Dietní režim při hypoglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno
Hypoglykémie Nežádoucí pokles hladiny krevního cukru pod hodnotu 3,3 mmol/l v kapilární plazmě Patologický stav snížené koncentrace glukózy provázený klinickými, hormonálními a biochemickými projevy
Glykemický práh Chronicky špatně kompenzovaný diabetik – objeví se příznaky i při vyšších hodnotách glykémie - nízký glykemický práh Výborně kompenzovaný diabetik často toleruje i výrazné hodnoty hypoglykémie bez příznaků - vysoký glykemický práh Glykemický práh se mění podle aktuální kompenzace
Příčiny hypoglykémie Při léčbě inzulínem Při léčbě deriváty sulfonylurey Při konzumaci alkoholu Při zvýšené fyzické aktivitě Při onemocnění jater Při onemocnění ledvin Při chybné výživě Při pobytu v extrémně teplém prostředí
Při léčbě inzulínem Nepřiměřená dávka Snížený příjem stravy Větší fyzická zátěž Alkohol Nedodržování intervalu aplikace (inzulín,strava,čas) Záměna inzulínu Noční, denní hypoglykémie
Při léčbě PAD Vyšší dávka léků Snížené odbourávání Nedostatečný příjem stravy Vyšší fyzická aktivita Alkohol Lékové interakce
Při konzumaci alkoholu Snížení produkce glukózy z jater z důvodů snížení glukoneogeneze
Při zvýšené fyzické aktivitě Zlepšení využití glukózy zvýšením účinnosti inzulínu endogenního či exogenního Zvětšení svalové hmoty ( zásobárna glykogenu – menší výkyvy glykémie )
Při onemocnění jater Snížení rezerv glykogenu Snížení glukoneogeneze z důvodů redukované nabídky aminokyselin
Při onemocnění ledvin U nemocných s DM léčených inzulínem se snižuje jeho potřeba s pokračujícím selháváním ledvin – snížená degradace inzulínu v ledvinách
Dietní režim Individuální dietní režim Znalost základního dietního režimu
Rozdělení hypoglykémií Mírná Střední Těžká zdroj: autor
? glykémie 3,3 mmol/l = BOLESTI HLAVY BLEDOST ÚNAVA ZMĚNY NÁLADY HLAD POCENÍ CHVĚNÍ ROZMAZANÉ VIDĚNÍ ZÁVRAŤ
zdroj: autor
Mírná hypoglykémie 3 – 4mmol/l Hlad únava, slabost, porucha soustředění, nervozita, pocení, bledost 10 – 12g sacharidů 5 – 40g sacharidů Pomalu ( rychle ? ) působících
1/2 rohlíku = 239 kJ 2 čtverečky čokolády = 567 kJ 20 g chleba = 240 kJ 50 g banánu = 199 kJ 70 g jablka = 158 kJ
Střední hypoglykémie 3 – 2 mmol/l Podrážděnost až agresivita, poruchy jemné motoriky, zhoršená artikulace, bolesti hlavy, zrychlený puls, bušení srdce 10 – 20g rychle působících sacharidů Kontrola glykémie za 10 až 15 minut Podle hodnoty - opakovat 10 – 20g sacharidů Při zvýšení glykémie 10 – 20 pomalu působících sacharidů
2 – 8 kostek cukru 1 – 4 dcl Coca-coly 1 – 4 dcl džusu
Těžká hypoglykémie I. Pod 2 mmol/l Spavost, agresivita, pláč, smích,poruch koordinace, ztráta vědomí, křeče Při vědomí a schopnosti polykat 30 – 50g rychle vstřebatelných sacharidů +15 – 20g pomalu vstřebatelných sacharidů Kontrola glykémie ( možnost opakování )
Těžká hypoglykémie II. Glukagon Glukózové klyzma Glukóza i.v.
Pravidlo 15 Mírná a střední hypoglykémie 15 g rychle vstřebatelných cukrů 15 minut počkat 15 g pomalu vstřebatelných cukrů Opakovat ?
Použitá literatura Karen, Igor, et al. Diabetes mellitus : doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře [online] . 1. vydání. Praha : Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2009 Svačina, Š.: Poruchy metabolismu a výživy. Praha, Galén 2010 Pařízková, J.: Obezita v dětství a dospívání. Praha, Galén 2007 Hainer, V.: Obezita. Praha, Galén 1997 Anděl, M.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu. Praha, Galén 2001 Petrásek, R.: Co dělat abychom žili zdravě. Praha, Vyšehrad 2004 Kejvalová, L.: Výživa dětí od A do Z. Praha, Vyšehrad 2005 Mourek, J.: Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha, Triton 2009 Svačina, Š.: Obezita a diabetes. Praha, Maxdorf Jessenius 2000, Ošancová, K.: O výživě aktuálně a se zárukou. Praha, Společnost pro výživu 1998 Pokorný, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT 2002 Kunová, V.: Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004 Müllerová, D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. Praha, Triton 2003
Děkuji za pozornost. jitka.andraskova@fnusa.cz