JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Nástroje územního plánování
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Dostupnost léčiv pro pacienty
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Studie iniciované zkoušejícím (GSK supported clinical or experimental studies) MUDr. Veronika Bártová GlaxoSmithKline.
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Aktuální otázky regulace léčivých přípravků v roce 2003
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
[ 1 ] Mgr. Monika Kišacová Seminář Aplikace Nařízení komise (ES) č. 1234/2008, © 2009 Státní ústav kontrolu léčiv [ 1 ] Mgr. Monika Kišacová.
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková Seminář oddělení farmakovigilance, © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Mgr. Helena Hořáková.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
[ 1 ] Mgr. Linda Grohsová Seminář 8 – Registrační sekce, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mgr. Linda Grohsová PPK, sekce registrací Státní.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
© 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] Kdy bude konopí lék? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Praha, duben 2016.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] Ing. H. Daněčková Registrační seminář, © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dopad Nařízení komise (ES) č. 1234/2008 na činnost SÚKL.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přínosy inovativní léčby seminář
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Nařízení a procedury Mgr. Monika Kišacová Oddělení registrační agendy
Máme se bát biosimilars?
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Výstupem je hodnotící zpráva a rozhodnutí o registraci. REGISTRACE LÉKŮ Každý lék musí před uvedením na trh projít schvalovacím řízením, jehož výsledkem je registrace. Hlavním důvodem registrace je minimalizace předvídatelných rizik spojených s uvedením léku na trh. V rámci registračního procesu se hodnotí účinnost, bezpečnost a jakost léku. Zároveň se zkoumá i soulad předložené dokumentace s požadavky právních předpisů a nejaktuálnějšími vědeckými poznatky. Výstupem je hodnotící zpráva a rozhodnutí o registraci. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

REGISTRACE LÉKŮ Typy registrací v ČR Léky je možné registrovat samostatně pro jeden konkrétní stát nebo pro více států současně. Národní registrace MRP registrace (procedura vzájemného uznávání) Decentralizovaná registrace Centralizovaná registrace © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

REGISTRACE LÉKŮ 1. Národní registrace Registrace je platná pouze v jednom státě, např. v ČR Není možné použít pro léky s povinnou centralizovanou registrací a pro přípravky, které jsou již v EU registrovány nebo u kterých probíhá registrace v jiném členském státě EU Tento typ je stále méně používán © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

REGISTRACE LÉKŮ 2. MRP registrace Je určena pro registraci léku, který je již registrován v jednom z členských států EU. Registrace probíhá v režimu uznávání registrace platné v jednom státě i dalšími státy. Jeden ze států je žadatelem o registraci zvolen jako referenční stát (tzv. RMS, reference member state), ostatní státy EU vybrané žadatelem o registraci jsou v pozici členských států (tzv. CMS, concerned member state). Referenční stát vypracuje hodnotící zprávu s kladným či záporným stanoviskem k registraci, ostatní vybrané státy ji během registrační procedury posoudí a rozhodnou, zda s RMS souhlasí či nikoliv. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

3. Decentralizovaná registrace REGISTRACE LÉKŮ 3. Decentralizovaná registrace Je určena pro registraci léku, který ještě není registrován v žádném členském státě a registrace se týká více státu EU zároveň Jeden ze států je žadatelem o registraci zvolen jako referenční stát (tzv. RMS, reference member state). Ostatní státy EU vybrané žadatelem o registraci jsou v pozici členských států (tzv. CMS, concerned member state). Referenční stát vypracuje hodnotící zprávu s kladným či záporným stanoviskem k registraci, ostatní vybrané státy ji během registrační procedury posoudí a rozhodnou, zda s RMS souhlasí či nikoliv © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

4. Centralizovaná registrace REGISTRACE LÉKŮ 4. Centralizovaná registrace Je povinná pro biotechnologicky připravené přípravky, nové léčivé látky pro indikace AIDS, onkologická onemocnění, neurodegenerativní onemocnění, daibetes a pro přípravky určené k léčbě velmi vzácných onemocnění, které se týkají pouze omezeného počtu pacientů. Hodnocení zajišťuje EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) ve spolupráci se zástupci jednotlivých zemí. Vlastní registraci uděluje Evropská komise (EK). Platí ve všech členských státech EU, Norsku a Islandu. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Základní požadavky při registraci léku REGISTRACE LÉKŮ Základní požadavky při registraci léku Doložení jakosti, účinnosti a bezpečnosti léku Doložení chemické povahy léku, výrobních kroků a opatření při kontrole kvality vstupních surovin i konečného léku Doložení, že lék vyhovuje testům stability a je vyroben podle zásad správné výrobní praxe (standardů zaručujících kvalitu přípravku) © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Požadavky dle typu léku REGISTRACE LÉKŮ Požadavky dle typu léku 1. Registrace originálního (referenčního léku) Je nutné předložit výsledky provedených klinických studií, které podle povahy léčiva trvají i řadu let 2. Registrace generického léku Nemusí být předloženy výsledky z farmakologických a toxikologických testů či klinických studií Místo toho musí výrobce generika prokázat, že generické léčivo je „bioekvivalentní“ k originálnímu léčivu (tzn. že se do krevního oběhu dostane stejné množství účinné látky jako v případě léčiva originálního) 3. Registrace dlouhodobě používaných léků Pro schválení léků, které jsou již používány více než 10 let v EU, se dokládá dobře zavedené léčebné použití předložením podobného rozsahu dat jako při registraci originálního léku neklinických a klinických částí registrační dokumentace z údajů dostupných v důvěryhodných literárních zdrojích 4. Registrace tradičních rostlinných léků a homeopatik Schválení tradičních rostlinných léků a homeopatik probíhá ve zkráceném schvalovacím procesu se specifickými požadavky (není prokazována účinnost léku) © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

REGISTRACE LÉKŮ Registrační číslo Slouží k identifikaci léku a je přiděleno každému léku, který prošel registračním řízením (je registrován). U národních registrací přiděluje registrační číslo SÚKL U evropských registrací přiděluje registrační číslo Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Poregistrační činnosti REGISTRACE LÉKŮ Poregistrační činnosti Vydáním rozhodnutí o registraci činnosti SÚKL nekončí. V rámci poregistračních procedur SÚKL posuzuje a následně schvaluje změny v registraci, které se týkají např. upřesnění způsobu uchovávání, doplnění (rozšíření) indikací, změny držitele rozhodnutí o registraci či výrobce, změny vnějšího obalu atd. Dále jsou hodnoceny žádosti o převody registrací, ukončení registrace, roční přehodnocování atd. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Státní ústav pro kontrolu léčiv Šrobárova 48, 100 41 Praha 10 infolinka: +420 272 185 333 e-mail: infs@sukl.cz © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV