KIV/PPA1 cvičení 11 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Souborový vstup a výstup Práce s textovými soubory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Vstup a výstup Ing. Lumír Návrat  katedra informatiky, A-1018 
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Funkce Připomeňme si program pro výpočet faktoriálu:
Vstup a výstup doc. Dr. Ing. Miroslav Beneš  katedra informatiky, A-1007 
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
Strukturované datové typy
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Uživatelská rozhraní Uživatelská rozhraní 9. cvičení.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
Práce se soubory. Ukládání dat Textové soubory s jednoduchou strukturou (např..txt a.csv) textové soubory s vnitřní hierarchií (např..xml) Soubory binárního.
Počítače a programování 1. Obsah přednášky Výjimky - základní typy výjimek Způsoby zpracování výjimek.
Čtvrté cvičení Objektové programování Objektový model v Javě
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá. Odkazy - oficiální stránky (překladače, help, metody, vývojové prostředí NetBeans,...)
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
PRÁCE S PROUDY V.NET FRAMEWORK APLIKACÍCH Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Objektové programování
Jedenácté cvičení Vlákna. Java cv112 Vlákna Operační systém Mutitasking – více úloh se v operačním programu vykonává „současně“ Java Multithreading -
KIV/PPA1 cvičení 7 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Zadání samostatné práce –Vysvětlení nejasností –Způsob odevzdání –Hodnocení Řazení Vyhledávání.
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
C# - I/O, streamy, práce se soubory
Počítače a programování 1
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
11/04/20151 Soubory a proudy (1) Soubor (file) označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na externím záznamovém médiu (např. HDD, CD, DVD, BD, tape) Proud.
KIV/PPA1 cvičení 10 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Výjimky a práce s nimi Nácvik na online test.
KIV/PPA1 cvičení 8 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Objekty v Javě Třída Konstruktor Metody Metody a proměnné třídy x instance Program sestávající.
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Příklady v jazyku C – část 4
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
Dědičnost - inheritance dědičnost je jednou z forem znovupoužitelnosti dědičnost je jednou z forem znovupoužitelnosti B A Třída A je předkem třídy B Třída.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
TACMON Reader Pavel Filip, Marek Makovec. Hlavní obrazovka (strana 1) -Přidání nové záložky. -Záložkový overlay on/off. -Zpět na hlavní obrazovku. -Zpět.
David Rozlílek Me4B.  Co nám umožňují vstupně-výstupní porty…..?  U standardní verze 8051máme kdyzpozici kolik portů v/v……?  Jak se značí tyto porty.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Sedmé cvičení Soubory Vstupně/výstupní proudy. Java cv72 Soubory Třída File Objekt popisující soubor na filesystému Nedá se z něho přímo číst a psát Představuje.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Šesté cvičení Výjimky Balíky.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
KIV/PPA1 cvičení 6 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Datový typ pole –Jednorozměrná a vícerozměrná –Práce s vektory a maticemi.
Netrvaloppa21 Vytvořte třídu Student pro reprezentaci struktury student na ZČU. Atributy třídy budou fakulta a osobniCislo. Název třídy: Student proměnné.
POSLOUPNOST úkol 1_41. ZADÁNÍ Sestavte program, který doplní tabulku nepřímé úměrnosti pro hodnoty proměnné x = 1, …, n. Nepřímá úměrnost je zadána uživatelem.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Vstupně-výstupní porty
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
PJV05 1 Balíček java.io je rozsáhlý, obecně koncipovaný systém sloužící pro vstup, výstup a přenos dat. Hlavními součástmi jsou potomci čtyř abstraktních.
KIV/ZD cvičení 10 Tomáš Potužák.
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jakub Brodský Ondřej Radosta
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
Transkript prezentace:

KIV/PPA1 cvičení 11 Cvičící: Pavel Bžoch

Osnova cvičení Souborový vstup a výstup Práce s textovými soubory

Souborový vstup a výstup Obecně se využívají třídy z balíku java.io Názvy tříd končící standardně slovem: –Reader – pro vstup –Writer – pro výstup

Souborový vstup I Budeme využívat třídu FileReader –Umožňuje otevřít soubor pro čtení –Poskytuje velmi omezené metody pro načítání dat ze souboru (např. read() pro čtení jednoho nebo více znaků) Pro čtení strukturovaných dat (čísel, řádek) je nutno použít další třídy –Např. BufferedReader, Scanner

Souborový vstup II Třída BufferedReader –Umožňuje rychlejší čtení (nyní nepodstatné) –Umožňuje načtení jedné řádky ze souboru (metoda String readLine()) –Typické použití: FileReader f1 = new FileReader(nazevSouboru); BufferedReader fr = new BufferedReader(f1); String radka = null; while ((radka = fr.readLine()) != null) { System.out.println(radka); } fr.close();

Souborový vstup III Třída Scanner –Lze použít stejně jako na standardní vstup –Doporučený způsob čtení dat –Typické použití: FileReader f1 = new FileReader(nazevSouboru); Scanner sc = new Scanner(f1); while (sc.hasNextLine()) { System.out.println(sc.nextLine()); } sc.close();

Souborový vstup IV Předchozí dva postupy lze zkombinovat –Kvůli rychlejšímu čtení (zatím nepodstatné) –Existují i další třídy přidávající další vlastnosti –Možné použití: FileReader f1 = new FileReader(nazevSouboru); BufferedReader f2 = new BufferedReader(f1) Scanner sc = new Scanner(f2); while (sc.hasNextLine()) { System.out.println(sc.nextLine()); } sc.close();

Souborový výstup I Budeme využívat třídu FileWriter –Umožňuje otevřít soubor pro zápis –Poskytuje velmi omezené metody pro zápis dat do souboru (např. write() pro zápis jednoho či více znaků) Pro zápis strukturovaných dat (čísel, řádek) je nutno použít další třídy –Např. BufferedWriter, PrintWriter

Souborový výstup II Kombinace BufferedWriter a PrintWriter –Umožňuje rychlejší zápis (nyní nepodstatné) –Stačí jen PrintWriter –Možné použití: FileWriter f1 = new FileWriter(nazevSouboru); BufferedWriter f2 = new BufferedWriter(f1); PrintWriter fw = new PrintWriter(f2) for (int i = 0; i < POCET_RADEK; i++) { fw.println(“Radek“ + (i + 1)); } fw.close(); //Aby nechybela data v souboru