Botulismus a nutriční toxikologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dusičnany v potravinách
Advertisements

Modernizace výuky odborných předmětů
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Obvodová NS.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Botulotoxin tetanospasmin
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Alimentární intoxikace
Dana Balláková Alena Perníková
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Český název-Toxoplasmoza
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
Fluorid v zubní hygieně
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Listerióza a nutriční toxikologie
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Lékařská toxikologie Lekce V. Bojové otravné látky a pesticidy
Alimentární onemocnění
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Tetanus a Trachom.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Péče o nemocného s appendicitis
TETANUS.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
 Klobásový jed  Neurotoxin (jed napadající nervovou soustavu)  Patří mezi nejúčinnější jedy  Tvořen bakterií Clostridium botulinum  Citlivý na teplo.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Lymská borelióza.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
ŠABLONA 32 Obvodová nervová soustava
CHŘIPKA.
Zelenina, … Dodatky, ….
Tetanus Natálie Prokopová.
Malnutrice.
DM - komplikace.
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Botulismus a nutriční toxikologie Kateřina Janošová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Botulismus Botulismus je paralytické onemocnění, které začíná postižením hlavových nervů a postupuje kaudálně ke končetinám. Botulismus je akutní intoxikace se závažným, často smrtelným průběhem. K otravě dochází požitím potravy kontaminované neurotoxickým toxinem Clostridium botulinum (gram-pozitivní anaerobní bakterie.

Clostridium botulinum Botulismus vyvolávají silné proteinové neurotoxiny, které produkuje Cl. Botulinum Spory Cl. Botulinum přežívají působení teploty 121 ºC po dobu tří minut Vyskytují se především v půdě, bahně, kořenové i jiné zelenině, trávicím traktu zvířat → mohou být vylučovány do prostředí

Clostridium botulinum Rozlišuje se osm fenotypů Cl. botulinum Typy A, B, E a F jsou toxické pro člověka. B, C, D pro dobytek a C a E pro ptáky

Mechanismus učinku botulotoxinu Vystavení botulotoxinu A endogenním proteázám  rozštěpění (nabývá toxicity)  vstřebávání v GIT a přechod do krve a lymfy transport do CNS i periferních zakončení  vázání na receptory inhibuje uvolnění acetylcholinu na nervosvalových synapsích obrna periferních nervů

Alimentární intoxikace Příznaky onemocnění se vyvíjejí nejčastěji za 12 – 72 hodin po konzumaci potraviny obsahující aktivní botulotoxin. Nejprve příznaky všeobecné: malátnost bolesti břicha Následují příznaky nervové: dvojité vidění neostré vidění rozšíření zornic

Alimentární intoxikace sucho v ústech poruchy polykání zástava střevní peristaltiky poruchy dýchání. Nejprve dochází k ochrnutí svalů, které jsou řízeny mozkem. Další fáze je ochrnutí dýchacích svalů  vede ke smrti

Kojenecký botulismus Kojenecký botulismus je infekční forma botulismu. Nemoc je způsobena absorpcí toxinu vytvořeného v trávicím ústrojí kojence až po kolonizaci a pomnožení Cl. botulinum ve střevě. ID okolo 1-30 dnů Jediná známá epidemie způsobená z medu, byla zaznamenána v Maďarsku

Onemocnění začíná obstipací, následuje otupělost u dítěte se projeve „líné pití“ ptóza víček obtíže při polykání hypotonie a generalizovaná svalová slabost v některých případech respirační nedostatečnost a zástava dechu

Rizikové potraviny Botulismus je spojován s konzervovanými potravinami o nízké kyselosti, především připravovanými v domácnosti. Nejčastěji se jedná o zeleninu, ryby a masné výrobky, mezi podezřelá vehikula patří i ovocné konzervy a med - neměl by být podáván dětem do jednoho roku. Dále byly popsány otravy po zkonzumování mléka, sýra, hrášku, bobů, oliv, domácího piva, nakládané cibule, česneku v oleji nebo z kontaminovaného koření a ořechů.

Rizikové potraviny Do svaloviny ryb mohou Cl. Botulinum proniknout buď z trávicího traktu nebo poraněnou kůží z kontaminovaného bahna; důležitou roli zde hraje způsob výlovu ryb, především jejich případná poranění při nešetrném výlovu, pozdní vyvrhnutí střev a nedostatečně rychlé a účinné zchlazení vylovených ryb; následné solení, resp. uzení rybího masa nemá vliv na již utvořený botulotoxin

Cesta přenosu se uskutečňuje alimentárně, požitím nasolených či jinak konzervovaných potravin (klobásy, šunka, paštika, domácí masové, zeleninové a ovocné konzervy), obsahujících Cl. botulinum, zkonzumovaných po nedostatečné tepelné úpravě.

Diagnostika a léčba Příznaky, epidemiologická anamnéza Mikrobilogické potvrzení toxínu ve zbytcích potravin, v krvi, ve střevním obsahu, výtěr z rány Pokud byla cesta vstupu inhalační formou ELISA do 24 hodin

Diagnostika a léčba PP vyvolat vracení, výplach žaludku Specifická th.  nitrožilní podávání trivalentního koňského IgG (proti typům A, B a E), riziko anafylaktického šoku Byl vyvinut heptavalentní koňský antitoxin

Preventivní opatření Zdravotní výchova Provádět důkladný dozor nad zachováním předepsaných postupů při komerční přípravě uzenin, zeleninových a rybích konzerv, nad správným uskladněním hotových výrobků Preventivně se očkují pouze laboratorní pracovníci, kteří můžou být profesionálně vystavení možnosti intoxikace.

Preventivní opatření u traumatického botulismu: zachování čistoty operačních sálů personálu i pacienta dodržování hygienického režimu při ošetřování a převazování ran dodržování sterilizačních a dezinfekčních procedur

Facelifting kosmetický zákrok, při kterém se používají botulotoxinové injekce, pomáhá k vyhlazení vrásek. Botulotoxin působí přerušením nervového spojení, zablokováním receptorů na úrovni nervosvalové ploténky zabráněno smrštění (vráska se dále netvoří) Účinek botulotoxinu trvá do regenerace nervosvalového spojení (3-4 měsíce, s každou další aplikací se účinek zvětšuje) V medicíně se botulotoxinových preperátů používá také k léčbě migrén a nemocí očních svalů.

Statistika ukazuje, že botulotoxin A je 15000 – 100 000krát toxičtější než sarin, smrtící dávka pro člověka je asi 1µg.

Literatura: GOPFERTOVÁ, Dana, PAZDIORA, Petr, DÁŇOVÁ, Jana. Epidemiologie infekčních nemocí. 1. vyd. Praha : [s.n.], 2005. 230 s. ISBN 8024604523. ŠRÁMOVÁ, Helena, BENEŠ, Čestmír. Výskyt botulismu v České republice [online]. 2001 [cit. 2009-12-21]. Dostupný z WWW: <http://www1.szu.cz/cem/aktu/archaktu/vyskyt.htm>. ABRUTYN, ELIAS . BOTULISMUS [online]. 1994 [cit. 2009-12-19]. Dostupný z WWW: <http://www1.szu.cz/cem/aktu/archaktu/harbot.htm>. HÁJKOVÁ, Jana, JEŽKOVÁ, Aalena. Botulismus [online]. 2009 [cit. 2009-12-19]. Dostupný z WWW: <http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000189&docType=ART&nid=11325>.