Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, Marta Pryszczová Oddělení hygieny dětí a dorostu Odbor hygieny dětí a dorostu Telefon: 596397246

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Správné držení těla.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Jak jsme na tom se zdravím
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
VY_32_INOVACE_TMM24860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Bílé plemeno Člověk se mění
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Možnosti prevence vadného držení těla v prostředí základní školy
Korekce odchylek správného držení těla
Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna Michálkovická 108, Slezská Ostrava Projekt byl realizován ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA Ideálního držení těla nohy jsou volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu byla.
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Těhotenství, dětství a dospívání
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_32_INOVACE_TMM24460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Atletická průprava pro canicross
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Téma: Vadné držení těla Turková Kamila
projekt disertační práce
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Hygiena bydlen í MUDr. Rastislav Maďar, PhD.. Hygiena bydlení Po 2. světov é v á lce výstavba podle At é nsk é charty Přijat á v roce 1933.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Vývoj orgánů Periodicita – střídání odb.pomalejšího a rychlejšího vývoje orgánů Alternace – vzájemné střídání při vývoji orgánů Akcelerace – fáze zrychlení.
Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2
Možnosti prevence vadného držení těla v prostředí základní školy MUDr.Věra Faierajzlová,CSc. Centrum odborných činností, odbor PZ a HDM, odd. hygieny dětí.
Kosterní a svalová soustava. vadné držení těla skoliózy kyfózy hyperlordóza křivice plochá noha artróza dna.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Posilování na gymballech.
Zdravotní rizika při práci na počítači Aneta Fenclová Valentýna Barabášová.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období mladšího školního věku klíčová slova : školní práce, bisexuální.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Zásady správného držení těla
Možnosti prevence vadného držení těla v prostředí základní školy
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
BABY PARK Olomouc
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Postnatální období –starší školní věk
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
„Zdravý životní styl + obezita“
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Na Bělidle 7, Moravská Ostrava, Marta Pryszczová Oddělení hygieny dětí a dorostu Odbor hygieny dětí a dorostu Telefon: října 2005 VADNÉ DRŽENÍ TĚLA a VÝZNAM PREVENCEV ZŠ VADNÉ DRŽENÍ TĚLA a VÝZNAM PREVENCE V ZŠ

VADNÉ DRŽENÍ TĚLA: Nyní je popisováno již u dětí předškolního věku Nyní je popisováno již u dětí předškolního věku Zpočátku se projevuje ochablým vyklenutým bříškem, kulatými zády a odstávajícími lopatkami Zpočátku se projevuje ochablým vyklenutým bříškem, kulatými zády a odstávajícími lopatkami K výraznému zhoršení držení těla dochází po zahájení školní docházky K výraznému zhoršení držení těla dochází po zahájení školní docházky Životní styl školáka - to je několikahodinové sezení v lavici; vysedávání ve školní družině a u domácích úkolů, televize, počítačů… Životní styl školáka - to je několikahodinové sezení v lavici; vysedávání ve školní družině a u domácích úkolů, televize, počítačů… Negativní podíl má ergonomicky nevyhovující nábytek, vysoká psychická zátěž a nedostatek „všestranného“ pohybu Negativní podíl má ergonomicky nevyhovující nábytek, vysoká psychická zátěž a nedostatek „všestranného“ pohybu Pokud není vadné držení těla kompenzováno, rozvine se v dospělosti v nezvratné degenerativní onemocnění páteře a často provázenými bolesti zad Pokud není vadné držení těla kompenzováno, rozvine se v dospělosti v nezvratné degenerativní onemocnění páteře a často provázenými bolesti zad Bolesti zad se vyskytují již v dětském věku !!! Bolesti zad se vyskytují již v dětském věku !!!

DRŽENÍ TĚLA: DRŽENÍ TĚLA: 1=VÝBORNÉ 2=DOBRÉ 3=VADNÉ 4=ŠPATNÉ Hodnoceno dle: *držení hlavy *hrudníku *břicha *sklonu pánve *křivky zad

Výsledky hodnocení držení těla vyšetřených dětí v Karviné, r Kategorie Pediatr 1 Pediatr 2 Pediatr3CELKEM Abs.%Abs.%Abs.%Abs.% Suma kategorie držení těla: 1= výborné 2=dobré 3=vadné 4=špatné

Hodnocení držení těla k věku vyšetřených školáků - Karviná r KategorieVěk1234 Abs.%Abs.%Abs.%Abs.% Suma

S přibývajícím věkem školáků problém vadného držení těla narůstá Výborné a dobré držení těla má 75% vyšetřených prvňáčků  Vadné a špatné držení až polovina 11-ti a 15-ti letých žáků

Jak na tento problém ?  Správně sedět ve velikostně odpovídajícím typu školního nábytku  Zajistit i další vhodné hygienické podmínky pro činnost ve škole (osvětlení, mikroklima, hluk, optimalizace pedagogického procesu…)  Kompenzovat statickou a jednostrannou zátěž vhodnými pohybovými aktivitami během pobytu ve škole ale i ve volném čase  Jednoduché relaxační aktivity (leh na zádech, nácvik pocitů svalového napětí a uvolnění…)

Děkuji Vám za pozornost