MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Účtování prodeje materiálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dánsko Zeměpis VY_32_INOVACE_295, 15. sada, Z2
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Konektory napájecího zdroje
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Škola: Praktická škola dvouletá
Cíl reklamy, druhy, její využití a samostatné sestavení
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VÝROBCI, VADY, OBALY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ A MRAŽENÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VADY, OBALY
Ovoce – Význam ve výživě
Sušené a mražené mléčné výrobky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zahuštěné mléčné výrobky
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
výroba piva – kvašení a dokvašování
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Smetana a zakysané výrobky
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY listopad 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150104 MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Úvod Mléko je tekutina vylučovaná mléčnými žlázami savců a určená k výživě mláďat. obr. 1 V našich podmínkách se na trh dostává především mléko kravské, v malém rozsahu i mléko kozí. K výrobě některých sýrů se používá též mléko ovčí.

Podle způsobu tepelného ošetření Tržní druhy mléka Rozlišují se podle několika hledisek: Podle původu Podle způsobu tepelného ošetření Podle trvanlivosti Podle homogenizace

1. Podle původu Mléko kravské Mléko kozí Mléko ovčí obr. 2 obr. 3

2. Podle způsobu tepelného ošetření obr. 5 Mléko odtučněné – obsahuje nejvýše 0,15 % tuku (bílý obal) Mléko nízkotučné – obsahuje nejméně 0,5 % tuku (zelený obal) obr. 6 Mléko polotučné – obsahuje nejméně 1,5 % tuku (modrý obal) obr. 7 Mléko plnotučné – obsahuje nejméně 3,5 % tuku (červený obal) Egalizace – obsah tuku v mléce se upravuje směšováním mléka odstředěného, plnotučného, případně smetany.

4. Podle homogenizace Mléko homogenizované a nehomogenizované. obr. 8 Homogenizace – provádí se protlačováním mléka úzkou štěrbinou pod vysokým tlakem. Tukové kuličky se roztříští a nemají schopnost vystupovat na povrch.

3. Podle trvanlivosti Mléko čerstvé – má trvanlivost 3 dny Mléko čerstvé s prodlouženou trvanlivostí – trvanlivost 5 dnů Mléko trvanlivé – má trvanlivost podle způsobu balení 3 až 6 měsíců obr. 9 obr. 10 . Pasterace – tepelné ošetření mléka s účelem zničit choroboplodné škodlivé mikroorganismy a prodloužit tak jeho trvanlivost.

Rozdělení mléka podle průmyslového zpracování   obr. 11 obr. 12 obr. 13  Sušené – vyrábí se odpařováním vody z mléka v jemný prášek. obr. 14 obr. 15 obr. 16

METODICKÝ LIST Snímek 4 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle původu, upozorní, že ovčí mléko není v prodeji, používá se pouze na výrobu sýrů. Snímek 5 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle tepelného ošetření a s rozlišením typu mléka v praxi barevnými obaly. V závěru snímku opakuje probrané učivo – egalizace. Snímek 6 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle homogenizace, v závěru snímku opakuje probrané učivo – homogenizace. Snímek 7 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle trvanlivosti, upozorní na používané obaly. V závěru snímku opakuje probrané učivo – pasterace. Snímek 8 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle průmyslového zpracování, upozorní na používané obaly a skladovací podmínky.

CITACE ZDROJŮ Použitá literatura: Internet: KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží: pro 2.ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. Merkur. Internet: Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html

CITACE ZDROJŮ obr. 1 ZDRAVÁ DIETA A ZDRAVÉ HUBNUTÍ. Mléko | Zdravá dieta a zdravé hubnutí [online] ©. 18. květen 2010. 2010 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://zdrava-dieta.eu/mleko/ obr. 2 ROBERTSON, Debra. File:Glarus-Cow.jpg - Wikipedia, the free encyclopedia [online]. Duben 2005. 2005 [cit. 2012-11-14]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Glarus-Cow.jpg obr. 3 SEĎA, Jakub. Ekokoza ; Piju kozí mléko! [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.ekokoza.cz/piju-kozi-mleko obr. 4 ŽENA-IN. ŽENA-IN.cz - Rozhledna Travičná a oskerušobraní na Salaši - Magazín [online] ©. 2000-2011. 200-2011 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://zena-in.cz/clanek/rozhledna-travicna-a-oskerusobrani-na- salasi/kategorie/doma obr. 5 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://mlekarna-kunin.cz/produkty/mleko/mleko-lactel-trvanlive-odtucnene-s-uzaverem/ obr. 6 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://mlekarna-kunin.cz/produkty/mleko/mleko-lactel-trvanlive-polotucne-s-uzaverem/ obr. 7 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://mlekarna-kunin.cz/produkty/mleko/mleko-lactel-trvanlive-plnotucne-s-uzaverem/

CITACE ZDROJŮ obr. 8 ČPZP. Http://www.cpzp.cz/clanek/1647-0-Alergie-na-mleko.html [online] ©. 2009. vyd. 2009 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.cpzp.cz/clanek/1647-0-Alergie-na-mleko.html obr. 9 NAKUPDOMU.CZ. Olma - Mléko čerstvé polotučné 1l [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.nakupdomu.cz/potraviny/mlecne-vyrobky-560/cerstve-mleko/olma---mleko-cerstve-polotucne-1l.html obr. 10 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.mlekarna-kunin.cz/produkty/mleko/mleko-lactel-trvanlive-polotucne-s-uzaverem/ obr. 11 MLÉKÁRNA HLINSKO, A.S. Tatra - Výrobky - Zahuštěná mléka - Zahuštěné mléko 7,5% [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky-neslazene- 75.php obr. 12 MLÉKÁRNA HLINSKO, A.S. Tatra - Výrobky - Zahuštěná mléka - Zahuštěné mléko slazené 8% [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky-slazene- 9.php obr. 13 MLÉKÁRNA HLINSKO, A.S. Tatra - Výrobky - Zahuštěná mléka - Zahuštěné mléko slazené s kakaem 8% [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky- slazene-s-kakaem-9.php

CITACE ZDROJŮ obr. 14 MIMISLEVA.CZ. Mimisleva.cz | Mimořádná nabídka KOJENECKÉ VÝŽIVY – 6ks SUNAR COMPLEX 3, 600g za 1039,-Kč včetně poštovného! [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.mimisleva.cz/sleva/mimoradna-nabidka-kojenecke-vyzivy-6ks-sunar-complex-3-600g-za-1039-kc- vcetne-postovneho-113/ obr. 15 ARTIFEX INSTANT. Artifex | Bikava 200g [online] ©. 2008. vyd. 2008 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.artifex.cz/cs/produkty/bikava obr. 16 ARTIFEX INSTANT. Artifex | Sušená smetana 200g [online] ©. 2008. vyd. 2008 [cit. 2012-11-14]. Dostupné z: http://www.artifex.cz/cs/produkty/susena-smetana