KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Není značka jako značka
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ARMOR Tiskové kazety nové generace. Představení skupiny ARMOR a společnosti ARMOR s.r.o. Skupina ARMOR - vznik 1922 ve Francii (Nantes) - dnes 16 obchodních.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Radegast nefiltrovaný ležák
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
JanáčeK značka pohody „Teprve pivem je žízeň krásná“
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Měření původního extraktu mladiny Jana Olšovská Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Zvíkovské Podhradí,
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Ochrana duševního vlastnictví a design
Ekonomika pivovarského průmyslu (iii)
Ekonomika pivovarského průmyslu (v) - slad
Zeměpisná označení a označení původu zemědělských produktů a potravin Ministerstvo zemědělství České republiky Oddělení průmyslově právní ochrany Mgr.
Autoři: David Vrtěl, David Pleva. Plze ň ský kraj - Rozloha  Rozloha: km 2  obyvatel  Sousední kraje: Karlovarský, Ústecký, Středočeský,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník /
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
OBAL VÝROBKU Obal je u některých výrobků jejich nedílnou součástí je u některých výrobků jejich nedílnou součástí slouží především k ochraně výrobku.
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Ochrana průmyslového vlastnictví
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Webové portály LDS/MDS
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
VYHODNOCENÍ EXPOZIČNÍCH SCÉNÁŘŮ POUŽÍVANÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK TISKOVÁ KONFERENCE 27. 8. 2013 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK

Ing. Jarmila Štolcová, Ph. D Ing. Jarmila Štolcová, Ph.D. ředitelka pro marketing a komunikaci PK ČR

Ing. František Šámal předseda ČSPS RNDr. Karel Kosař, CSc Ing. František Šámal předseda ČSPS RNDr. Karel Kosař, CSc. ředitel VÚPS, a.s.

Osnova Historie – pivo na území ČR Úvod – genese záměru legislativní ochrany Návrh realizace – VÚPS, ČSPS, ÚPPV, Brusel VÚPS – charakterizace a specifikace Českého piva Současný stav – skutečnost a perspektiva

Historie Z archeologických nálezů je zřejmé, že pivo na našem území, které je přesně vymezeno, vyráběli obyvatelé, kteří zde žili již před Slovany, stejně tak, jako sami Slované. První záznamy o vaření piva na daném území se pojí k Břevnovskému klášteru, kde benediktinští mniši vyráběli pivo a víno v roce 993 n. l.

Historie Nejstarším záznamem o pěstování chmele na daném území je zakládací listina knížete Břetislava I., již byly přiznány desátky z chmele pěstovaného v Žatci, Staré a Mladé Boleslavi kapitule Sv. Václava ve Staré Boleslavi. Prvním historickým dokumentem přímo spjatým s výrobou piva je zakládací listina Vyšehradské kapituly, vydaná prvním českým králem Vratislavem II. roku 1088

Úvod Cílem systému tzv. chráněných označení, zavedeného v roce 1992 v EU, je chránit tradiční regionální zemědělské a potravinářské produkty a zamezit používání historicky zavedených názvů pro výrobky, které se svými vlastnostmi nebo původem liší od původních produktů. Byla proto zavedena tři chráněná a zeměpisná označení: Chráněné označení původu (CHOP), Chráněné zeměpisné označení (CHZO) a Zaručená tradiční specialita (ZTS).

Úvod VÚPS prováděl koncem 90. let podrobné srovnání chemického složení českých, evropských, amerických a japonských piv. Česká piva se liší od všech zahraničních v řadě kvalitativních kritérií. Výzkum probíhal v době, kdy české pivovary masivně investovaly do moderních technologií, ke kterým nenašly více než 50 let přístup.

Úvod Nápad legislativně ochránit české pivo byl po řadě diskusí podpořen i Českým svazem pivovarů a sladoven (ČSPS), který se stal administrátorem přihlášky do EU. Zároveň probíhala aktivní komunikace s Úřadem průmyslového vlastnictví, který byl nápomocen při prosazování CHZO České pivo v EU a zároveň poskytoval i poradenské služby při sepisování žádostí

Úvod EU běžně nepovoluje CHZO na úrovni národních států. Jedinou výjimkou je Lucemburský med, což je vzhledem k velikosti území pochopitelné. V případě piva existuje např. Bavorské pivo CHZO a Brémské pivo CHZO. Bylo tedy nutné stanovit území v rámci České republiky, kde se české pivo a české suroviny vyrábějí, což je s výjimkou pohraničních oblastí (neplatí ale absolutně) prakticky většina území ČR

Úvod Po několika letech jednání na úrovni českých pivovarů a orgánů EU byla v roce 2008 zapsána ochranná známka CHZO České pivo v kategorii světlý ležák, tmavý ležák, světlé výčepní a tmavé výčepní pivo a lehké pivo.

Charakterizace a odlišnosti Českého piva - rozdíl prokvašení - barva piva - obsah hořkých látek piva - obsah polyfenolů - pH  - senzorický vjem

Statistické vyhodnocení odlišnosti Českého piva A – shluková analýza souboru tuzemských a zahraničních piv T - tuzemská piva, Z – zahraniční piva

Základní atributy legislativní ochrany Českého piva na principu chráněného zeměpisného označení - popis Českého piva - zeměpisné vymezení - suroviny - výrobní postup - zeměpisný původ - etiketování

Popis Českého piva Světlé pivo, které je výrazné vůní po sladu světlého typu a po chmelu. Říz tohoto piva je střední, stejně tak jako plnost chuti, která je především dána rozdílem mezi zdánlivým a dosažitelným stupněm prokvašení. Intenzita hořkosti piva je střední až vyšší, s charakterem drsnosti jemný až mírně drsný. Barva piva je zlatožlutá, střední až vyšší intenzity. Pivo je jiskrné a po nalití do sklenice vytváří kompaktní bílou pěnu. Nejsou přípustné cizí vůně a chutě, převládá chuť po sladu a chmelu, přičemž je připuštěna velmi slabá intenzita pasterační či esterové chutě a vůně. Pro pivo českého typu jsou typické vyšší hodnoty polyfenolů a vyšší hodnota pH.

Zeměpisné vymezení

Suroviny Ječný slad – 50 % ploch zaujímají odrůdy vhodné pro České pivo CHZO Český hlávkový chmel a chmelové produkty – 95 % ploch zaujímá chmel pro České pivo CHZO Voda Pivovarské kvasnice VÚPS je jedinou organizací v ČR, která je oprávněná doporučovat odrůdy ječmene, chmele, určité kmeny kvasnic pro výrobu Českého piva CHZO.

Výrobní postup

Výrobní postup dekokční jedno až třírmutové rmutování (nejméně 80 % českého sladu v sypání) chmelovarem 60 – 120 minut (minimální odpar 6 %, minimální podíl českého chmele 30 %) spodní kvašení 6 – 14 °C (Saccharomyces cerevisiae subs. uvarum) dokvašování při teplotách kolem 0°C

Zeměpisný původ České pivo se vyrábí popsanou metodou výlučně na vymezeném území, z místních surovin stanovené jakosti za využití místních zdrojů vody se specifickým minerálním složením, což Českému pivu propůjčuje specifické senzorické vlastnosti. Jedinečnost výroby vychází z mnohasetleté tradice vaření piva na vyme- zeném území a předáváním z generace na generaci byla uchována až do dnešních dnů ve specifické podobě.

Etiketování Pivo splňující podmínky této specifikace stočené do spotřebitelských či přepravních obalů může nést na etiketách, kartonech či doprovodných propagačních materiálech označení „České pivo“ se slovním doplňkem, že se jedná o registrované chráněné zeměpisné označení, přičemž toto označení nemůže ve vztahu ke spotřebiteli vykonávat funkci ochranné známky či nezapsaného označení výrobku.

Piva s Chráněným zeměpisným označením Příloha V nařízení 1898/2006, v platném znění stanovuje: -Barevnost symbolu vč. referenčních barev Barvy Pantone Výtažkové barvy pro 4-barevný tisk

Piva s Chráněným zeměpisným označením Příloha V nařízení 1898/2006, v platném znění stanovuje: - Možnost použití černobílého symbolu – včetně vzoru

Piva s Chráněným zeměpisným označením Příloha V nařízení 1898/2006, v platném znění stanovuje: - Možnost použití symbolu v negativu – pokud je barva podkladu tmavá, může být použit symbol v negativním formátu za použití barvy podkladu. v negativu černobílé

Piva s Chráněným zeměpisným označením Příloha V nařízení 1898/2006, v platném znění stanovuje: - Možnost použití symbolu v kontrastu – pokud je symbol v barevném provedení na barevném podkladu špatně vidět Symbol v kontrastu Normální symbol

Piva s Chráněným zeměpisným označením Příloha V nařízení 1898/2006, v platném znění stanovuje: Typografie – pro text musí být použita velká písmena typu Times Roman Min. velikost – tj. průměr 15 mm - Seznam „Chráněné zeměpisné označení“+ zkratky CHZO v různých jazycích – např.: CS Chráněné zeměpisné označení CHZO EN Protected geografical indication PGI

Piva s Chráněným zeměpisným označením Všechny zapsané CHZO/CHOP jsou chráněny proti zneužití – vztahuje se na názvy výrobků, označení, obalové materiály i na reklamu, vč. připomenutí zapsaného názvu Např. pro zapsaný název CHZO České pivo – zakázána jsou spojení typu „tradiční české pivo“ pro piva bez CHZO

CHZO České pivo V EU zavedeno v roce 1992 Ochranná známka CHZO České pivo zapsána v roce 2008 Dozorem je pověřena SZPI, přísná kontrola shody s řadou požadavků, např. 80 % ze sladového sypání na várku je vyrobeno z jarního ječmene doporučených odrůd 30 % chmelu na várku musí tvořit Žatecký chmel nebo jeho doporučené klony atd.

CHZO České pivo Hlavní přínosy: garance kvality pro spotřebitele ochrana před nekalou konkurencí pro pivovary záruka stabilní poptávky pro dodavatele surovin podpora exportu podpora turistiky

Piva s Chráněným zeměpisným označením Seznam u nás chráněných zeměpisných označení piv CHZO České pivo CHZO Brněnské/Starobrněnské pivo – nepoužívá se CHZO Březnický ležák – nepoužívá se CHZO Budějovické pivo CHZO Budějovický měšťanský var – nepoužívá se CHZO Černá Hora – nepoužívá se CHZO Českobudějovické pivo CHZO Chodské pivo CHZO Znojemské pivo – nepoužívá se Dle nařízení 1151/2012 - chráněná označení, která se déle než 6 let nevyrábí, by měla být zrušena.

Piva s Chráněným zeměpisným označením CHZO může používat každý, kdo uvádí na trh produkt odpovídající specifikaci (čl. 12(1) nař. 1151/2012) Od 4.1.2016 má být na etiketě zapsaný název + symbol. Lze uvést i „chráněné zeměpisné označení“ nebo „CHZO“ Do té doby zapsaný název + symbol/Chráněné zeměpisné označení

Používání CHZO aktuální stav CHZO používá celkem 16 pivovarů pro 77 značek piva Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod Krušovice Polička Vyškov Černá Hora Plzeňský Prazdroj, Radegast, Velké Popovice, Gambrinus Bernard Primátor Tradiční pivovar v Rakovníku Zubr Pivovar Protivín Pivovar Samson Nymburk

Ing. Miroslav Koberna, CSc. ředitel pro programování a strategii PK ČR

Děkujeme za pozornost