KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Typy krajiny.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Krajina a životní prostředí
Ekologické aspekty liniových staveb
Krajina a životní prostředí
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Krajina a životní prostředí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Složky krajiny a životní prostředí
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Ekosystémy přírodní a umělé
Ochrana přírody ČR.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekosystémy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
PŮDY.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
KRAJINNÉ TYPY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
ČESKO a jeho krajina.
KULTURNÍ KRAJINA.
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Ochrana půdy a lesa.
Vztahy geografie k ostatním vědám
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Vzájemné vztahy mezi člověkem a ŽP. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Krajina Co to je krajina?
Přírodní společenstva v České republice
Ekonomika životního prostředí
Krajina České republiky
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Evropa - Přírodní oblasti
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
CVIČENÍ Z KRAJINNÉ EKOLOGIE TYPOLOGIE KRAJIN NA EVROPSKÉ ÚROVNI
Geografie Krajinná sféra
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Člověk mění a vytváří krajinu
Transkript prezentace:

KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

KRAJINA Část zemského povrchu, která tvoří společně se společenstvy organizmů jednotný trojrozměrný celek. Krajinu studuje krajinná ekologie

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Životní prostředí je podle definice Ministerstva životního prostředí České republiky „systém složený z přírodních, umělých a sociálních složek materiálního světa, jež jsou nebo mohou být s uvažovaným objektem ve stálé interakci. Je to vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů, včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Složkami je především ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie.“[1]

TYPY KRAJINY Přírodní (přirozená krajina) – člověkem nedotčená krajina. Dnes se vyskytuje pouze ostrůvkovitě na odlehlých, málo přístupných místech, např.: Amazonie, Himaláje. Kulturní krajina – krajina, na jejímž vytváření se podílel člověk. Dle intenzity lidské činnosti se dále dělí:

TYPY KULTURNÍ KRAJINY Obhospodařovaná (kultivovaná) krajina – činnost člověka je i přes pravidelné hospodaření v souladu s přír. podmínkami. V krajině je udržována určitá míra autoregulačních (samoudržovacích) schopností. Přírodní společenstva nejsou ohrožena lidskou činností. Např. v pahorkatinách v ČR

Narušená (degradovaná) krajina – typ krajiny s narušenou schopností autoregulace.Přírodní společenstva nejsou stabilní a jsou trvale ohrožena. Intenzivní zemědělství, těžba, průmysl Např. v blízkosti větších sídel

Zpustošená (devastovaná) krajina – morfologie povrchu této krajiny je změněna. Velká koncentrace průmyslu a těžby. Přírodní společenstva se zde nevyskytují, prostředí je kontaminováno škodlivinami. V ČR např. Podkrušnohoří

KRAJINNÉ PRVKY Tři hl. typy útvarů v krajině: Matrice – základní charakteristika studovaného prostoru – např.: les, jezero, step,… Plošky – části území lišící se výrazně od matrice – např. mýtina v lese, ostrov v jezeře,… Liniové útvary (koridory) – protínají matrice nebo spojují plošky – např.: řeky, okraj lesa,… Krajinné prvky jsou vázány na krajinu přirozenou i kulturní.

TYPY EVROPSKÝCH KRAJIN Krajinná ekologie se klade za cíl vymezit a charakterizovat krajinné typy. Vymezení je velmi problematické a složité – krajina je dynamická, v čase velmi proměnlivá. Vymezení krajinných typů je důležité pro krajinné plánování a účinnou ochranu krajiny.

EVROPSKÁ KRAJINA Jedná se spíše o kulturní než přírodní krajinu. Přírodní krajina tvoří ostrůvky v kulturní krajině. Vymezení jednotlivých typů krajin zohledňuje vedle přírodního rázu krajiny i land use – způsob využívání krajiny člověkem. Ten dominantním způsobem ovlivňuje současnou krajinu v Evropě již mnoho staletí.

EVROPSKÁ KRAJINA Člověkem přetvořená krajina tvoří 70-90% území Evropy 45% evropského území se využívá pro zemědělské účely

TYPOLOGIE EVROPSKÝCH KRAJIN Hlavní činitelé ovlivňující vymezení jednotlivých typů krajin Evropy: Klima – odráží se ve vegetaci Reliéf Land use – využívání krajiny člověkem Vizuální aspekt

TYPY EVROPSKÝCH KRAJIN Vymezeno celkem 30 typů krajin, které můžeme rozdělit podle několika kritérií: Krajinné typy podmíněné podnebím – tundra, tajga, lesní krajina, step, pouštní krajina – krajiny bez výrazného vlivu člověka. S, SV Evropa

TYPY EVROPSKÝCH KRAJIN Krajinné typy ovlivněné reliéfem – hornatiny a velehornatiny – krajiny vyšších evropských pohoří – Alpy, Karpaty. Jedná se o horské krajiny, které mají rekreační využití. Krajinné typy dlouhodobě využívané člověkem – krajiny vymezené podle land use a vizuálního aspektu. Otevřená krajina – Openfields – otevřená polní krajina evropských nížin Uzavřená krajina - bocage, semi-bocage – Bretaň, Wales – krajina uzavřená množstvím živých plotů a další zelení.

TYPY EVROPSKÝCH KRAJIN Krajinné typy regionální – vznikly charakteristickou kultivací krajiny v urč. oblastech; mají omezené, regionální rozšíření huertas – Středomoří montados – Pyrenejský poloostrov puzsta – Maďarsko polder, kampen – přímořská západní Evropa

TYPY EVROPSKÝCH KRAJIN

TYPY EVROPSKÝCH KRAJIN

TYPY EVROPSKÝCH KRAJIN

Bocage