UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stavba a programování mikropočítačů Programovatelné automaty (EL 55) (algoritmizace)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Advertisements

Úloha č. 8: Logické obvody - využití
Algoritmizace Vývojové diagramy.
Programovatelné automaty rs485 RS422
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronika Koncový zesilovač třídy AB EL21 Ing. Petr Kaisler ELEKTROTECHNIKA.
Reverzace třífázového asynchronního elektromotoru pomocí stykače
Elektrotechnika Automatizační technika
Přístroje nízkého napětí
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
Snímače (senzory).
Montér elektrických rozvaděčů
Elektrotechnika Automatizační technika
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stroje a zařízení Prvky sběrnicových systémů (EL14-1.část) Ing. Josef Nevařil ELEKTROTECHNIKA.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stroje a zařízení Prvky sběrnicových systémů (EL14-2.část) Ing. Josef Nevařil ELEKTROTECHNIKA.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Elektrotechnika Automatizační technika
Krokový motor.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Mo.13: Elektrické přístroje pro regulaci – stykače, kontroléry, přepojovače. Zajišťují zapínání a vypínání požadovaných obvodů bez jakýchkoliv rušivých.
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
Elektrické stroje a zařízení
Generátory elektrického napětí
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronika Koncový zesilovač třídy AB (EL21) Ing. Petr Kaisler ELEKTROTECHNIKA.
Dvojčinné výkonové zesilovače
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Elektronika II.ročník Operační zesilovače: Invertující zesilovače – Část 1 - Vzorce Vypracoval:
Elektrotechnika Mikroprocesorová technika
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název předmětu: Stavba a provoz strojů
Programovatelné automaty CV rozlišení směru pohybu 17
Spouštění plynového hořáku spouštění i odstavování z bezpečnostních důvodů poměrně komplikované nebezpečí výbuchu, např. při úniku plynu, předčasném zapálení,
Inovace Modelu Robota Bakalářská práce
Úloha č. 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Rezistor VY_30_INOVACE_ELE_726 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Úloha 1 Měření úrovně zvuku pomocí zvukového senzoru na vstupu mikroprocesoru Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 2 Zabezpečení prostoru pomocí detekce zvuku. Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 2 Rozpoznání vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Vzorová úloha 5 Ultrazvukový senzor, tlačítko a motor řízený mikropočítačem Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Programovatelné automaty indukční snímače 06
Úloha 5 Ultrazvukový senzor, tlačítko a motor řízený mikropočítačem Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
VY_32_INOVACE_CIT_01. Logická proměnná – nabývá dvou hodnot log 0 a log 1 (L, H) Logická funkce – vzájemná závislost vstupních a výstupních proměnných.
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Animace zapojení asynchronního motoru
Elektromotorky A Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-004 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
PLC Sekvenční logika. RS Klopný obvod (paměť)  Přivedením log. 0 na vstup S (set) se nastaví Q = 1  Q zůstane 1 i po změně vstupu S na log.1 (pamatuje.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Senzory pro EZS.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Vytváření dokumentace algoritmů
Elektrické měřící přístroje
© Copyright Radim Štefan
T 3 / 1 Zesilovače -úvod (Amplifiers).
Algoritmizace a programování
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Stejnosměrné měniče napětí
Senzory pro EZS.
Ostatní přístroje nízkého napětí
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stavba a programování mikropočítačů Programovatelné automaty (EL 55) (algoritmizace) Ing. Josef Kovář ELEKTROTECHNIKA

Algoritmy Algoritmus si můžeme představit jako posloupnost jednoduchých kroků, kdy v každém kroku víme, jaký bude krok následující (nebo že algoritmus již končí). Po konečném počtu kroků (a tím do určité doby) je získán výsledek.

Algoritmy vývojové diagramy strukturogramy algebraické grafy

Vývojový diagram Diagram se skládá z jednotlivých geometrických obrazců, do kterých zapisujeme činnost, kterou bude program vykonávat Seřazení tří čísel dle velikosti

Č1>Č2 Č1>Č 3 Č1 zaměň s Č2 Č1 zaměň s Č3 Č2>Č 3 Č2 zaměň s Č3 START KONEC ano ne

Příklad V proměnné MEM1 je číslo. Pokud je větší než 8, přičti do proměnné MEM2 číslo 5, pokud je menší pak odečti od proměnné MEM2 číslo 2 a pokud se rovná, pak vlož do proměnné MEM2 nulu. Pro toto zadání navrhněte algoritmus pomocí vývojového diagramu.

Dělení snímačů Podle: Fyzikálních principů Podle vstupního signálu (mechanické, tepelné…) Podle el. výstupního signálu (aktivní – samy generují výstupní signál (generátory) a pasívní např. odporové snímače) Podle principu snímání na kapacitní, magnetické, odporové, optické, ultrazvukové Interní a externí

Zdvihací zařízení

Pohyb břemena zavěšeného na laně zajišťuje pohonný mechaniz­mus, sestávající z kladky a motoru. Protože břemeno je velké hmotnosti, je třeba před úplným zastavením zabránit rozkmitání celé soustavy pomalým dojezdem. Stykač KM 1, slouží pro sepnutí motoru pro směr nahoru, KM2 dolů. Stykačem KM3 se zapne pomalý dojezd v obou směrech. Pro hlídání koncových poloh slouží koncové snímače SQ1 pro polohu nahoře, SQ4 pro polohu dole, pro indikaci poloh pro zahájení pomalého dojezdu jsou instalovány snímače SQ2 pro směr nahoru, SQ3 pro směr dolů.

Zdvihací zařízení Celé zdvíhací zařízení se ovládá dvěma tlačítky, která jsou umístěna společně s dvěma kontrolkami na ovládací skříňce. Po stisknutí tlačítka SB1 se břeme­ no začne zdvíhat (pohybovat nahoru včetně pomalého dojezdu), po dobu zdvihání svítí kontrolka HL1. Po stisku tlačítka SB2 se břemeno začne spouštět (pohybovat směrem dolů včetně pomalého dojezdu), po dobu pohybu svítí kontrolka HL2. Při chybě nebo nebezpečí se celé zařízení uvede do klidu vypnutím napájecího napětí.

Zdvihací zařízení

Realizace

Automat Mooreova typu Optické senzory, které přesněji nazýváme fotoelektrické nebo optoelektronické, se stále více používají v průmyslu. Pracují tak, že přeměňují světlo (elektromagnetické vlnění) na elektrický proud. V dnešní době jsou nejvíce využívanými senzory v průmyslu.

Automat Mooreova typu 01 2 Start=0 Start=1 vpravo=0 vpravo=1 vlevo=0 vlevo=1 doprava = 0 doleva = 0 sání = 0 doprava = 1 doleva = 0 sání = 1 doprava = 0 doleva = 1 sání = 0 Algoritmus pro manipulátor

Automat Mooreova typu Přechod ze stavu 0 do stavu 1 nastane při splnění podmínky Start = true. Při tomto přechodu dojde k nastavení tří výstupů. Doprava, doleva a sání podle obr. 2. Do stavu 2 se přechází při splnění podmínky vpravo = true. Nastaví se výstupy doprava, doleva a sání podle obr. 2. Do stavu 3 se přechází při splnění podmínky vlevo = true. Nastaví se výstupy doprava, doleva a sání podle obr. 2.

Automat Mooreova typu Základní vlastností stavových konečných automatů je existence zpětné vazby. V automatu Mooreova typu (používají se i jiné typy – např. Mealyho automat) jsou výstupy vyčíslovány jen z kombinace hodnot stavu. Má stacionární charakter – dokud nedojde k přechodu (změně stavu), jeho výstupy se nemění. To je velmi důležité, protože to odpovídá požadavkům na řízení běžných mechanizmů a technologických procesů.

Ukázka programu CASE RAF OF 0 : IF (Start and vlevo) THEN sani := true; mem := 10 + citac_s; //zachycení sekundového čítače RAF := 1; END_IF; 1 : IF mem = citac_s THEN doprava := true; RAF := 2; END_IF;

Jízda dolů 01 2 SQ4=1 or SB2=0 or KM1 =1 or Fl_1=1 SB2=1 and KM1=0 and SQ4=0 and Fl_1=0 SQ3=0 SQ3=1 SQ4=0 SQ4=1 HL2:=0 KM3:=0 KM2:=0 pomSQ3:=0 KM3:=1 pomSQ3:=1 KM2:=1 HL2:=1 HL2:=0 KM3:=0 KM2:=0 Fl1_:=0 Restart nebo Stop 01 2 (Fl_0=0) and (SB2=0) SQ3 or pomSQ3=0 pomSQ3=1 SQ4=0 SQ4=1 KM3:=1 pomSQ3:=0 KM2:=1 HL2:=1 Fl_0:=0 (Fl_0=1) and (SB2=1) Jízda nahoru 01 2 SQ1=1 or SB1=0 or KM2 =1 or Fl_1=1 SB1=1 and KM2=0 and SQ1=0 and Fl_1=0 SQ2=0 SQ2=1 SQ1=0 SQ1=1 HL1:=0 KM3:=0 KM1:=0 KM3:=1 KM1:=1 HL1:=1 ano ne JE RESTART ? JE STOP ? Fl_0:=1 Fl_1:=1 pomSQ3:=1 ne KM1,KM2,KM3:=0 RAF1,RAF2,RAF3:=0 Fl_0:=1, Fl_1:=1 Počáteční sekvence