Evropská ústavní smlouva po 29.květnu 2005 Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Hospodářský a měnový výbor EP Výbor pro mezinárodní obchod EP ODS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Aktuální problémy EU.
EU a Česká republika Instituce EU
V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Evropská vize Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS Výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti Výbor pro zahraniční obchod.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Evropská družstevní společnost Prezentace jejích hlavních znaků Enzo PEZZINI Confcooperative Zastoupení v Bruselu.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Evropská Unie.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
EVROPSKÁ UNIE.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Fáze ekonomické integrace
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Transkript prezentace:

Evropská ústavní smlouva po 29.květnu 2005 Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Hospodářský a měnový výbor EP Výbor pro mezinárodní obchod EP ODS

Co ukázalo francouzské NE Obava o francouzský sociální model Obava z dalšího rozšiřování EU Strach z „lacinější“ středo a východoevropské konkurence na pracovním trhu Obava o zkrácení příspěvků z CAP pro francouzské farmáře Obavu o ztrátu suverenity národního rozhodování v klíčových oblastech Nezájem mladých Odmítnutí „Evropy Mitteranda a Khola“

Co ukázalo francouzské NE Výsledek francouzského referenda nelze snižovat – vysoká účast (70%) Nezájem o elitářské (a tudíž nepochopitelné a nepraktické) projekty Neochota předat pravomoci k rozhodování o vlastní životní úrovni mimo území národního státu Nedůvěra k nadnárodním rozhodovacím strukturám a obava z výsledků jejich rozhodnutí

Růst HDP skupiny EU-15 v čase s postupující mírou politické integrace (zdroj: výpočet autora na základě dat z MMF)

Průměrný hospodářský růst v letech (%) Růst HDP u skupin s odlišnou mírou politické integrace (zdroj: výpočet autora na základě dat z MMF)

Hodnocení makroekonomického výkonu dle míry integrace za léta Společná měnová politika (eurozóna) = nejvyšší míra politické integrace (2,09%) EU 15 mimo euro – bez rigidní politiky hospodářské a měnové unie (2,79%) „nových 10“ – za sledované období nejméně integrovaná skupina (asociační dohody) (3,96%)

Příčiny postupného poklesu ekonom. výkonu zemí EU - 15 Vyšší míra politické integrace Vyšší objem nadnárodní regulace Vyšší míra nadnárodního přerozdělování Euroústava = prohloubení politické integrace zřejmě povede k dalšímu zpomalení ekonomického výkonu

Kdy dožene EU ekonomický výkon USA? (zdroj: Eurochambres, Association of European Chambres of Commerce and Industry) Zaměstnanost: pokud růst míry zaměstnanosti bude v EU ročně o 0,5% rychlejší, pak v roce 2023 Výzkum a vývoj: pokud budou investice ročně o 0,5% vyšší v EU než v USA, pak v roce 2123 Příjem na hlavu:bude-li ročně v EU o 0,5% vyšší, pak se EU vyrovná USA v roce 2072

Jak měl návrh evropské ústavní smlouvy změnit EU (1) více pravomocí do Bruselu na úkor národních vlád doktrína „sociálně tržního hospodářství“ harmonizace hospodářské a fiskální politiky na nadnárodní úrovni omezuje pravomoci národních vlád a národních parlamentů vést nezávislou hospodářskou politiku odpovídající národním zájmům harmonizací sociálních politik zvyšuje rigiditu pracovního trhu Zavádí jednotnou společnou zahraniční a obrannou politiku

Jak měl návrh evropské ústavní smlouvy změnit EU (2) zavádí občanství Unie, kterým doplňuje občanství národního státu. nadřazuje sebe sama i právo Unie ve "svěřených pravomocích" národním ústavám a právu členských států posiluje byrokratický princip vlády více vlády úředníkům = méně demokratické kontroly zavádí rysy budoucího jednotného státu - měnu, vlajku, znak, hymnu, heslo a oficiální svátek (9.5.).

Jak měl návrh evropské ústavní smlouvy změnit EU (3) hlasování kvalifikovanou většinou zvýhodňuje "velké" před "malými" tomuto typu hlasování svěřuje 40 dalších a nových oblastí, které byly do současnosti v rozhodovací pravomoci národních států výrazně snižuje možnost použít při hlasování národního veta

Další předpokládaný vývoj v post-francouzském období „To, co je dnes důležité, je dát si čas na reflexi“ Tony Blair „V komisi se shodujeme v tom, že není žádný plán B, že proces ratifikace musí pokračovat a že návrat k jednání o smlouvě není realistickou variantou“ Margot Wallströmová „Pokud to bude ANO, pak řekneme ´jdeme dál´, pokud to bude NE, pak řekneme ´pokračujeme´“ Jean-Claude Juncker „Naší strategií je respekt k francouzskému modelu…ne k tomu anglo-saského typu“ J.Chirac „Jsem militantní Evropan. Evropská unie udělá všechno pro to, aby se ústava stala skutečností“Jean-Claude Trichet „Rozhodnutí bylo učiněno a každý mu rozumí“ Václav Klaus

Další předpokládaný vývoj v post-francouzském období Souboj o interpretaci výsledků referend Čekání na summit v Bruselu Zvýšený tlak na dokončení ratifikačního procesu ve všech členských státech Postupná aplikace částí ústavního textu do dnešních institucionálních postupů Narůstající tendence k ukončení rozšiřování EU

Další předpokládaný vývoj v post-francouzském období Vzdálení vyjednávacích pozic při schvalování finančního rámce 2007 – 2013 Oddálení pokusu částečně reformovat CAP Posílení tendencí změkčit Pakt růstu a stability (a politicky oslabit euro) Oslabení pravomocí Evropského parlamentu Šance pokusit se reformovat ekonomiky národních států v rámci stávající evropské legislativy

Něco veselého na závěr Charles de Gaulle (o Valéry Giscard d´Estaign): „Je to schopný chlapík. Jeho jediným problémem je respektovat vůli lidí“ 1963