Barva těles.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Elektromagnetické záření
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6. – 9.
Základy počítačové grafiky
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Digitální učební materiál
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony a klíčové aktivity.
Barva těles (Učebnice strana 178 – 181)
EVROPA OBYVATELSTVO VLASTIVĚDA 5.ročník Gabriela Mikulková 2013.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Světlo a světelné zdroje
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fy_095_Optika_Lidské oko
Rozlišujeme dva základní
Základní pojmy grafiky
Měření světla Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
FY_085_Světelné jevy_ Měření světla
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
Počítačová grafika.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_128_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Aplikační programové vybavení
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barva Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Světelné jevy Barva těles Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vliv osvětlení a jasu na člověka
Teorie barevného vidění
Barevné modely Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Vnímáme barvy všichni stejně?
Aplikovaná počítačová grafika. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Počítačová grafika.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Barevné modely Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Barvy v počítačové grafice
Transkript prezentace:

Barva těles

Barva těles má několik příčin: Schopnost lidského oka odlišně vnímat světlo o různé vlnové délce. Schopnost předmětů světlo o určitých vlnových délkách odrážet nebo pohlcovat. Schopnost některých předmětů vyzařovat světlo o určité vlnové délce.

Barva jako vjem Barva předmětu je vjem, který je vytvářen viditelným světlem dopadajícím na sítnici lidského oka. Barevné vidění lidského oka umožňují receptory zvané čípky. V sítnici se nacházejí čípky trojího druhu. Každý druh čípků je citlivý na jednu ze tří základních barev: červenou, zelenou a modrou.

Stavba lidského oka

Fyzikální podstata barvy těles Těleso má barvu světla, které: odráží nebo vyzařuje. Obr. 1 Barva těles způsobená odrazem světla. Žlutá barva automobilu je způsobena tím, že jeho povrch odráží právě jen žlutou složku světelného spektra. Obr. 2 Barva těles způsobená vyzařováním světla. Červená barva koncových světel automobilů je způsobena tím, že materiál jejich plastových krytů umožňuje průchod a tedy vyzařování jen červené složky světelného spektra.

Barva těles způsobená odrazem světla 1 Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Tak například žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní barvy pohlcuje.

Barva těles způsobená odrazem světla 2 Povrch tělesa, který odráží všechny barvy, je bílý. Povrch tělesa, který pohlcuje všechny barvy, je černý. Černá a bílá – co je na obrázku?

Barva těles způsobená vyzařováním světla Barva svítících předmětů je dána tím, že vyzařují světlo o určité vlnové délce.

Závislost barvy světla na jeho vlnové délce Barva viditelného světla závisí na jeho vlnové délce, jak je uvedeno v tabulce. Všechny možné další barvy a odstíny vznikají skládáním základních barev (viz dále). Barva Rozsah vlnových délek červená ~ 625–800 nm oranžová ~ 590–625 nm žlutá ~ 565–590 nm zelená ~ 520–565 nm tyrkysová ~ 500–520 nm modrá ~ 430–500 nm fialová ~ 400–430 nm

Základní barvy, skládání světel/ míchání barev Složením světel základních barev (červené, zelené a modré) vznikne bílá barva. Smícháním základních nátěrových barev (červené, žluté a modré) vznikne černá barva.

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Barva http://cs.wikipedia.org/wiki/Aditivn%C3%AD_m%C3%ADch%C3%A1n%C3%AD_barev http://cs.wikipedia.org/wiki/Subtraktivn%C3%AD_m%C3%ADch%C3%A1n%C3%AD_barev http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spectrum4websiteEval.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eye_iris.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Color_icon_red.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Color_icon_green.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Color_icon_blue.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schematic_diagram_of_the_human_eye_cs.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yellow_Lamborghini_Murci%C3%A9lago.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Highway_401_Night_Lapse_Busy.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lemon.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CygneVaires.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corvus_frugilegus_2.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cup_or_faces_paradox.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DW102_Wise%C5%82ka_red.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DW102_Wise%C5%82ka.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DW102_Wise%C5%82ka_yellow.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AdditiveColorMixing.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SubtractiveColorMixing.png