EU - 06 – 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
První dějství – opona se zvedá
Advertisements

(Literární výchova - 7. ročník)
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
32_04_34 Renesance - shrnutí Anotace Renesance - shrnutí
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Dramatická výchova 8. B 2013/2014.
William Shakespeare.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Kdo to byl William Shakespeare
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
Portréty literárních osobností světové literatury.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.06 Název pro školu:
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_16_CJL_L Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
William Shakespeare.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
William Shakespeare. Král Lear 1606 Tragédie KRÁL Lear CordelieGonerilRegan KRÁL Gloucester Edgar Edmund.
Identifikátor materiálu: EU –
Victor Hugo ( ).
Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Shakespeare 2.stupeň Autor: Mgr.Radek Hasch, Masarykova ZŠ Plzeň
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Portréty literárních osobností světové literatury
William Shakespeare (1564 – 1616).
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
William Shakespeare.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Renesanční literatura: William Shakespeare Tematická oblast: Český jazyk.
WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616) Pavel Trtílek ( )
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_101 Téma hodiny: William Shakespeare Doporučeno pro: 8.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Wiliam Shakespeare.
Divadlo By : Vanessa Thorne.
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
WILIAM SHAKESPEARE RENESANCE.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Literatura období renesance
Autor? Narozen se Stratfordu Spolumajitel divadla Globe
William Shakespeare.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
Transkript prezentace:

EU - 06 – 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.

Renesance v Anglii Obr. 1 William Shakespeare

William Shakespeare (1564 – 1616) [viljem šejkspír] nejvýznamnější dramatik a básník (sonety) věnoval se i herectví pocházel z vážené kupecké rodiny ze Stratfordu nad Avonou v 18 letech se oženil (očekával potomka) o jeho životě se dochovalo málo informací po odchodu do Londýna se stal spolumajitelem divadla Globe napsal asi 37 divadelních her (u nás znám od doby národního obrození díky překladům Josefa Václava Sládka) hry se hrají i dnes (Shakespearovské slavnosti v Praze)

Obr. 2 Shakespearův rodný dům ve Stratfordu

Literární tvorba dílo je zcela světské zobrazuje ženy jako emancipované osobnosti, které si dovolují odporovat mužům a mít vlastní názor (v té době zcela neobvyklé) ženy také vynikají čestností, hrdostí a půvabem píše: historické hry  komedie  tragédie  pohádkové hry  sonety

Historické hry Jindřich VI. Richard III. hl. postava – Richard (vytvořena podle skutečné historické postavy, Richarda III.)  záporná postava (ukrutný vládce) hra není historicky přesná končí smrtí hl. hrdiny (prvky tragédie) Obr. 3 Richard III.

Komedie Kupec benátský Mnoho povyku pro nic Sen noci svatojánské bohatý Žid Shylock poskytne půjčku se zvláštní podmínkou (pokud nebude půjčka řádně zaplacena, má právo vyříznout z těla benátského kupce Antonia libru masa) Mnoho povyku pro nic Sen noci svatojánské Večer tříkrálový Veselé paničky windsorské komedie o tom, jak potrestat namyšleného muže, který chce odloudit ženu jinému  trest: veřejná ostuda a zesměšnění Zkrocení zlé ženy

Tragédie Hamlet  Král Lear  Macbeth Othello Romeo a Julie 

„Být, či nebýt – to je, oč tu běží“ Hamlet typické jsou dlouhé filozofické monology zabývající se otázkou lidské existence hl. postavy: Hamlet - dánský princ, poté, co se mu zjevil duch jeho otce, předstírá šílenství, aby upozornil na vraha svého otce Claudius - Hamletův strýc, který zavraždil jeho otce Ofélie - milovala Hamleta; poté, co byl její otec zabit a Hamlet ji odmítl, zešílela (na konci umírá) „Být, či nebýt – to je, oč tu běží“

Král Lear Lear - britský král  starý – chce předat své vladařské povinnosti dcerám (Goneril, Regan a Kordélie) Kordélie – nejmladší, nejvíce otce miluje, ale neumí se slovy vyjádřit (otec ji vyhání)  provdá se za francouzského krále sestry si rozdělí vládu - zpočátku jsou milé, později ukazují pravou tvář  otce vyženou a ten bloudí se svým šaškem Kentem po zemi sestry spolu soupeří o moc nakonec všichni umírají (Kordélie při záchraně otce, Lear ze zármutku, Regan a Goneril se zabijí navzájem)

Romeo a Julie romantická tragédie hl. postavy: Romeo, Julie 2 znepřátelené rody: Montekové x Kapuleti o velké lásce – končí nešťastně Romeo a Julie se tajně vezmou, ale Julie si má vzít Parise, a tak pozře uspávací nápoj → Romeo to neví a zabije se → Julie se probere, uvidí ho a probodne se dýkou oba rody se spřátelí

Pohádkové hry Bouře divadelní romance odehrává se na ostrově Zimní pohádka komedie, která se odehrává v Čechách (Bohemia), podle Shakespeara leží Čechy u moře

Použité zdroje Všechny uvedené odkazy cit. 2011-12-28. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hw-shakespeare.png Obr. 2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:William_Shakespeares_birthplace,_Stratford-upon-Avon_26l2007.jpg Obr. 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:King_Richard_III.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare http://cs.wikipedia.org/wiki/Richard_III._%28Shakespeare%29 http://cs.wikipedia.org/wiki/Richard_III. http://cs.wikipedia.org/wiki/Hamlet http://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l_Lear http://cs.wikipedia.org/wiki/Romeo_a_Julie MILIČKA, Karel. Básníci velkých příběhů. 1. vyd. Praha: Baronet, 2002. ISBN 80-7214-467-7. NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 7. až 8. ročník základní školy a pro odpovídající ročníky víceletých gymnázií: Úvod do světa literatury I. 2. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-388-4. SOUKAL, Josef. Literární výchova pro 2. stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. 2., upravené a rozšířené vydání. Praha : SPN, 2009. 246 s. ISBN 978-80-7235-438-2.