Botulismus a nutriční toxikologie Kateřina Janošová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Botulismus Botulismus je paralytické onemocnění, které začíná postižením hlavových nervů a postupuje kaudálně ke končetinám. Botulismus je akutní intoxikace se závažným, často smrtelným průběhem. K otravě dochází požitím potravy kontaminované neurotoxickým toxinem Clostridium botulinum (gram-pozitivní anaerobní bakterie.
Clostridium botulinum Botulismus vyvolávají silné proteinové neurotoxiny, které produkuje Cl. Botulinum Spory Cl. Botulinum přežívají působení teploty 121 ºC po dobu tří minut Vyskytují se především v půdě, bahně, kořenové i jiné zelenině, trávicím traktu zvířat → mohou být vylučovány do prostředí
Clostridium botulinum Rozlišuje se osm fenotypů Cl. botulinum Typy A, B, E a F jsou toxické pro člověka. B, C, D pro dobytek a C a E pro ptáky
Mechanismus učinku botulotoxinu Vystavení botulotoxinu A endogenním proteázám rozštěpění (nabývá toxicity) vstřebávání v GIT a přechod do krve a lymfy transport do CNS i periferních zakončení vázání na receptory inhibuje uvolnění acetylcholinu na nervosvalových synapsích obrna periferních nervů
Alimentární intoxikace Příznaky onemocnění se vyvíjejí nejčastěji za 12 – 72 hodin po konzumaci potraviny obsahující aktivní botulotoxin. Nejprve příznaky všeobecné: malátnost bolesti břicha Následují příznaky nervové: dvojité vidění neostré vidění rozšíření zornic
Alimentární intoxikace sucho v ústech poruchy polykání zástava střevní peristaltiky poruchy dýchání. Nejprve dochází k ochrnutí svalů, které jsou řízeny mozkem. Další fáze je ochrnutí dýchacích svalů vede ke smrti
Kojenecký botulismus Kojenecký botulismus je infekční forma botulismu. Nemoc je způsobena absorpcí toxinu vytvořeného v trávicím ústrojí kojence až po kolonizaci a pomnožení Cl. botulinum ve střevě. ID okolo 1-30 dnů Jediná známá epidemie způsobená z medu, byla zaznamenána v Maďarsku
Onemocnění začíná obstipací, následuje otupělost u dítěte se projeve „líné pití“ ptóza víček obtíže při polykání hypotonie a generalizovaná svalová slabost v některých případech respirační nedostatečnost a zástava dechu
Rizikové potraviny Botulismus je spojován s konzervovanými potravinami o nízké kyselosti, především připravovanými v domácnosti. Nejčastěji se jedná o zeleninu, ryby a masné výrobky, mezi podezřelá vehikula patří i ovocné konzervy a med - neměl by být podáván dětem do jednoho roku. Dále byly popsány otravy po zkonzumování mléka, sýra, hrášku, bobů, oliv, domácího piva, nakládané cibule, česneku v oleji nebo z kontaminovaného koření a ořechů.
Rizikové potraviny Do svaloviny ryb mohou Cl. Botulinum proniknout buď z trávicího traktu nebo poraněnou kůží z kontaminovaného bahna; důležitou roli zde hraje způsob výlovu ryb, především jejich případná poranění při nešetrném výlovu, pozdní vyvrhnutí střev a nedostatečně rychlé a účinné zchlazení vylovených ryb; následné solení, resp. uzení rybího masa nemá vliv na již utvořený botulotoxin
Cesta přenosu se uskutečňuje alimentárně, požitím nasolených či jinak konzervovaných potravin (klobásy, šunka, paštika, domácí masové, zeleninové a ovocné konzervy), obsahujících Cl. botulinum, zkonzumovaných po nedostatečné tepelné úpravě.
Diagnostika a léčba Příznaky, epidemiologická anamnéza Mikrobilogické potvrzení toxínu ve zbytcích potravin, v krvi, ve střevním obsahu, výtěr z rány Pokud byla cesta vstupu inhalační formou ELISA do 24 hodin
Diagnostika a léčba PP vyvolat vracení, výplach žaludku Specifická th. nitrožilní podávání trivalentního koňského IgG (proti typům A, B a E), riziko anafylaktického šoku Byl vyvinut heptavalentní koňský antitoxin
Preventivní opatření Zdravotní výchova Provádět důkladný dozor nad zachováním předepsaných postupů při komerční přípravě uzenin, zeleninových a rybích konzerv, nad správným uskladněním hotových výrobků Preventivně se očkují pouze laboratorní pracovníci, kteří můžou být profesionálně vystavení možnosti intoxikace.
Preventivní opatření u traumatického botulismu: zachování čistoty operačních sálů personálu i pacienta dodržování hygienického režimu při ošetřování a převazování ran dodržování sterilizačních a dezinfekčních procedur
Facelifting kosmetický zákrok, při kterém se používají botulotoxinové injekce, pomáhá k vyhlazení vrásek. Botulotoxin působí přerušením nervového spojení, zablokováním receptorů na úrovni nervosvalové ploténky zabráněno smrštění (vráska se dále netvoří) Účinek botulotoxinu trvá do regenerace nervosvalového spojení (3-4 měsíce, s každou další aplikací se účinek zvětšuje) V medicíně se botulotoxinových preperátů používá také k léčbě migrén a nemocí očních svalů.
Statistika ukazuje, že botulotoxin A je 15000 – 100 000krát toxičtější než sarin, smrtící dávka pro člověka je asi 1µg.
Literatura: GOPFERTOVÁ, Dana, PAZDIORA, Petr, DÁŇOVÁ, Jana. Epidemiologie infekčních nemocí. 1. vyd. Praha : [s.n.], 2005. 230 s. ISBN 8024604523. ŠRÁMOVÁ, Helena, BENEŠ, Čestmír. Výskyt botulismu v České republice [online]. 2001 [cit. 2009-12-21]. Dostupný z WWW: <http://www1.szu.cz/cem/aktu/archaktu/vyskyt.htm>. ABRUTYN, ELIAS . BOTULISMUS [online]. 1994 [cit. 2009-12-19]. Dostupný z WWW: <http://www1.szu.cz/cem/aktu/archaktu/harbot.htm>. HÁJKOVÁ, Jana, JEŽKOVÁ, Aalena. Botulismus [online]. 2009 [cit. 2009-12-19]. Dostupný z WWW: <http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000189&docType=ART&nid=11325>.