CDS Invenio v NTK V NTK využíváme CDS Invenio pro repozitář šedé literatury v rámci projektu NUŠL Konfigurace CDS Invenio pro potřeby šedé literatury -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
(Master Data Manager) B1UP - Správa kmenových dat Ing. Miroslav Beran Servis/Helpdesk.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com.
Základy databázových systémů
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
Elektronický obchod. Požadavky na funkčnost aplikace nabídka zboží zboží se může prodávat za různé ceny (akční nabídky, sezónní výprodeje) evidence zákazníků.
Životní cyklus EIZ POŘÍZENÍ PŘIZPŮSOBENÍ PŘÍSTUP OHODNOCENÍ SPRÁVA PROZKOUMÁNÍ OBNOVA? TRIAL.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Tvorba webových aplikací
Podnikový systém SEWSS Jakub Charvát STATISTICA Enterprise-wide SPC System.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
KP-Win SQL přehled nových funkcí programu
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
24. dubna setkání českých uživatelů systému DSpace 1 O konferenci OPEN REPOSITORIES 2008 Southampton, UK, 1. – 4. dubna 2008 Mgr. Pavla Rygelová.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
PHP – Základy programování
Relační databáze.
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
Autor: Petr Řezníček Vedoucí práce: Mgr. Dana Majerová Ph.D. ČVUT FJFI v Děčíně1 / 10 Elektronická žákovská knížka.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka Fakulta Mechatroniky Bc. Aleš Borovka ColdFusion – nový webový trend ?
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
OBÁLKY KNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Využití citačních databází při psaní odborného textu.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
as4u advanced system for you
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Citační manažery Olomouc
Operační systémy - úvod
Projekt studentů oboru Informatika
Transkript prezentace:

CDS Invenio v NTK V NTK využíváme CDS Invenio pro repozitář šedé literatury v rámci projektu NUŠL Konfigurace CDS Invenio pro potřeby šedé literatury - NUŠL odkaz invenio.ntkcz.cz V NTK nyní verze V horizontu měsíce (dvou) „opravdová“ verze 1.0 J.Dolanský IKI 2010

CDS Invenio & VirtualBox Virtuální prostředí VirtualBox odkaz může obsahovat jeden či více virtuálních strojů práce z příkazové řádky i z grafické konzole Virtuální stroj invenio.ntkcz.cz operační systém Linux-Debian Výhody snadná přenositelnost, neboť VirtualBox umožňuje celý virtuální stroj s konfigurovaným CDS Inveniem exportovat do formátu OVF (Open Virtual Format) potenciální příjemce už konfigurované CDS Invenio importuje do svého virtuálního prostředí VirtualBox nezávislosti na operačním systému lokálního serveru, protože VirtualBox lze nainstalovat na všechny víceméně známé platformy navíc se ukázalo, že exportovaný virtuální počítač lze importovat i do jiného virtualního prostředí - VMWare ESXi. J.Dolanský IKI 2010

Základní info CDS Invenio je Open Source software pro tvorbu digitálních knihoven vyvíjený institucemi CERN (European Organization for Nuclear Research) a EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne), odkaz Podpora k CDS Inveniu zdarma, pokud jde o jednotlivé dotazy a bugy placená, pokud CERN zajišťuje i instalaci, speciální konfiguraci atd. Lokalizace CDS Invenio do 18 jazyků včetně češtiny ~ ne zcela CDS Invenio využíváno různými institucemi v mnoha zemích světa J.Dolanský IKI 2010

Technické info CDS Invenio je instalovatelné na Unixových systémech Další software: MySQL databázový server Apache webový server Překladač pro Python Instalace ze zdrojového kódu ~ make & install Protokoly a certifikáty CDS Invenio vyžaduje certifikovaný protokol https. Při publikaci CDS Invenia do vnější internetové sítě se tedy předpokládá získání veřejného certifikátu od nějaké autority J.Dolanský IKI 2010

Knihovnické info Formáty digitálních objektů libovolný formát fulltexty stejně jako multimédia pokud je vložen dokument v pdf formátu CDS Invenio si jej uloží navíc jako komprimovaný postscript *.ps.gz. jednomu záznamu může odpovídat více souborů různých formátů nebo různých verzí Metadata jsou vnitřně reprezentována ve formátu MARC 21, resp. MARCXML je možné zobrazit téměř v libovolných metadatových formátech harvestované metadatové formáty mohou být automaticky konvertovány Sbírky libovolná struktura možnost omezení přístupu J.Dolanský IKI 2010

Uživatelské info Prohledávání fulltextové metadatové podle referencí atd. Třídění záznamů podle různých kritérií: citace, impact faktor, atd. Možnosti uživatelského účtu: vlastní sbírky (košíky) Další: upozornění na nové dokumenty, diskuse, komentování dokumentů, sledování statistik, atd. J.Dolanský IKI 2010

Další vlastnosti CDS Invenio umožňuje spravovat velké repozitáře digitálních objektů umožňuje velkokapacitní OAI harvestování zachovává si rychlost navzdory komplexnosti služeb poskytuje variabilitu nastavení díky své modulární architektuře Každý modul má speciálně definovanou funkcionalitu interaguje s ostatními moduly a databázemi Vzájemná interoperabilita je opět konfigurovatelná dle požadavků uživatele J.Dolanský IKI 2010

Modulární architektura CDS Invenio se skládá z několika modulů, přičemž každý tento modul je vybaven specifickou funkcionalitou. S moduly lze pracovat obecně dvěma způsoby: Buď zápisem do příkazové řádky, a nebo užitím interaktivního webového rozhraní. Moduly pro získávání a zpracování záznamů BibConvert konverze metadat do vnitřního formátu CDS Invenia, tj. MARCXML BibUpload upload MARCXML soubory do databáze CDS Invenia WebSubmit definice všeho co souvisí s vkládáním metadat a dokumentů např. vytváří formuláře a šablony pro vkládání záznamů odpovídajících různým sbírkám, dokumenty mohou podléhat také schvalování po vytvoření opovídajícího formuláře pro danou sbírku. BibHarvest harvestuje metadata z jiných OAI repozitářů parametry: jméno repozitáře, periodicita harvestování, způsob konverze získaných záznamů, uploadování konvertovaných záznamů do databáze CDS Invenia BibEdit editace už nahraných metadat J.Dolanský IKI 2010

Přehled modulů Moduly pro další zpracování a kontrolu dat K dalšímu “jemnějšímu“ zpracování dat jsou k dipozici např. tyto moduly: BibIndex indexování metadat, tj. konfigurace tzv. „word files“, tedy která metadatová pole jsou indexována ke kterým slovním indexům. Tyto slovní indexy jsou pak užity při vyhledávání. Např. definujeme, že index „autor“ je přiřazen MARCovému poli 720$a BibRank třídění metadat, tj. konfigurace různých třídících metod, které mohou být užity při vyhledávání: Impact Factor,.. BibFormat formátování metadat pro výstup: MARC, MARCXML, DC, NUŠL, BibTeX.. WebSearch konfigurace rozhraní pro vyhledávání ve sbírkách: definice sbírek a podsbírek, definice indexů pro vyhledávání, atd. BibClassify automatické vyhledávání klíčových slov v dokumentech pro zvolené řízené slovníky a hesláře WebStat konfigurace statistik ukazujících využívanost jednotlivých záznamů J.Dolanský IKI 2010

Přehled modulů Administrátorské moduly Moduly zajišťující chod a vzhled CDS Invenia BibSched plánovač periodických úkolů vykonávaných dalšími moduly a přidělování priporit odpovídajícím procesům. Např., BibIndex, BibFormat, WebColl (update cache pro sbírky), oaiharvest (harvestování definovaných archivů), oaiarchive (Vystavení archivu invenio.ntkcz.cz pro OAI)) WebAccess definice přístupových práv k jednotlivým administrátorským či knihovnickým činnostem pro dílčí správce. Např. správa jednotlivých modulů, vkládání dokumentů, schvalování a recenzování dokumentů atd. WebStyle definice stylu webového rozhraní CDS Invenia J.Dolanský IKI 2010

Přehled modulů Moduly pro konfiguraci uživatelských kont Moduly umožňující personalizaci rozhraní CDS Invenia různým požadavkům koncových uživatelů jsou např. tyto: WebSession identifikace uživatele a jeho osobní konfigurace WebBasket kontrola a manipulace s množinami uživatelských košíků WebAlert jednotlivý uživatel si definuje upozornění zasílaná em WebComment manipulace s komentáři a recenzemi přidanými uživateli J.Dolanský IKI 2010

„workflow“ diagram Diagram znázorňuje spolupráci jednotlivých modulů J.Dolanský IKI 2010

Děkuji J.Dolanský IKI 2010