Změny v regulaci distribuce na finančním trhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Systém spolupráce pojišťoven s pojišťovacími makléři
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Facility management ČSN EN
Ochrana spotřebitele VY_32_INOVACE_7A14 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Ekonomický a regulatorní Vývoj pojistného trhu
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Regulace distribuce v ČR
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Nový systém ekonomické migrace
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s ČBA V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Konference AFIZ Pojišťovací sektor a klíčové úkoly 2007.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: -Regulace obecně -Specifický.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
“Analýza agend a optimalizace výkonu státní správy v resortu životního prostředí” Aleš Vokál Ministerstvo životního prostředí.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Komerční pojišťovna.
Veřejné Finance.
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ukazatele pojistného trhu
Legislativní materiály vlády
IDD - co to znamená.
Transkript prezentace:

Změny v regulaci distribuce na finančním trhu Lukáš Vacek Ministerstvo financí Konference pojišťovacích makléřů 2011 Praha, 11. října 2011

Východiska posílení ochrany spotřebitele a kredibility distribuce kvalita informovanosti zákazníků odborná péče ze strany distributorů možnost nezávislého mimosoudního řešení sporů sjednocení principů regulace distribuce napříč FT kategorie zprostředkovatelů a vymezení odpovědnosti ochranné názvy (činností x osob) pravidla jednání s retailem (zejména infopovinnosti) odbornost distributorů sjednocení regulace externí a interní distribuce pravidla jednání s retailem vytvoření podmínek pro efektivní výkon dohledu snížení počtu přímo dohlížených osob přesun odpovědnosti na nadřízené osoby

Konzultace Pracovní skupina k distribuci 3/2009 – 4/2011; celkem 22 jednání všichni relevantní zástupci FT (regulátor, orgán dohledu, profesní asociace, spotřebitelská sdružení,finanční arbitr) závěry formou Doporučení a sektorových standardů odbornosti – základní ideový zdroj MF pro budoucí úpravu různé zájmy členů PS (i v rámci jednotlivých asociací) -> návrhy variantního řešení některých problémů Připomínková řízení, bilaterální jednání s trhem

Proces Novela zákona č. 38/2004 Sb. původně „malá novela“ – prošla meziresortním připomínkovým řízením, plénem LRV projednávání přerušeno komplexní novela – přelom 2011/2012 (vč. nové úpravy systému ověřování odbornosti, klasifikace činností pojišťovacího zprostředkovatele, atd.) Zákon o distribuci finančních služeb věcný záměr měl být předložen vládě do konce roku 2011 – zdržení v důsledku zdržení projednání 38/2004 Sb.

Novela zákona č. 38/2004 Sb. Východiska: současný stav na trhu tuzemská legislativa: principy regulace na kapitál. trhu evropská legislativa (IMD2 + PRIPs) příklady dobré praxe ze zahraničí Nástroje: působnost zákona kategorie pojišťovacích zprostředkovatelů pravidla jednání odbornost mimosoudní řešení sporů

Současný stav na trhu – hlavní problémy přes 100 tisíc registrací – nemožnost efektivně vykonávat dohled mrtvé duše, osoby fakticky činnost nevykonávající ryze formální ověřování odbornosti při vstupu do odvětví (98% úspěšnost uchazečů), nezohledňující produktovou specializaci uchazeče a potřebu prokázání jeho dovedností (schopnosti aplikovat znalosti) možnost „multioprávnění“ a netransparentnost obsahu činnosti a postavení poj. zprostředkovatele neetické prodeje rezervotvorných pojištění (přetahování klientů, nevhodné produkty)  odměňování PZ netransparentní a nesrozumitelné informace pro zákazníka, záměna pojištění za „lepší spoření“, informace o nákladech

Tuzemská a evropská legislativa ZPKT – kategorizace zprostředkovatelů, pravidla jednání ZSÚ – informace poskytované zákazníkovi IMD2 - nová směrnice o zprostředkování (?) pojištění rozšíření působnosti o vztahy vyplývající z přímého nabízení pojištění zákazníkům pojišťovnami standardizace informačních povinností („pojistné KID“) cestovní pojištění zprostředkování/poradenství odbornost nadále režim minimální harmonizace PRIPs - regulace tzv. balíčkových retailových investičních produktů vč. rezervotvorných životních pojištění inspirace směrnicí MiFID (pravidla jednání) a UCITS (informační povinnosti) pravděpodobná legislativní technika: horizontální směrnice/nařízení o infopovinnostech + ustanovení o pravidlech jednání v jednotlivých sektorových směrnicích

Příklady dobré praxe Rakousko – systém ověřování odbornosti ověřování znalostí i dovedností uchazeče státem akreditované a dozorované zkušebny zkoušky odpovídající specializaci poj. zprostředkovatele Irsko – informační povinnosti jednotná metodika infopovinností pro celý FT koncept „klíčových informací“ Nizozemí – standardizované ukazatele nákladovosti rezervotvorných pojištění informace o dopadu poplatků/nákladů vyplývajících z pojistné smlouvy na výnosnost části pojistného, které je investováno sestavováno pro různé investiční strategie a délky pojistné doby (např. dlouhodobé investice do akciových fondů, krátkodobé do fondů peněžního trhu, apod.) povinná publikace možnost srovnání

Zákazník (zájemce o pojištění, pojistník) Působnost (1) Pojišťovna interní prodejní rozhraní pojišťovny Pojišťovací zprostředkovatelé (externí prodejní rozhraní pojišťovny) zaměstnanecká distribuce pojištění (přepážkový prodej) výhradní nevýhradní 38/2004 nyní zprostředkovatelská distribuce pojištění (zprostředkování) 38/2004 nově Zákazník (zájemce o pojištění, pojistník)

Působnost (2) Zprostředkování vs. poradenství východisko: nedílnou součástí zprostředkování (distribuce) je poskytování doporučení/rady/stanoviska ze strany zprostředkovatele (distributora), tj. činnost poradenství  nemá smysl stanovovat odlišné povinnosti (a práva) pro zprostředkování (distribuci) pojištění bez poradenství a včetně poradenství výkladové komplikace a regulatorní arbitráž v sektoru kapitálového trhu (investiční poradenství)

Kategorie pojišťovacích zprostředkovatelů samostatný zprostředkovatel a vázaný zástupce sektorově univerzální klasifikace (již uplatňovaná na KT) oproti současnému stavu transparentnější struktura jasná informace o odpovědnosti princip jediného zastoupeného u VZ zákaz vazby SZ-SZ pojišťovací makléři zvláštní kategorie PM (vedle SZ a VZ) je nesystematická (jde o podmnožinu SZ) a postrádá opodstatnění za situace, kdy PM jsou odměňování též provizně a kdy souběžně působí jako PA proto PM = SZ vykonávající tzv. makléřskou činnost různý význam termínu „makléřská činnost“ v různých sektorech trhu – zmatení spotřebitele, nutno uvážlivě zadefinovat (kritérium odměňování?)

Pravidla jednání povinnosti týkající se odborné péče a řízení střetu zájmů analýza klientových potřeb u každého poradenství informační povinnosti informace poskytované automaticky a na žádost informace o zprostředkovateli a o nabízeném produktu informace předsmluvní a informace poskytované průběžně informační povinnosti týkající se všech pojištění, (jen) pojištění osob, (jen) pojištění uzavíraných na dálku a specificky jen rezervotvorných životních pojištění (klíčové informace, standardizovaný ukazatel) zákaz pobídek k uzavírání pojištění ze strany zaměstnavatele

Odbornost pro vstup do odvětví nutno složit odbornou zkoušku odborná zkouška bude ověřovat jak znalosti uchazeče, tak i jeho dovednosti k organizaci odborných zkoušek budou oprávněny tzv. akreditované instituce (kdokoli, kdo splní akreditační standardy - bez institucionálního omezení) zkoušku bude možné vykonat v užším rozsahu (odpovídajícím zamýšlené specializaci uchazeče) než dnes – tj. v tzv. produktových skupinách životní pojištění neživotní pojištění občanů neživotní pojištění občanů – pojištění motorových vozidel pojištění podnikatelů pojištění velkých rizik a zajištění

Mimosoudní řešení sporů Rozšíření působnosti finančního arbitra o rozhodování sporů mezi pojišťovnami nebo pojišťovacími zprostředkovateli a zákazníky, a to při sjednávání pojistných smluv týkajících se životního pojištění

Zákon o distribuci finančních služeb jednotné principy regulace napříč všemi (i dosud neregulovanými) sektory FT vstup do odvětví, odbornost kategorie zprostředkovatelů pravidla jednání jednotná evidence všech finančních zprostředkovatelů finanční plánování jako specifická činnost - ochranné názvy („finanční poradce“)

Děkuji za pozornost. Lukáš Vacek Ministerstvo financí ČR Odbor 35 – Finanční trhy II Oddělení 353 – Retailové finanční služby a ochrana spotřebitele na finančním trhu poštovní adresa: Letenská 15, 118 10 Praha 1 kancelář: Legerova 69, 110 00 Praha 1 Tel: 00420 257 042 995 e-mail: lukas.vacek@mfcr.cz http://www.mfcr.cz