Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.10 Název pro školu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.10 Název pro školu:"— Transkript prezentace:

1 Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.10 Název pro školu: EU PŘ 10 Název materiálu: Hospodářská zvířata - drůbež Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Pomocí prezentace se žáci seznámí s hospodářsky významnými ptáky – drůbeží a jejich chovem. Pozná výhody a nevýhody malochovu a velkochovu kura domácího. Klíčová slova: Hospodářsky významný organismus, drůbež, velkochov, malochov Druh učebního materiálu: Výuková prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák zná plemena drůbeže, která se dnes běžně chovají. Chápe význam mezi velkochovem a malochovem, jeho klady a zápory. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

2 Hospodářská zvířata - drůbež
Obr.1

3 Hospodářská zvířata Hospodářky významné organismy člověk chová pro svůj užitek jako zdroj potravy nebo surovin Takováto zvířata označujeme jako domestikovaná – zdomácnělá, ochočená Mezi hospodářsky významné ptáky patří různá plemena těchto druhů: kur domácí krocan domácí kachna domácí husa domácí Obr.2, 3

4 Kur domácí Kur domácí byl vyšlechtěn z kura bankivského, lesního kurovitého ptáka žijícího v jihovýchodní Asii Typická je pohlavní dvojtvárnost – kohout je ozdobnější než slepice Plemena nosná (vejce), masná (maso), ozdobná (výstavy) a smíšená (vejce, maso) Obr.4 – Kur bankivský, kohout

5 Výhody a nevýhody malochovu a velkochovu
Malochov – chov doma na dvorku + Výhody - Nevýhody Volný pohyb Náročné na čas Kvočna se může starat o kuřata Hygienické podmínky Vyšší kvalita masa i vajec Méně vajec Žádný stres Finanční nákladnost Velkochov – drůbežárny, klece + Výhody - Nevýhody Více produktů Nižší kvalita produktů Větší kontrola Špatné životní podmínky Vejce nepřichází do styku s výkaly Uměle se urychluje vývin kuřat Nižší náklady Zvířata jsou ve stresu

6 Plemena kura domácího Obr.6 Česká slepice zlatě kropenatá
Obr.5 Bergský kokrháč

7 Obr.8 slepice vlaška Obr.7 slepice bílé leghornky

8 Obr.9 Sasexka, kohout Obr.10 Sebritka, slepice

9 Krocan/krůta domácí Byl vyšlechtěn z mexického a amerického druhu krocana Samice se nazývá krůta Chová se hlavně na maso Potřebuje velký výběh Obr.11 bílá forma, samice krůty Obr.12 černá forma, samec

10 Kachna domácí Kachna byla vyšlechtěna z divoké kachny Je to všežravec
Často se chovají na maso ve velkochovech blízko rybníků Obr.13 kačer a kačena

11 Husa domácí Husa je býložravec
Chová se zejména pro maso, husí játra, sádlo, peří a vejce Byla vyšlechtěna z husy velké Obr.14 Obr.15

12 Další chované druhy drůbeže
Obr.16 Perlička kropenatá Obr.17 Křepelka japonská – chov pro křepelčí vejce

13 Jaké jsou výhody a nevýhody malochovu a velkochovu kura domácího?
Zopakuj si: Obr. 18 Jaké jsou výhody a nevýhody malochovu a velkochovu kura domácího?

14 Řešení: Malochov + Výhody - Nevýhody Volný pohyb Náročné na čas
Kvočna se může starat o kuřata Hygienické podmínky Vyšší kvalita masa i vajec Méně vajec Žádný stres Finanční nákladnost Obr. 19 Velkochov + Výhody - Nevýhody Více produktů Nižší kvalita produktů Větší kontrola Špatné životní podmínky Vejce nepřichází do styku s výkaly Uměle se urychluje vývin kuřat Nižší náklady Zvířata jsou ve stresu Zkus za domácí úkol popřemýšlet o dalších výhodách a nevýhodách. Můžeš se poradit s rodiči a příklady zapiš do sešitu. Obr. 20

15 Použitá literatura a internetové zdroje:
Obr.1: POSPÍŠIL, Ervín. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.4: YAP, Lip Kee. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.5: GRAEBNER, Hagen. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.6: KPRWIKI. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr.7: AUSMUS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: White_Leghorn_hen.jpg Obr.8: EVERETT, Valerie. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.9: ALPHA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.10: ROBINSON, Mark. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.11: BAUER, Scott. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr.12: PERNAK. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.13: LAMBDA, Beotien. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.14: LADKOR. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.15: SNACKS, Noodle Snacks. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.16: OPENCAGE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.17: TAYLAR, Ingrid. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.2, 3, 18, 19, 20: [cit ]. Sada klipartů Microsoft Office


Stáhnout ppt "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.10 Název pro školu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google