředí

Smart technologie ano, či ne?