2. Národní konference o doporučených postupech 13. 11. 2010, Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Elektronické zdroje Ovid a jejich využití v IKEM
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Komunitární program PROGRESS
Návod pro práci s internetovými stránkami společnosti Acros • Produkty Acros/Fisher je možno nalézt na internetových stránkách nebo na stránkách.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Střední odborné učiliště gastronomie, u Krbu 521, Praha 10
Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
2 3 Lokalita Pod Javornic kou silnicí 4 směr Solnice směr Javornice směr Vamberk CENTRUM 10min. směr Častolovice.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Mobilní aplikace TECH/NTK. -cílem poskytnout rychlý a jednoduchý mobilní přístup k základním službám pro typické zákazníky NTK -část aplikační a informační.
Podpora PR oddělení fakulty moderními ICT
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Státní ústav pro kontrolu léčiv
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Metodická podpora úprav RVP ZV
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
1 Strategie NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Informační kulturní portál
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Vyhledávání na internetu, SEO
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI ČASOPISY
Standardizace odborné zdravotní péče
Oborová informační brána Musica
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Klíčové aktivity projektu
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav Zvolský, Jana Zvárová Centrum biomedicínské informatiky Oddělení medicínské informatiky, ÚI AV ČR v. v. i.

Katalog klinických doporučených postupů  motivace  jak vypadají zahraniční katalogy  jak vypadá náš katalog  kdo a jak ho může použít  k čemu všemu by mohl sloužit 2/17 Obsah

Katalog klinických doporučených postupů  klinický doporučený postup Odborný dokument - kdo je autorem - jaké je jeho téma - jakou má formu - jaký má způsob šíření - jaká je cílová skupina - jaký je jeho životní cyklus - jaká je jeho kvalita - jaký je jeho vztah k ostatním dokumentům - … 3/17 Motivace

Katalog klinických doporučených postupů  klinický doporučený postup Odborný dokument - kdo je autorem - jaké je jeho téma - jakou má formu - jaký má způsob šíření - jaká je cílová skupina - jaký je jeho životní cyklus - jaká je jeho kvalita - jaký je jeho vztah k ostatním dokumentům - … 3/17 Motivace

Katalog klinických doporučených postupů  Tištěná média  odborné časopisy, konferenční sborníky, samostatné publikace  Elektronická média  …  Internet (WWW) - Rychlost a efektivita zveřejnění - Dostupnost / Dostupnost zdarma - Aktualizace a provázanost - Kvalita - Aktuálnost - Množství 4/17 Motivace

Katalog klinických doporučených postupů 5/17 Jak vypadají zahraniční katalogy

Katalog klinických doporučených postupů 6/17 Jak vypadají zahraniční katalogy  Je jich velké množství, různé zázemí, různá kvalita  Některé specializované, některé národní  Zaměření na anglofonní svět  Mezinárodní katalogy - G-I-N 7243 dokumentů  Vyhledávání – klíčová slova, MeSH

Katalog klinických doporučených postupů 7/17 Jak vypadají zahraniční katalogy

Katalog klinických doporučených postupů 7/17 Jak vypadají české katalogy

Katalog klinických doporučených postupů 7/17 Jak vypadají české katalogy  Žádný katalog  Stránky odborných společností  stránky ČLS ( 305 dokumentů )  20 odborných společností ( 426 dokumentů v roce 2009 )  Česká onkologická společnost, SVL, Česká dermatovenerologická společnost, Česká společnost klinické biochemie, ČKS, …  Další zdroje

Katalog klinických doporučených postupů 8/17 Jak vypadá náš katalog  katalog odkazů vyvíjený od roku 2007  k dispozici na  212 dokumentů v uživatelském rozhraní (celkem 562)  automatická kontrola odkazů  vyhledávání podle autora, společnosti, MKN, MeSH, klíčových slov

Katalog klinických doporučených postupů 9/17 Jak vypadá náš katalog

Katalog klinických doporučených postupů 10/17 Kdo a jak může náš katalog použít  Uživatelské rozhraní  Zobrazení katalogizačních údajů  název, plný název publikace, autoři, autority, časové vymezení, kódy klasifikací, cílová specializace, související druh poskytované péče, geografické určení, odkaz na umístění v rámci Internetu, …  uživatelé - lékař specialista - lékař - pacient - autor - tvůrce zdravotní politiky

Katalog klinických doporučených postupů 11/17 Kdo a jak může náš katalog použít Vyhledání dokumentu Odkaz na plný text dokumentu v prostředí Internetu Další informace o dokumentu nebo související dokumenty

Katalog klinických doporučených postupů 11/17 Kdo a jak může náš katalog použít Vyhledání dokumentu Odkaz na plný text dokumentu v prostředí Internetu Další informace o dokumentu nebo související dokumenty Návrh na zařazení Ověření a doplnění Zařazení

Katalog klinických doporučených postupů 12/17

Katalog klinických doporučených postupů 13/17

Katalog klinických doporučených postupů 14/17

Katalog klinických doporučených postupů 15/17

Katalog klinických doporučených postupů 16/17 K čemu všemu by mohl katalog sloužit  Kromě odkazů na plné texty odkazy na formální modely, související literaturu, cizojazyčné dokumenty KDP  Sledování historie a změn KDP  Vytvoření komunity, komentáře, hodnocení, vytváření skupin (pro registrované uživatele)  Zdroj informací pro tvorbu KDP  MEKRES – Medical Knowledge Representation Systém, repozitář KDP

Katalog klinických doporučených postupů 16/17 K čemu všemu by mohl katalog sloužit MEKRES Pacient EHR Slovník KKDP Klinický doporučený postup nejlépe vyhovující pro konkrétní klinický případ a pacienta

Katalog klinických doporučených postupů 17/17 Shrnutí  Katalog klinických doporučených postupů  Děkuji Vám za pozornost a případné dotazy. Děkuji Vám za pozornost a případné dotazy. Miroslav Zvolský Miroslav Zvolský