ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Organická chemie.
Zdroje organických sloučenin Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace.
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Frakce získané destilací ropy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Ropa nazývá se také surová nafta nebo zemní olej
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Název šablony: Inovace v chemii52/CH27/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
Alkany.
Zdroje uhlovodíků Ropa
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Kvalita benzínu a nafty – oktanové a cetanové číslo
Proč je ropa tak důležitá?
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Benzín Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
SUROVINY PRO ORGANICKÉ TECHNOLOGIE
ROPA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Alkany.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Fosilní paliva – Ropa.
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Období: leden až květen 2012
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY Autor: Michael SIKORA

RAFINACE Ropné frakce obsahují nežádoucí složky, které zhoršují stálost produktů při skladování, mění barvu a způsobují zápach. Tyto složky se odstraňují v procesu zvaném rafinace působením chemických čistidel kyselin, zásad, selektivních rozpouštědel (kresol) a adsorbentů (aktivní uhlí). Často používanou metodou je katalytická štěpná hydrogenace. Rafinační věž

Krakování Celosvětová spotřeba benzínu je obrovská. Benzínové frakce získané destilací ropy by na její pokrytí zdaleka nestačily, proto se její produkce zvyšuje krakováním. Jedná se tepelný rozklad uhlovodíků s delším řetězcem na uhlovodíky s kratším řetězcem. Benzín se nejčastěji vyrábí krakováním petroleje. Krakováním se získává více než polovina veškerého benzínu.

Odparafínování olejů Destiláty alkalických rop vždy obsahují určitý podíl pevných uhlovodíků. Jejich přítomnost je nežádoucí například v motorové naftě a v leteckém benzínu, ale v čistém stavu jsou tyto látky používané na impregnaci papíru, výrobu různých vosků a svíček apod.. K jejich odparafínování se používají rozpouštědla, kombinovaná s ochlazováním na teplotu kolem -10ºC. Získané směsi uhlovodíků – parafín a ceresín – se dále rafinují. parafín

Ropné produkty

výbuch skladiště propan-butanu Plynné uhlovodíky methan a ethan: důležité pro výrobu dalších organických sloučenin propan a butan: použití jako topný plyn propan-butanová láhev výbuch skladiště propan-butanu

Benzíny získané destilací ropy Primární benzín je směsí uhlovodíků složenou z alkanů, isoalkanů, cykloalkanů a aromátů v závislosti na chemickém složení ropy. Vyrábí se z něj především motorové benzíny. Zbytek je zpracován na technické benzíny, používané k odmašťování, v lékařství, kosmetice apod.. Důležitým, mezinárodně uznávaných měřítkem kvality benzínu je tzv. oktanové číslo, které vyjadřuje míru odolnosti paliva ve spalovacím motoru proti detonaci (ta je nežádoucí, neboť spalování směsi musí probíhat plynule, aby byl zajištěn správný výkon motoru, hovoříme o tzv. antidetonační vlastnosti benzínu).

Petrolej a plynový olej Petrolej je směsí uhlovodíků podobné struktury jako u benzínu. Velké množství se zpracuje krakováním na benzín, dále je používán v petrolejových lampách. V současnosti je používán v letadlech s tryskovým pohonem. Druh petroleje známý jako RP-1 spalovaný s kapalným kyslíkem se používá jako raketové palivo. Může být použit také na odstranění vší z vlasů, to je ale bolestivé a nebezpečné. Také se v něm uchovávají látky s redukčními schopnostmi, například alkalické kovy. Plynový olej je podobný petroleji s tím, že klesá obsah alkanů a isoalkanů a zvyšuje se počet cyklických uhlovodíků. Směs petroleje a plynového oleje se pod názvem motorová nafta používá jako palivo do vznětových motorů.

dřívější využití petroleje v petrolejových lampách postup spalování nafty ve vznětovém motoru

Další produkty Olejové destiláty se uplatňují jako mazací oleje. K hodnocení jejich mazacích schopností se používá tzv. viskozitní index. Část se zpracovává na benzín, petrolej a plynné uhlovodíky. Mazut je destilační zbytek z atmosférické destilace ropy. Používá se jako palivo nebo se dále zpracovává na jiné uhlovodíky. Asfalt je tmavá, pevná látka, která obsahuje asfalteny (látky podobné pryskyřicím), ropné pryskyřice a nejtěžší olejové podíly. Používá se na povrchovou úpravu vozovek a jako izolační materiál proti vlhkosti. mazut vyasfaltovaný povrch

Zdroje: www.petroleum.cz www.wikipedia.cz www.google.cz/images Konec