SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krev.
Advertisements

Krev, její složení a funkce
Digitální učební materiál
PŘÍRODOPIS Srdce a krevní oběh | 8.ročník
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
CO JE POSLÁNÍM REGISTRU ?
Kostní dřeň Šárka Šípová B12.
Opakování - krev a krevní cévy
Lymfatický (mízní) systém
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Transplantace kmenových buněk krvetvorby u maligních onemocnění krvetvorby Klinika dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN v Motole.
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Poruchy mechanizmů imunity
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Ošetřovatelská péče o nemocného po transplantaci kostní dřeně
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Transplantace kostní dřeně a její aplikace
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Imunita Cholera, 19. století.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Mízní soustava Lymfatická.
Medulla ossium ( kostní dřeň ).  Hlavní hemopoetický ( krvetvorný ) orgán v organismu  Vyplňuje Cavitas medularis ( dřeňovou dutinu )  Jeden z největších.
Stavba kosti.
Tělní tekutiny KREV.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Oběhová soustava.
Český registr dárců krvetvorných buněk
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Oběhová soustava 2 Krev a její deriváty ( složení, funkce) Srdce (stavba, funkce) Tělní oběhy.
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Mízní (lymfatická) soustava
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dárcovství kostní dřeně
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Oběhová soustava Bílé krvinky.
zpracovaný v rámci projektu
Červené krvinky - erytrocyty
Poruchy mechanizmů imunity
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII 15. - 17.6.2012 SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII

15. - 17.6.2012 KOSTNÍ DŘEŇ houbovitá tkáň, která vyplňuje naše velké kosti krvetvorba červené krvinky (vnikne 200 miliard denně) - barvivo, přenos kyslíku z plic do tkání bílé krvinky (vznikne 15 miliard denně) – součást imunitního systému, produkce protilátek, ochrana organismu před viry, bakteriemi, infekcemi krevní destičky (vznikne 500 miliard denně) – krevní srážení

LEUKÉMIE řecky: leukos – „bílý“, aima – „krev“ 15. - 17.6.2012 LEUKÉMIE řecky: leukos – „bílý“, aima – „krev“ rakovina krve = (zhoubné onemocnění krvetvorby) vzniká 15x více bílých krvinek, bílé krvinky napadnou vlastní organismus a nevykonávají svou obrannou funkci rozdělení - akutní - chronická

PŘÍZNAKY LEUKÉMIE Akutní leukémie 15. - 17.6.2012 PŘÍZNAKY LEUKÉMIE Akutní leukémie - velmi rychlé příznaky (dny až týdny) vedou velmi rychle ke smrti nemocného, - nedostatek červených krvinek způsobuje únavu, ztrátu energie, bledost - vracející se infekce - úbytek krevních destiček (krvácení z nosu, dásní) Chronická leukémie rozvíjí se velmi pomalu dlouho bez příznaků, diagnóza stanovená z delší dobu různých vyšetření noční pocení úbytek hmotnosti (více jak 10% za půl roku) únava, bledost

LÉČBA 15. - 17.6.2012 Transplantace kostní dřeně Chemoterapie výměna kostní dřeně zničení krvetvorné tkáně pacienta a nahrazení tkání od dárce Chemoterapie ničí rychle se množící buňky, mezi něž patří nádorové buňky, ale i jiné buňky lidského těla odběr kostní dřeně z pánevní kosti zpěvačka Anna K. (nemá leukémii)

MOŽNOSTI TRANSPLANTACE 15. - 17.6.2012 MOŽNOSTI TRANSPLANTACE Z dutiny pánevní kosti Odsátím krvetvorných kmenových buněk pomoc jehly Provádí se vpichy nad oblastí hýždí V celkové anestézii Ze žilní krve Dárce bere před odběrem léky, ty do krve uvolní krvetvorné kmenové buňky Odběr je prováděn pomocí separátoru (odděluje od sebe jednotlivé části krve) Pacientovi se podávají kmenové krvetvorné buňky formou transfúze, samy si již najdou cestu do kostí, kde se uchytí a začnou růst.

ČESKÝ NÁRODNÍ REGISTR DÁRCŮ KOSTNÍ DŘENĚ 15. - 17.6.2012 ČESKÝ NÁRODNÍ REGISTR DÁRCŮ KOSTNÍ DŘENĚ seznam dobrovolných dárců kostní dřeně propojení na mezinárodní seznamy dárců (tozn. člověk z ČR může darovat kostní dřeň někomu z Rakouska či naopak) Jak se zapsat do registru? zdravý člověk věk 18-35 let (v registru je vedený do 60ti let) dobrovolně se přihlásit na transfuzní stanici a nebo na webových stránkách www.kostnidren.cz nechat si odebrat vzorek krve (na základě rozboru krve se provede zápis do registru)

15. - 17.6.2012 KAPKA celostátní roverský projekt na podporu Českého národního registru dárců kostní dřeně spolupráce Junáka – svazu skautů a skautek ČR a Nadace pro transplantace kostní dřeně Probíhá: jeden víkend červnu na čerpacích stanicích roveři umývají okna automobilům a informují řidiče o registru dárců kostní dřeně www.skaut.cz/kapka

VÝZNAM KAPKY PRO REGISTR 15. - 17.6.2012 VÝZNAM KAPKY PRO REGISTR

15. - 17.6.2012

15. - 17.6.2012 Děkuji za pozornost