Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.11 Název pro školu: EU PŘ 11 Název materiálu: Hospodářská zvířata – koza, ovce a tur domácí Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Prezentace slouží jako doplnění k tématu hospodářské organismy. Pomocí prezentace se žáci seznámí s hospodářsky významnými býložravci – přežvýkavci. Poznají některá plemena skotu a význam těchto živočichů pro člověka. Klíčová slova: Hospodářsky významný organismus, skot, přežvýkavec Druh učebního materiálu: Výuková prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák se orientuje v klíčových slovech, uvědomuje si význam hospodářsky významných přežvýkavců a jejich chov u nás. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: 14.1.2013 Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky
Hospodářská zvířata koza, ovce a skot domácí Obr.1
Zopakuj si! Hospodářky významné organismy člověk chová pro svůj užitek jako zdroj potravy nebo surovin Takováto zvířata označujeme jako domestikovaná – zdomácnělá, ochočená Koza, ovce a skot (tur) domácí patří mezi býložravce, sudokopytníky a přežvýkavce Přežvýkavci mají složený žaludek ze 4 části: bachor, čepec, kniha, slez Potrava jde nejdříve do prvních dvou částí žaludku, poté ji zvíře zvrátí a na zadních stoličkách podruhé přežvýká a spolkne. Obr.2, 3, 4, 5
Koza domácí Patří mezi nejstarší domestikované druhy Chová se pro maso, srst, mléko a kůži Samice se nazývá koza, samec kozel, vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup. Hňup je méně agresivní a jejich maso má slabší specifický zápach, mládě se nazývá kůzle U nás se nejčastěji chová plemeno bílá krátkosrstá koza, ale běžná jsou i jiná plemena Obr.7 pyrenejská koza Obr.6 holandská strakatá koza
Ovce domácí Ovce se nejvíce chovají v Číně a Austrálii Milují otevřené pastviny Samice se nazývá ovce, samec beran, vykastrovaný beran se označuje slovem skopec, maso skopců má slabší specifický zápach, mládě se nazývá jehně Ovce se chovají pro maso, mléko, vlnu Obr.8 polské plemeno Merino – chov na vlnu Obr.9
Produkty z ovčího mléka Obr.10 chléb natřený brynzou – měkký ovčí hrudkovitý sýr Obr.11 jadel – pletený pařený ovčí sýr Obr.12 parenica – uzený ovčí sýr
Skot (tur) domácí Skot domácí se chová hlavně na maso a mléko Samice je kráva, samice která neměla mladé je jalovice, samec je býk, vykastrovaný býk se nazývá vůl, mládě je tele u nás se běžně chová červenostrakatý a černostrakatý skot Kvalita mléka a vyšší dojivost závisí na kvalitní potravě – čerstvá pastva, seno, siláž, čerstvá a čistá voda Z výkalu skotu a slámy vzniká hnůj, který se vyváží na pole a zaorává – zlepšuje se úrodnost půdy Z kravského mléka se nejčastěji vyrábí máslo, různé sýry, tvaroh, jogurty, atd. Obr.13 bílý jogurt
Plemena skotu Obr.14 český strakatý skot
Obr.15 černostrakatý holštýnský skot
Obr.16 kráva plemene jersey
Obr.17 hnědý horský skot
Obr.18 Masné plemeno, Blonde d'Aquitaine
Domácí úkol: Vypiš do sešitu: Obr. 19 Vypiš do sešitu: 1. Jaké jsou tvé oblíbené mléčné výrobky? Jak často je konzumuješ? 2. Vyber si některé plemeno skotu a vypiš o něm pár zajímavostí.
Použitá literatura a internetové zdroje: Obr.1: FIR0002. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cows_in_green_field_-_nullamunjie_olive_grove03.jpg Obr.6: TEUNIE. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nederlandse_bonte_geit.jpg Obr.7: DARREENVT. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chevre_pyr%C3%A9n%C3%A9es1.JPG Obr.8: BEANAN. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PolishMerino.JPG Obr.9: AGRICULTURE RESEARCH SERVICE. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flock_of_sheep.jpg Obr.10: KPALION. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chleb_z_bryndza.jpg Obr.11: AKTRON. wikimedia commons [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S%C3%BDr_Jadel.jpg Obr.12: DORONENKO, Stanislav. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Parenica.jpg Obr.13: ENZ, Rainer. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joghurt.jpg Obr.14: KUČERA, Josef. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cesky_strakaty_krava.jpg Obr.15: ELLYWA. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koe_in_weiland_bij_Gorssel.JPG Obr.16: BOOK, Storye. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Walworth_Gate_015.jpg Obr.17: ZH, Roland. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Braunvieh_-_Uster_-_Schloss_-_Burgweg_2012-11-14_13-38-06.JPG Obr.18: MYRABELLA. Wikipedie [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blonde_Aquitaine.jpg Obr.2, 3, 4, 5, 19: [cit. 10.1.2013]. Sada klipartů Microsoft Office