32 - Informace Sekvence „symbolů“ s nějakým významem. Jsou uchovávány v paměti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač je stroj, který vykonává pouze předem dané příkazy. Příkazy neboli instrukce jsou vykonávány procesorem, sled instrukcí neboli program ve strojovém.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
TVY 1.ročník Mgr.Libor FIALA1 Základní pojmy.
Základy informatiky úvod
1 – Informatika Nauka (tj. věda) o informacích, tj. o zápisu (kódování (angl.)), přenosu (transfer (angl.)), zpracování (procesování (angl.)) informací.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
PHP Práce se soubory v PHP - 13
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Identifikátor materiálu: EU
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Opakování hardware a software.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Práce s operačním systémem
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Architektura počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Hardware osobních počítačů
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Informatika pro ekonomy II přednáška 5
Uložení dat v počítači.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Architektura počítače Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Petr Fodor.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Ukládání dat v paměti počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
INFORMATIKA – složky a soubory
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

32 - Informace Sekvence „symbolů“ s nějakým významem. Jsou uchovávány v paměti.

33 - Elementární schéma komunikace Komunikací rozumíme výměnu informací systémem: Adresant/odeslání informace - komunikační kanál – přijetí informace/adresát zakódování - transfer - dekódování

34 - Elementární množství informace Nejmenší množství informace. Reprezentováno odpovědí na Ano/Ne otázku. (TRUE, FALSE, 1, 0) Pokud se na informaci díváme jako na veličinu, jednotkou takovéto veličiny je bit. Jeden bit teda obsahuje tolik informace, kolik se vejde do zodpovězení jedné Ano/Ne otázky.

35 - Jak udělat Možná? Např. vzít více bitů a určit možnosti větvění na základě inputu: 00 - Ne 01 - Možná (příp. spíše ne) 10 - Možná (příp. spíše ano) 11 - Ano

36 - Větší jednotky informací 1 B = 8 bit 1 kB = 10^3 B 1 MB = 10^3 kB = 10^6 B, atd. 1 KiB = 1024 B (2^10) atd. Pozn.: Počet všech kombinací 0 a 1, jenž je možné zakódovat do n bitů informace, je 2^n.

37 - Digitální reprezentace informací Na nejnižší (strojové) úrovni je dána posloupností 0 a 1. Této úrovni díky operačnímu systému a instrukcím rozumí procesor. Na vyšších úrovních (tj. na úrovních vybudovaných na nižších úrovních) je dána většími celky s určitým významem, jež jsou zakódovány v kratších posloupnostech 0 a 1. Těm rozumějí programy či uživatelé. Př.: ASCII kódování znaků, RGB kódování barev, PCM kódování zvuku, atd.

38 - Rychlost zápisu informací (transfer rate) Informace se po přenosu musí do paměťového média adresáta zapsat. Rychlost zápisu udává počet bitů, B, kB,... zapsaných za 1 sekundu. 1 B/s = 8 bit/s 1 MB/s = 1000 kB/s, atd. Pozor! 8 Mbit/s = bit/s = 1 MB/s. Z dosud uvedených pamětí je nejrychlejší (a zároveň nejmenší) procesorová paměť, pak operační paměť (středně velká), pak disky (největší).

39 - Organizace paměti v IT Informace jsou organizovány do větších celků - souborů (files) - podle jejich sounáležitosti. Soubory jsou dále (většinou opět podle sounáležitosti) organizovány do větších celků - adresářů/složek (directories). S. a a. vytvářejí stromovou strukturu. Od souborů a adresářů rozlišujeme odkazy (shortcut, link, symbolic link), což jsou pouhá návěstí odkazující na konkrétní soubor či adresář, a speciální soubory. De facto jsou ale všechny vyjmenované entity souborem (např. adresář je de facto soubor obsahující odkazy na soubory „v něm obsažené“).

40 - Hierarchie IT Hardware Data Software – - programy – - operační systémy

41 - Operační systém Program, jenž zabezpečuje komunikaci mezi uživatelem a jeho daty, včetně možnosti tato data ukládat (organizace disků - souborové systémy), zpracovávat (spouštět programy), zobrazovat, atd. Působí tedy jako organizátor veškerého hardwaru, softwaru a dat pro potřeby uživatele.

42 - Souborový manažer (file manager) Program, sloužící pro organizaci paměti na diskových jednotkách.

43 - Plain-text soubory Soubory, v nichž bity lze „rozškatulkovat“ do větších pravidelných celků a tyto celky určitým způsobem kódují znaky. Jedná se teda o soubory obsahující pouhý (plain) text. Podle toho, kolik bitů kóduje jeden znak a jaká tabulka se při tom použije rozlišujeme druhy kódování (ASCII, Unicode, UTF-8, UTF-16,...) Tyto soubory lze snadno otevřít v běžných programech a upravovat je. Často mívají příponu.txt.

44 - Binární soubory Soubory, které nejsou plain-textem, jejich obsah je tedy kódován do posloupnosti 0 a 1 speciálním způsobem. Umí s nimi pracovat pouze specializované programy a každý program má binární soubor svého typu. Pokud je tím specializovaným programem OS, jedná se o (spustitelné) programy. Přípony např..exe (spustitelný program),.doc,.xls,...

45 - Jak vzniká program Je zapotřebí OS a na něm speciální spustitelný program: kompilátor. Programátor (člověk) sepíše algoritmus jako posloupnost příkazů v konkrétním programovacím jazyce do plain-text souboru, který se taky označuje program. Tento program (plain-text) zpracuje kompilátor, jehož outputem je program ve smyslu spustitelného binárního souboru přináležejícího příslušnému programu -- plain-textu. (Pokud v dalším mluvíme o programech, máme na mysli binární spustitelné soubory.)

46 - Programy v OS Windows Nejčastěji se distribuují ve formě programů-tzv. instalatérů (installer, přípona.exe). Po spuštění instalatéru následuje instalace programu do OS -- nejčastěji do složky „Program Files“ na systémovém disku. Instalace spočívá v nakopírování dat programu do jeho složky a v zavedení konfiguračních souborů do tzv. „Windows registry“ plus vytvoření odkazů. (Tyto registre nemají kromě názvu nic společného s registry procesorovými.) Výčet všech takto nainstalovaných programů plus možnost jejich odebrání (uninstall) se nachází v položce „Přidat nebo odebrat programy“ v Ovládacích panelech. Programy se spouští buďto odkazem anebo přímo příslušným.exe souborem.