GfK PrahaNadace Naše dítě11. listopad 2008 Postoje k týrání dětí Kvantitativní a kvalitativní studie pro Nadaci Naše dítě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
- Romské etnikum a sport - percepce, přínosy a bariéry
Hodnotová orientace svobodné generace
ROZVOJ INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ V KROMĚŘÍŽI Zřízení PIAP v centru města a místních částech Postoupky, Bílany a Těšnovice.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy.
Průzkum: Čeští zákazníci neznají rizika nákupu spotřebního zboží.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
© GfK 2012 | On-line shopping - Multichannel 2012 | Praha On-line shopping Postřehy z výzkumu GfK Czech Multichannel Marketing & Sales 2012, Praha,
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Rodina.
DĚTSKÁ PRÁVA Svět je veliká skládačka složená z mnoha dílů. Všichni, i ty , jsme jeho součástí.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Real Estate Market 29. června Brand Commitment Měření oddanosti k nákupním centrům v Praze Terén – duben 2005.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Internet jako nástroj vlivu ? Dana Bérová
Sociální práce s rodinou 3
Sdělování nepříznivých informací.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Komunitní a otevřená škola
Vodafone - případová studie „Integrace Společenské odpovědnosti (CR) do firmy“ Přemysl Filip Senior Manager Společenské odpovědnosti Listopad 2007, VŠE.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Průzkum trhu.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
VÝZKUM A INTERNET Internet Advertising Conference Vít Smékal, OMG
Vedoucí práce: Ing. Pavel Štrach, Ph.D et Ph.D Autorka: Bc. Michaela Hozdeková, DiS.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Digital Confidence Prague, 7 th June, 2011 Jakub Chytil, Member of the Board of Directors.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Evaluace v mateřských školách
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Konflikt, koření života
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Školská sociální práce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Škola základ občanského života
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

GfK PrahaNadace Naše dítě11. listopad 2008 Postoje k týrání dětí Kvantitativní a kvalitativní studie pro Nadaci Naše dítě

2 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Spolupráce GfK Praha a Nadace Naše dítě 2003, 2004Znalost Nadace Naše dítě Cíl výzkumu: Zjištění postojů obyvatelstva ke sponzorství neziskových nestátních organizacích a úrovně znalosti o Nadaci Naše dítě (Omnibus, hloubkové a skupinové rozhovory) 2006 Povědomí o Nadaci Naše dítě Cíl výzkumu: Zjištění postojů obyvatelstva k problematice týrání dětí a povědomí občanů o činnosti Nadace Naše dítě (Osobní dotazování) 2008 Test kampaně Naše dítě Cíl výzkumu: Zjištění míry zaznamenání a výbavnosti kampaně Nadace Naše dítě mezi návštěvníky OC Flora (In-store dotazování) 2008 Povědomí o problematice týrání dětí Cíl výzkumu: Zjištění povědomí české populace o problematice týrání dětí (On-line) Odhalení kořenů netečnosti vůči týrání dětí v ČR (Hloubkové rozhovory)

3 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Výzkumy v r Metodika:Kvantitativní výzkum, online Cíl:Povědomí o problematice týrání Klíčové otázky:Co si myslí česká populace o úrovni ochrany dětí v ČR? Co by se mělo zlepšit? Jsou lidé dostatečně informováni z médií? Postoj k zákonné oznamovací povinnosti Metodika:Kvalitativní výzkum, hloubkové rozhovory Cíl:Odhalit kořeny netečnosti vůči týrání dětí v ČR Klíčové otázky:Jak obecná populace vnímá týrání dětí? Jaké bariéry brzdí akceschopnost jedince, který „má povědomí o týrání dítěte v okolí“ 2

4 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Oznámení týrání Téměř všichni dotázaní by oznámili případ týraného či jinak ohroženého dítěte. Při dotazu, kam by takový případ ohlásili, respondenti nejčastěji uváděli policii (79%), sociální úřad (29%) a Linku bezpečí (6%).

5 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Důvody neplnění oznamovací povinnosti Podle dotazovaných jsou hlavními příčinami neplnění oznamovací povinnosti nezájem a lhostejnost (57%) a strach (39%). Další možné důvody – zasahování do soukromí, neinformovanost, komplikace – následují až s velkým odstupem. Výjimkou jsou lidé ve věkové kategorii 30 – 39 let, kteří za hlavní příčinu považují strach.

6 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 EMOCIONÁLNÍ VNÍMÁNÍ „je to strašné“ („děti trpí, jsou bezbranné a zrazené těmi, kdo jim maií být největší oporou – rodiči“) „mně se to stát nemůže“ („nemám vlastní zkušenost“) „jsme slušná rodina“ („ … a v našem okolí jsou také slušné rodiny“) RACIONÁLNÍ VNÍMÁNÍ „týrané dítě nepoznáte“ („…nebo jen velice těžko, pokud nemá viditelné poškození“) „může to být kdokoli“ („ani rodina, která svoje dítě týrá, není snadno k odhalení“) „jsou jiní, kteří to mohou poznat a vědí, co mají dělat“ (typicky dětská lékařka, vychovatelky a učitelky, někdy vzdálenější příbuzní, apod.) Vlastní zkušenost vs. racionální úvahy Respondenti vnímají problematiku týrání dětí v teoretické rovině jako velice závažnou a hodnou nejvyšší pozornosti, ale sami sebe v aktivních rolích prakticky nevidí.

7 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Hlavní závěry z průzkumu Problematika týrání dětí není v centru pozornosti občanů  Ačkoli je emočně velice bohatá, problematika týrání dětí nepředstavuje pro občany reálně významnou záležitost, je vnímána spíše jako „důležitá zajímavost“.  Konkrétní příklady („kauzy“) mohou být mediálně velice vděčné a mohou sloužit jako motivátory (dočasně) zvýšeného zájmu o danou problematiku. Existují silné racionální bariéry aktivního přístupu k řešení případů týraných dětí  Občané se primárně snaží přenést odpovědnost za řešení případů týraných dětí na jiné osoby resp. instituce.  Navíc neznají role jednotlivých subjektů v systému, kam a na koho se obracet, apod.  Vnímání neziskových organizací je poměrně pozitivní co do postojů, nicméně je silně zpochybňována jejich akceschopnost. Emocionální vnímání problematiky dává základ pro výrazné zvýšení aktivity občanů  Občané vnímají problematiku týraných dětí velice citlivě, byť odtažitě.  Jsou otevřeni dalšímu emocionálnímu působení (kauzy) a jsou schopni přeměnit tyto emoční vstupy na aktivní konání, pokud budou odstraněny základní bariéry.

8 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Více informací Vám poskytne naše oddělení Marketingu a komunikace. Sherin Dalíková Marketing and Communications Manager GfK Praha, s.r.o. Geologická Praha 5, Czech Republic Phone: Fax: GSM: