Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.11 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.07 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.09 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.11 Název pro školu:
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.12 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 12 Název materiálu:Sports and games Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.19 Název pro školu:
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu:
Pří_231_Savci_Tur domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Domácí zvířata – druhy, chov
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_248_Zemědělská výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Elektromagnetické jevy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.01 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Domestikovaní živočichové
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Pří_231_Savci_Tur domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.10 Název pro školu:
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA – 2. ROČNÍK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
Hospodářská zvířata Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zemědělství ČR Živočišná výroba
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Hospodářská domácí zvířata – savci
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.08 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 08 Název materiálu:Domestic animals Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací.
SUDOKOPYTNÍCI 1. Hmotnost těla se opírá o prst (ostatní zakrněly) 2. Prsty ukončeny rohovitými kopýtky 3. Většina býložravých druhů.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT
Hospodářská zvířata.
VY_32_INOVACE_06 06 Hospodářská zvířata autor: Mgr. Jana Kobylková
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_Zvířata a jejich mláďata
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.11 Název pro školu: EU PŘ 11 Název materiálu: Hospodářská zvířata – koza, ovce a tur domácí Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Prezentace slouží jako doplnění k tématu hospodářské organismy. Pomocí prezentace se žáci seznámí s hospodářsky významnými býložravci – přežvýkavci. Poznají některá plemena skotu a význam těchto živočichů pro člověka. Klíčová slova: Hospodářsky významný organismus, skot, přežvýkavec Druh učebního materiálu: Výuková prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák se orientuje v klíčových slovech, uvědomuje si význam hospodářsky významných přežvýkavců a jejich chov u nás. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: 14.1.2013 Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

Hospodářská zvířata koza, ovce a skot domácí Obr.1

Zopakuj si! Hospodářky významné organismy člověk chová pro svůj užitek jako zdroj potravy nebo surovin Takováto zvířata označujeme jako domestikovaná – zdomácnělá, ochočená Koza, ovce a skot (tur) domácí patří mezi býložravce, sudokopytníky a přežvýkavce Přežvýkavci mají složený žaludek ze 4 části: bachor, čepec, kniha, slez Potrava jde nejdříve do prvních dvou částí žaludku, poté ji zvíře zvrátí a na zadních stoličkách podruhé přežvýká a spolkne. Obr.2, 3, 4, 5

Koza domácí Patří mezi nejstarší domestikované druhy Chová se pro maso, srst, mléko a kůži Samice se nazývá koza, samec kozel, vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup. Hňup je méně agresivní a jejich maso má slabší specifický zápach, mládě se nazývá kůzle U nás se nejčastěji chová plemeno bílá krátkosrstá koza, ale běžná jsou i jiná plemena Obr.7 pyrenejská koza Obr.6 holandská strakatá koza

Ovce domácí Ovce se nejvíce chovají v Číně a Austrálii Milují otevřené pastviny Samice se nazývá ovce, samec beran, vykastrovaný beran se označuje slovem skopec, maso skopců má slabší specifický zápach, mládě se nazývá jehně Ovce se chovají pro maso, mléko, vlnu Obr.8 polské plemeno Merino – chov na vlnu Obr.9

Produkty z ovčího mléka Obr.10 chléb natřený brynzou – měkký ovčí hrudkovitý sýr Obr.11 jadel – pletený pařený ovčí sýr Obr.12 parenica – uzený ovčí sýr

Skot (tur) domácí Skot domácí se chová hlavně na maso a mléko Samice je kráva, samice která neměla mladé je jalovice, samec je býk, vykastrovaný býk se nazývá vůl, mládě je tele u nás se běžně chová červenostrakatý a černostrakatý skot Kvalita mléka a vyšší dojivost závisí na kvalitní potravě – čerstvá pastva, seno, siláž, čerstvá a čistá voda Z výkalu skotu a slámy vzniká hnůj, který se vyváží na pole a zaorává – zlepšuje se úrodnost půdy Z kravského mléka se nejčastěji vyrábí máslo, různé sýry, tvaroh, jogurty, atd. Obr.13 bílý jogurt

Plemena skotu Obr.14 český strakatý skot

Obr.15 černostrakatý holštýnský skot

Obr.16 kráva plemene jersey

Obr.17 hnědý horský skot

Obr.18 Masné plemeno, Blonde d'Aquitaine

Domácí úkol: Vypiš do sešitu: Obr. 19 Vypiš do sešitu: 1. Jaké jsou tvé oblíbené mléčné výrobky? Jak často je konzumuješ? 2. Vyber si některé plemeno skotu a vypiš o něm pár zajímavostí.

Použitá literatura a internetové zdroje: Obr.1: FIR0002. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cows_in_green_field_-_nullamunjie_olive_grove03.jpg Obr.6: TEUNIE. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nederlandse_bonte_geit.jpg Obr.7: DARREENVT. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chevre_pyr%C3%A9n%C3%A9es1.JPG Obr.8: BEANAN. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PolishMerino.JPG Obr.9: AGRICULTURE RESEARCH SERVICE. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flock_of_sheep.jpg Obr.10: KPALION. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chleb_z_bryndza.jpg Obr.11: AKTRON. wikimedia commons [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S%C3%BDr_Jadel.jpg Obr.12: DORONENKO, Stanislav. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Parenica.jpg Obr.13: ENZ, Rainer. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joghurt.jpg Obr.14: KUČERA, Josef. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cesky_strakaty_krava.jpg Obr.15: ELLYWA. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koe_in_weiland_bij_Gorssel.JPG Obr.16: BOOK, Storye. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Walworth_Gate_015.jpg Obr.17: ZH, Roland. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Braunvieh_-_Uster_-_Schloss_-_Burgweg_2012-11-14_13-38-06.JPG Obr.18: MYRABELLA. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blonde_Aquitaine.jpg Obr.2, 3, 4, 5, 19: [cit. 10.1.2013]. Sada klipartů Microsoft Office