Zneužití jaderné energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Advertisements

Jaderná energie.
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
NÁZEV:HIROŠIMA A NAGASAKI
Název projektu: Škola a sport
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Kyselý déšť.
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
Jaderná energie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nejsilnější jaderné zbraně představují obří ničivou hrozbu. Již testovací exploze první z nich měla podstatně větší sílu, nežli veškerá munice použitá.
Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Radioaktivita Obecný úvod.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Jaderné reakce.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Ekologické důsledky války
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XV. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Atomové elektrárny.
Jaderná energie Jádra atomů.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Jaderná Elektrárna.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
ETICKÉ PROBLÉMY FYZIKŮ Roman Král. O CO JDE Nastínění problému Situace 17. x 20. Století Manhattan Project Německý jaderný program Poválečný přístup k.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Jaderná energie.
ATOMOVÁ,VODNÍ,VĚTRNÁ, SLUNEČNÍ
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
II. světová válka 1945 (II.) Petr Machala.
Proč usilovat o svět bez jaderných zbraní
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Renata Holubová, PřF UP Olomouc
VY_32_INOVACE_B3 – 11 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_31_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Škodlivé účinky.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderná Energie Jaderná bomba. Byla poprvé vyvinuta ve Spojených státech v rámci vojenského projektu Manhattan.Spojených státechprojektu Manhattan Základní.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Černobyl Richard Horký.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_DĚJEPIS
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Transkript prezentace:

Zneužití jaderné energie Atomové bomby Martin Pazdera 4.C 2006/2007

Jaderné velmoci USA -16.července 1945– první atomová bomba vůbec (vyvinutá v rámci projektu Manhattan, testována v Novém Mexiku) -1952- test termonukleární (vodíkové) bomby Sovětský svaz (informace získali převážně špionáží v Americe)

- všechny jejich atomové zbraně přešly pod kontrolu Ruska (Ukrajina,Bělorusko a Kazachstán se jich vzdaly) -1949- atomová bomba -1953- vodíková bomba Velká Británie -1952- atomová bomba (díky informacím od USA) -1957- vodíková bomba Francie -1960- atomová bomba -1968- vodíková bomba

Čína -1964- atomová bomba -1967- vodíková bomba Indie -1974- atomová bomba Pákistán -1998- atomová bomba Izrael - oficiálně odmítá jakékoliv vlastnictví jaderných zbraní, ale podle odhadů vlastní 300-400 atomových bomb

Severní Korea -9.10. 2006 10:36(místního času)- otestovala KLDR svoji první atomovou bombu, podle odhadů jich vlastní asi osm Írán -pořád tvrdí že žádnou bombu nevlastní, ale v podstatě jim nikdo nevěří JAR -1979- snad uskutečnili jaderný test -jako jediná z jaderných velmocí se svého statutu vzdala a všechny své zbraně demontovala

Čím to začalo? Závody ve vývoji atomové bomby rozpoutal za druhé světové války Adolf Hitler Nikdo nevěděl jak je s výzkumem daleko Američané rozhodli, že musí mít atomovou bombu dříve než Němci 16. července 1945 - jaderný test

Bombardování Japonska Válka v Evropě sice skončila, ale Japonsko pořád odmítalo kapitulovat Prezident Roosevelt měl dvě možnosti a) v roce 1946 začít dobývat Japonsko a nechat tam zemřít asi jeden milion amerických vojáků b) hodit tam atomovou bombu a doufat, že se císař lekne a kapituluje Vybral si druhou možnost

Americká zpravodajská služba informovala o útoku několik dní dopředu, ale nikdo tomu nevěřil 6.8.1945(21 dní po prvním testu) v 8:15 shodil letoun Enola Gay bombu Little Boy na Hirošimu 80 000 mrtvých hned a až 200 000 na ozáření 63,5 kg uranu

Japonští vědci okamžitě doporučili kapitulaci, ale generalita to odmítla 9.8.1945 v 11:01 spadla plutóniová bomba Fat Man na Nagasaki (původní cíl byl Kókuro, ale bylo tam zataženo) 40 000 mrtvých ihned, 60 000 na ozáření 5,9 kg plutonia

Princip K výbuchu postačí takzvané kritické množství uranu U 235 což je asi deset kilogramů (nemusí se to ničím odpalovat) V přírodě k tomu nedochází, protože pouze 0,7% existujícího uranu je U 235 a zbytek tvoří U 238, který se neštěpí funguje to jednoduše, dvě uranové polokoule, které dohromady vytvoří nadkritické množství (samotné polokoule jsou podkritické, jinak by to vybuchlo samo) se konvenční trhavinou (TNT,..)

odpálí proti sobě a po srážce to vybuchne Druhou možností je použít plutonium Tam se palivo obloží konvenční trhavinou, která ho po výbuchu stlačí, čímž nastartuje reakci

Typy bomb Atomová bomba -klasický typ bomby o němž jsem mluvil předtím

Vodíková bomba -jako klasická at Vodíková bomba -jako klasická at. bomba, ale v obalu má deuterium a tritium -po výbuchu se odstartuje jaderná fůze, což značně posílí účinky bomby -Kobaltová bomba- vodíková bomba, ale obsahuje kobalt, který se působením neutronů mění na izotop, jenž dlouhodobě zamořuje půdu

-Neutronová bomba- potlačen ničivý účinek, ale posíleno záření (zabíjí živé organismy a budovy zůstanou stát) -Třístupňová bomba- vodíková bomba, ale navíc má plášť z uranu 238, který se díky rychlým neutronům začne štěpit a posílí to efekt bomby -zkoušená jednou, ale s pláštěm z olova místo uranu takže měla sílu jen 50 Mt (místo plánovaných 100 Mt)

Jak si vyrobit vlastní atomovou bombu? Těžko Napřed potřebujeme několik tun přírodního uranu nebo jaderného paliva Dále ho musíme přečistit, abychom zvýšili obsah U 235 nad 97% Docela dobrá metoda je plynová difuze - budeme potřebovat mnoho metrů speciálních trubek, několik tun kyseliny fluorovodíkové a dalších chemikálií

a porézní membrány na oddělení těžšího U 238 od U 235 Při každém cyklu se koncentrace zvýší asi o půl procenta (bude to trvat docela dlouho a pravděpodobně u toho zemřete ) Z čistého uranu musíme odlít dvě polokoule (dál od sebe), lepší je to v dusíkové atmosféře, jinak přijdete do kontaktu s radioaktivními plyny (a zabije vás to)

Polokoule musíte jen nějakým vhodným způsobem vystřelit proti sobě (dostatečnou silou, jinak to vybuchne jen málo a rozmetá to uran všude po okolí) Takováto bomba (18 kg uranu) by byla veliká asi jako baseballový míč a v centru New Yorku by zabila 260 000 lidí, 400 000 by zranila a radioaktivní spad by se šířil do vzdálenosti 80 km po směru větru

Nemoc z ozáření Objevují se popáleniny na kůži a při vdechnutí částic se dostávají přes plíce do krve a dále se usazují v kostech, ledvinách a dalších orgánech, kde způsobují rakovinu Symptomy:celková slabost, únava, závrať, nechutenství, vypadávání vlasů, praskání rtů, krvácení orgánů, snížení množství krvinek, lámavost cév a snížení imunity organismu