Výzkumy uživatelů knihoven Roman Šantora Národní knihovna ČR, 15. 4. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Advertisements

Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Michal Jaroň.  Systém pro akvizici a provoz zubní kliniky,  nadstandardní služby klientům – pacientům,  zjednodušení administrativy pro zubaře,  zajímavá.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Jak se uplatnit na trhu práce
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
ACOMWARE s.r.o. Hvězdova 1689/2a, Praha 4 Tel.: facebook.com/acomware twitter.com/acomware.
Postoje k mobilnímu marketingu Alena Ivánková Research Project Manager, MEDIARESEARCH 13/10/2010 – Mobile Internet Forum.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
CASLIN 2006 Mechanismus změn v Městské knihovně v Praze … aby zrcadlo zrcadlilo… Jaroslava Štěrbová.
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_05.
210 mm eKnihy v NTK  Jan Kolátor   icq:  tel  Stůl: /36.
E-knihy III, Národní technická knihovna E-knihy III, Národní technická knihovna Zkušenosti s výpůjčkami Flexibooks David Janulík.
Projekt Pracujte na dálku, registrační číslo CZ.1.04/5.1.01/
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
Tak takhle ne, šéfe !!! Knihovny a rock´n´ roll Národní technická knihovna Praha, 15.června 2010 Miroslava Sabelová,
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Odborná skupina Řízení portfolia projektů Pavel Pivoňka
E-knihy v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích Jihočeská vědecká knihovna 2012, Mgr. Ivo Kareš.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Internet jako nástroj vlivu ? Dana Bérová
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Segmentace občanského chování občanů v ČR jako nástroj pro přesnější zacílení občanského vzdělávání.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Oponentura Knihovny. Možnosti uživatelských rolí Knihovník spuštění systému správa knih správa čtenářů správa knihovníků jeden nadřazený aby se nemohli.
provozní dobu výdaje na doplnění knižního fondu počet studijních míst počet počítačů s internetem.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Statistické výkazy Ivo Brožek.
Prezentace oddělení FMCG říjen 2006
MVS v prostředí SK ČR možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Akademická pracoviště a Ústřední knihovna FF MU Jednání o krátkodobé i dlouhodobé spolupráci a perspektivě.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.
Knihovna statistika Uživatelé knihovny.
„Prezentace práce jednotlivých týmů a jejich členů“ Prezentace a komunikace informací – 4SA426.
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) po roce
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Postup stanovení ceny s pomocí marketingových nástrojů
Procházka po knihovnách
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Úvod do kvalitativního výzkumu
Autor práce: Michaela Janová
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Výzkumy uživatelů knihoven Roman Šantora Národní knihovna ČR,

O čem (ne) budeme hovořit  o výzkumech uživatelů knihoven  NE  o výzkumech neuživatelů  o srovnávacích výzkumech používaných na hodnocení kvality

Kdy výzkumy uživatelů knihoven?  pokud nestačí naše zkušenosti nelze získat informace z údajů, které již máme datab. uživatelů, analýza výpůjček, web statistiky  když potřebujeme znát přesná čísla, určit priority ověřit domněnky, hypotézy či plánované kroky zjistit co nevíme, na co jsem se neptali zdůvodnit svou kvalitu či prospěšnost

znát přesná čísla, určit priority  „Nevyužívám, a měl/a bych zájem o:... “ %

zjistit co nevíme, na co jsem se neptali  1195Rozšířit množství (především aktuálnějších) titulů odborné literatury, především z oblasti výpočetní techniky, elektroniky, dopravy. Pořizovat tyto tituly do svých fondů krátce po jejich vydání jsem spokojená 1205Mít více titulů k absenčnímu půjčení. 1235Větší přehlednost, větší počet titulů a počet kusů od zajímavých titulů - bestselerů. 1237Zatim jsem spokojena s poskytovanymi sluzbami. 1270Zasílat info o nových přírůstcích ve vybraných pobočkách mailem a možnost objednat si knížku z jiné pobočky s její dopravou na vybranou pobočku, kde by ji bylo možné i vrátit. Týká se zejména malých poboček -např. Vysočany. 1276nic mě nenapadá 1286více mě upoutávat na zajímavé tituly 1296uvítala bych možnost meziknihovní výpůjčky v rámci Městské knihovny v Praze 1299nic, aktuální stav mi vyhovuje

zdůvodnit svou kvalitu či prospěšnost Seřaďte prosím následující pražské organizace podle toho, jak jsou pro Vás osobně důležité. (1. místo)

ověřit domněnky, hypotézy či plánované kroky  Problém: MKP stagnuje počet čtenářů  Obecný cíl: Zvýšit počet čtenářů  Strategie: Náborové kampaně na nové čtenáře Udržení stávajících (odcházejících) čtenářů  Hypotéza směřující k ověření strategie: Část odcházejících čtenářů se dá udržet

Ukázka ověření hypotéz - VÝSLEDKY  jistě odejde – nejméně 25% pasivních  jistě zůstane – 20% pasivních  možná zůstane, možná odejde – 55% pasivních

ověřit domněnky, hypotézy či plánované kroky  Problém: MKP má nedostatek zdrojů na nákup knih  Obecný cíl: Získat finanční zdroje na nákup  Strategie: Zavést sponzorské členství na nákup knih  Hypotéza směřující k ověření strategie: Čtenáři jsou ochotni platit více než stávající roční poplatek 80 Kč

Ukázka ověření hypotéz - VÝSLEDKY  49% čtenářů je ochotných platit spon- zorské členství v průměrné výši 200 Kč  Kč na nákup nových knih

„Líná knihovna“  Funguje nám to, ale všichni je dělají, měli bychom taky.  Když nevím co si s výsledky počnu, nemá smysl je získávat.  Proč je chci a jak s nimi naložím?  Mám něco k čemu výsledky použiji?

K čemu mohou výzkumy sloužit?  podklad pro zlepšování kvality služeb forma komunikaci se čtenáři  ověření našich záměrů a představ efektivní knihovna  podklad pro marketing knihovny  argument pro zřizovatele a podporovatele  nástroj interní komunikace a prosazení změn

Interpretace výsledků  jednoduché interpretace základní výsledky v celém vzorku  náročnější interpretace odpovědi na cíle a hypotézy vyžaduje často křížové hledání odpovědí křížení otázek a segmentace respondentů  podpovrchová interpretace kombinuje výzkum, naše představy, zkušenosti je výrazněji ovlivněna interpretátorem

Kontakt Pavel Černý Tel: , Roman Šantora Tel: