Ing. Jiří Brejcha, Ing. Lucie Herzigová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Regionální dimenze sítě TEN-T
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
20. května 2009 Prague Gate, Praha – Chodov II. konference Českého institutu manažerů informační bezpečnosti.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Představení zajímavých projektů OPVK
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt In-TECH 2 Ivan.
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Inovační vouchery : potenciál spolupráce s UTB
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
INTEGROVANÉ INŽENÝRSTVÍ V ŘÍZENÍ PRŮMYSLOVÝCH PODNIKŮ 13. konferenci v rámci cyklu: Při příležitosti konání MSV Brno v Kongresovém centru Pořádají
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Eliminace pachových emisí v gumárenském průmyslu Ing. Jiří Brejcha Gumference 2012, , Zlín.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Selhávání pryžových výrobků: struktura lomových ploch
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2013 podvacáté Pavel Švejda Praha, 3. prosince 2013 INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Ing. Pavel Halfar - IPH Servis
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
Nové metodické trendy udržitelnosti
Obnova vozového parku v České republice
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Ruská federace x WTO a OECD
vedoucí pracovní skupiny
Tab 1. Procesní parametry
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
26 let Inženýrství ochrany životního prostředí
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Analýza a optimalizace tuhosti příruby osnovního válu
Transkript prezentace:

Ing. Jiří Brejcha, Ing. Lucie Herzigová Spolupráce MITAS a VŠCHT Praha v oblasti výzkumu gumárenských surovin a materiálů Ing. Jiří Brejcha, Ing. Lucie Herzigová Gumference 2012 14.11.2012, Zlín

3 výrobní závody v České Republice, 1 v Srbsku, 1 v USA MITAS 3 výrobní závody v České Republice, 1 v Srbsku, 1 v USA RD centra – Praha, Zlín

Hlavní partneři VV spolupráce Centrální laboratoře VŠCHT Praha

Hlavní směry spolupráce Zpracovatelské chování a FM vlastnosti gumárenských směsí Alternativní suroviny a jejich dopad do vlastností směsí a jejich dopad do životního prostředí Snižování zátěže technologického procesu na životní prostředí, plnění legislativních požadavků při zachování konkurenceschopnosti Analytika dopadu pláště do životního prostředí

Propojení vzdělávacích programů VŠ s praxí Transfer inovací Společné zapojení do mezinárodní programů Modelace chování směsi a pláště Zapojení odborného zázemí do tvorby evropských standardů

Zpracovatelské chování a FM vlastnosti gumárenských směsí Hodnocení vlivu záměny surovin na vlastnosti Zpracovatelské chování směsí – RPA, DMA,DSC, chromatografie GC/MS Přírodní kaučuk vs. syntetický kaučuk Tokové a tepelné chování Reakce na nové specifické požadavky trhu Klimatická specifičnost Agresivita prostředí Optimalizace vazby surovina - směs - konstrukce pláště - výroba - použití

Alternativní suroviny a jejich dopad do životního prostředí Využití alternativních surovinových zdrojů Agroprodukty Alternativní oleje (řepka, sója) Taraxacum koksaghyz Guayale (Parthenium argentatum) Využití produktů recyklace starých pneumatik regeneráty drtě produkty pyrolytických procesů

Projekt TANDEM za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR „Kaučuk aditivovaný ekologicky nezávadnými změkčovadly: výzkum vztahu typu aditiva, vlastností kaučuku a aplikačních vlastností výsledného elastomerního materiálu, vývoj nových jakostních typů a technologie jejich výroby“ Registrační číslo projektu: FT-TA3/109 MITAS,Paramo, Kaučuk/Synthos, VŠCHT Praha PCA Content by IP346 < 3% - DMSO Obsah PAU < 10 ppm Benzo[a]pyrene (BaP) < 1 ppm Benzo[b]fluoranthene (BbFA) Benzo[e]pyrene (BeP) Chrysene (CHR) Benzo[j]fluoranthene (BjFA) Benzo[a]anthracene (BaA) Benzo[k]fluoranthene (BkFA) Dibenz[a,h]anthracene (DBAhA) Mutagenicity Index (ASTM E1687) < 1

Nařízení EC 1907/2006 REACH – Annex XVII, bod 50 1.1.2010 REACH OIL BAN – ISO 21 461- NMR Nařízení EC 1907/2006 REACH – Annex XVII, bod 50 1.1.2010 – zákaz používání olejů s nadlimitním obsahem PAU – zákaz uvádění na trh pneumatik s nevyhovujícími oleji ISO 21 461 Pneumatika je vyrobená po 1.1.2010 a je uvedená na trh členské země EU Vzorek  extrakce  NMR max. 0,35% H bay proton

ETRMA oil ban testing program MITAS – VŠCHT Jediná laboratoř v ČR a ve střední a východní Evropě 47 vzorků ETRMA program 11% nevyhovujících plášťů, zejména Čína Celkem více než 200 plášťů Výstupy tiskové zprávy informace pro orgány EU a členských států

Snižování zátěže technologického procesu na životní prostředí Analytika emisí z výrobního procesu VOC Rozbory vulkanizačních emisí Identifikace pachové zátěže Vyhodnocení dopadů výroby do jednotlivých složek životního prostředí Analýza pracovního prostředí Metodika LCA

Propojení vzdělávacích programů VŠ s praxe, profesní vzdělávání Vedení a konzultace diplomových a bakalářských prací Vedení prací v rámci SVOČ, účast na hodnocení SVOČ Praxe studentů VŠCHT v MITAS Přednáškové cykly pro zaměstnance MITAS v oblasti gumárenské technologie Vedoucí, konzultanti, oponenti diplomových prací a SVOČ – ročníkových prací: VŠCHT – prof. Vratislav Ducháček, doc. Antonín Kůta, Ing. Zdeněk Hrdlička Ph.D. MITAS – ing. Jiří Brejcha, ing. Jaroslav Svoboda, ing. Lucie Herzigová

OPPA projekt OPPA , 4. rámcová výzva, prioritní osa I B MITAS a.s. – VÚ Praha Vysoká škola chemicko-technologická Název projektu: Specifickým vzděláváním zaměstnanců k posílení environmentálně orientovaného vývoje a technologií výrobků Mitas a.s.

Cíle projektu OPPA zvýšit a rozvíjet kvalifikační a odborné úrovně kompetencí vybraných zaměstnanců Mitas a.s. dále rozvíjet spolupráci mezi společností Mitas a. s. a partnerem projektu – Vysokou školou chemicko- technologickou v Praze a prostřednictvím zapojení odborníků z VŠCHT do aktivit projektu uvádět výsledky jejich výzkumu do praxe přispět k naplňování environmentální politiky Mitas a.s. aplikaci Nařízení a směrnic EU – např. REACH, modernizaci a inovaci stávajících technologií, snížení dopadů výroby a výrobků do ŽP Koordinátorka projektu Ing. Lucie Herzigová

Diplomové a bakalářské práce David Jaroš (2012) Hodnocení vlastností přírodního kaučuku Vít Štefan (2012) Modifikace standardních kaučuků kapalnými elastomery Ivan Karpíšek (2012) BP Hodnocení kvality přírodního kaučuku

Diplomové a bakalářské práce Anna Brodská (2011) Redukce obsahu oxidu zinečnatého v gumárenských směsích Alena Kadeřábková (2011) Hodnocení jakosti kaučukových směsí pro výrobu pneumatik Petra Pikulová (2010) Vliv vlhkosti a plísní na vlastnosti přírodního kaučuku. Drahomír Čadek (2009) Hodnocení a vlastnosti přírodního kaučuku  

SVOČ, ročníkové práce Anna Brodská (2009, 2010) Redukce obsahu oxidu zinečnatého v gumárenských směsích Alena Kadeřábková (2010) Dynamické reologické vlastnosti provozních kaučukových směsí a jejich korelace s vlastnostmi vstupních surovin Jakub Bareš (2010) Vliv vlhkosti kaučukové směsi na vulkanizační charakteristiky Ivan Karpíšek (2012) Hodnocení parametrů přírodního kaučuků

SVOČ, ročníkové práce Petra Pikulová (2009) Vliv vlhkosti na průběh vulkanizace Vojtěch Podzimek (2009) Vliv původu E-SBR na zpracovatelnost kaučukových směsí a vlastnosti vulkanizátů Drahomír Čadek (2008) Hodnocení přírodního kaučuku SVR 10 (Vietnam) využití přístroje RPA Pavel Bican (2007) Porovnání vlastností nevulkanizovaného přírodního kaučuku   

Další formy spolupráce Spolupráce s VŠCHT Praha a Masarykovou střední průmyslovou školou chemickou v Praze Studentské praxe SOČ 2011/2012 Miroslav Latocha Hodnocení vlivu alternativních změkčovadel na gumárenskou směs 2012/2013 Mikuláš Vlk, Martin Stengel Hodnocení vlivu polymerních plniv na gumárenskou směs

SVOČ, ročníkové práce

Konference Hrdlička Z., Kuta A., Ducháček V.: Natural and Synthetic Rubbers Containing New Processing Oils (zvaná předn.). International Conference on Hi-Tech Materials, Kharagpur, Indie, 11.-13.2.2009. Proceedings, str. 4. Brejcha J., Herzigová L.:Aktuální legislativně-environmentální hrozby pro gumárenský průmysl, SPOGS 2012  Kuta A., Beneš M., Hrdlička Z.: Evaluation of Processability of Natural Rubber. 11th International Rubber Symposium „IRS 2007“, Zlín, 11.-12.9.2007. Sborník příspěvků [CD-ROM], Předn. č. 26 (11 stran). Zlín : Univerzita Tomáše Bati Zlín, 2007. ISBN 978-80-7318-594-7.  Kuta A., Hrdlička Z., Pokorný J., Voldánová J., Brejcha J.: Dynamic Mechanical Properties of Rubbers with Standard Oils and Oils with Low Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons. International Rubber Conference „IRC 2009“, Norimberk, Německo, 29.6.-2.7.2009.  

Děkuji za pozornost ing Děkuji za pozornost ing. Jiří Brejcha RD-OVM,Material development MITAS a. s. Švehlova 1900, Prague, Czech Republic Phone: +420 267 11 1312 Mobile: +420 733 698 827 jiri.brejcha@mitas-tyres.com