Srbský trh – příležitosti pro SME z ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Automobilový průmysl ČR v roce 2013 Základní údaje a fakta
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zahraniční síť MPO Zpravodajství pro export One-Stop-Shop pro exportéry.
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Trendy finančních produktů ČLFA
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
1 Podpora exportu a ekonomických zájmů České republiky v zahraničí Nový koncept Ministerstva zahraničních věcí ČR Ministerstvo zahraničních věcí České.
Spolehlivý finanční partner exportu
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Exportní příležitosti pro MSP ve Vietnamu Milan Vágner, ODEV, MZV Designovaný DEK ZÚ Hanoj Praha PS Parlamentu ČR.
1 VŠFS KS LS 2004/05 SF a FK Rámec podpory společenství ČR
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Nástroj změny v místním prostředí
Srbsko – zatím nevyužitý potenciál pro český potravinářský sektor
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Ostrava Česko –polská obchodní komora.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Rakousko váš obchodní partner
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Světové hospodářství.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Prodej a marketing chorvatských rezidenčních/rekreačních projektů 23. listopadu 2006.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Ruská federace x WTO a OECD
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministerstvo průmyslu a obchodu 8. října 2009 Mgr. Radoslav Klepáč – vedoucí OEÚ ZÚ Bern.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Bulharsko Prezentace zahraniční obchod.
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Finsko k možnostem obchodní spolupráce
Tisková konference ČMKOS
Albánie Vzájemné ekonomické vazby
Podpora zahraniční obchodní a investiční spolupráce MZe
MAĎARSKO RAKOUSKO POLSKO
Tisková konference ČMKOS
spolupracujeme s ekonomickou diplomacií
Transkript prezentace:

Srbský trh – příležitosti pro SME z ČR Velvyslanectví České republiky Bělehrad Srbský trh – příležitosti pro SME z ČR Mgr. Luboš Joza, vedoucí ekonomického úseku ZÚ Bělehrad 29. června 2012

Výhled srbského hospodářství Podrobné údaje v Souhrnné teritoriální informaci na www.businessinfo.cz /teritoriální informace/Srbsko nebo www.mzv.cz/belgrade Vývoj srbské ekonomiky se letos vyznačuje stagnací HDP (v 1.Q. pokles o 1,3%) a dále: Propadem průmyslové výroby (v 1.Q. -5,9%); Snížením vývozu (v 1.Q. -5,6%) a pomalým růstem dovozu (v 1.Q. + 2,5%); Poklesem maloobchodu (v 1.Q. -1,3%); Snižováním pádivé inflace (aktuálně 2,7%); Trvající vysokou nezaměstnaností (přes 20%); Trvá schodek státního rozpočtu (letos hrozí zhruba 6% HDP) a růst veřejného dluhu (nyní 51% HDP); Poklesem hodnoty RSD (z 113 RSD/€ na 117 RSD/€).

Výhled srbského hospodářství V roce 2012 se očekává přijetí úsporných opatření na centrální úrovni. Zřejmě zvýšení DPH, zmražení mezd a penzí a propouštění státních zaměstnanců. Rizikové faktory: - Řecké banky mají cca 11% podíl na srbském trhu; - Závislost na italském (12%) a německém (11%) trhu; Strop pro veřejný dluh v dohodách s MMF 45% HDP; Stávající čistý odliv PZI (1.Q. -371 mil €); Největší výrobní investice (Fiatu v Kragujevci) závislá na jednom modelu.

Něco málo k vzájemnému obchodu 2011 Nárůst českého vývozu o 56,5% na 390 mil €, nárůst dovozu o 37,7% na 189 mil €. 1.-4.2012 Nárůst českého vývozu o 35,8%, pokles dovozu o 11,9%. Nejdůležitější položky českého vývozu: elektřina, automobily, čistící prostředky, počítače, telefony. Nejdůležitější položky českého dovozu: železné a ocelové plechy, elektřina, pneumatiky, sedadla, měděné pásky.

Proč se snažit proniknout na srbský trh? Srbsko je země mnoha příležitostí V řadě oblastí zatím nenasycený trh. Ale nedostatek financí! Nicméně možnosti financování např. v sektorech dopravní infrastruktury, odpadové hospodářství, čistíren odpadních vod, zdravotnictví, energetiky: - Náběh projektů z IPA EU www.europa.rs /projects/interactive map; EIB a EBRD, např. www.koridorisrbije.rs ; ČEB. Také možnost subdodávek pro české či zahraniční investory (MITAS, Subterra, …).

Jak proniknout na srbský trh? - Prvním krokem kontaktovat ZÚ Bělehrad nebo zahraniční kancelář CzechTrade v Srbsku (belgrade@czechtrade.cz) ; - Navázat první kontakt s možnými partnery a prověřit si je např. na vyhledávači dlužníků http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/english/67/pn.html nebo seznamu obstavených účtů http://www.nbs.rs/internet/latinica/67/obustavili_placanja_2012/index.html ; - Srbsko není v EU čili např. neuznává evropské certifikáty! Zorientovat se na místním trhu např. návštěvou veletrhu www. sajam.rs nebo www.novisadexpo.com ; Zpočátku nedávat místnímu partnerovi exkluzivitu + striktní platební podmínky.

Praktické rady Místní partner nutný. Bez osobního kontaktu to nepůjde - do vztahů musíte investovat čas. Nezanedbávejte cesty do Srbska a nezapomeňte partnera pozvat do ČR. Je dobré znát národnost. Spíše prověřovat, než důvěřovat. Srbové přehánějí. Trpělivě ale důsledně. Pokud místní partner říká, že to není problém, tak to často znamená, že problém pouze odkládá. Pozor na zprostředkovatele. Registrujeme i skutečné podvodníky. Co srbský fiskus uchvátí, to již nevrátí. Pokud se setkáte s požadavkem „bakšiše“ od úředníka, kontaktujte ZÚ – řešíme spíše ústní výměnou názorů, než psaním stížností.

Podpora ze strany českého státu Účasti na veletrzích Cestovní ruch (23.-26.2.2012)-CzechTourism Technika (14.5.-18.5.2012) - oficiální účast Ecofair (10.-12.10.2012) – OPPI Projekty ekonomické diplomacie 2011 Seminář o nakládání s odpady (20.9.2011, Novi Sad) Česko-srbské podnikatelské fórum (12.10.2011) Projekty ekonomické diplomacie 2012 Seminář pro srbské nemocnice (12.10.2012) Prezentace jednotlivých firem v prostorách ZÚ V roce 2011 se uskutečnily prezentace 9 firem. Česko-srbský smíšený výbor Otevřený účasti českých firem. Možnost projednání projektů nebo problémů. Příští zasedání koncem roku 2012 v Bělehradě.

Další důležité zdroje informací - PRIVREDNA KOMORA SRBIJE Srbská hospodářská komora, Resavska 13-15, 11 000 Beograd www.pks.rs - AGENCIJA ZA STRANA ULAGANJA I PROMOCIJU IZVOZA Srbská organizace, která nabízí podobné služby jako CzechInvest a CzechTrade. Vlajkovićeva 3/V, 11 000 Beograd, tel: + 381 11 33 98 550 www.siepa.gov.rs - UPRAVA CARINA ( Celní správa ) Zorana Đinđića 155, 11 000 Beograd, tel: +381 11 26 93 317 www.carina.rs

Další důležité zdroje informací - AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE Obdoba našeho živnostenského úřadu. Na stránkách úřadu lze nalézt řadu informaci o srbských firmách. Trg Nikole Pašića 5/IV, 11 000 Beograd, tel: + 381 11 33 31 400  www.apr.gov.rs - NARODNA BANKA SRBIJE Srbská národní banka. Na jejích internetových stránkách lze nalézt základní informaci o finančním stavu srbských firem. Nemanjina 17, 11 000 Beograd, tel: +381 11 3338 000 www.nbs.rs - Portál s výběrovými řízeními ze Srbska, Černé Hory, Makedonie, Kosova, BaH, Chorvatska a Slovinska www.nabavke.com

Děkuji Vám za pozornost. Velvyslanectví České republiky Bělehrad Děkuji Vám za pozornost. Mgr. Luboš Joza commerce_belgrade@mzv.cz 00381 11 33 36 209