Látkové složení lidského těla- prvky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Test znalostí o kovech a nekovech
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Ovoce – Význam ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
MINERÁLNÍ PRVKY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
Co víme o lidském těle? Předmět: Předmět: Přírodopis Ročník: Ročník: devátý Klíčová slova: Klíčová slova: kost, sval, krev, hormon, vitamin Autor: Autor:
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Biogenní prvky.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ověřování základních znalostí z chemie
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Procvičování prvků Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení živých organismů
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Organické látky.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Buňka  organismy Látkové složení.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Bílkoviny (proteiny).
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Digitální učební materiál
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Látkové složení lidského těla- prvky Živé organismy jsou složeny ze stejných prvků jako neživá hmota, neexistují žádné prvky, které by byly výlučné pro živé organismy Základní rozdíl mezi živou a neživou hmotou je v množství tzv. biogenních prvků, složitosti organizace a řízení životních procesů Prvky ze kterých jsou složeny organismy se dělí na makrobiogenní, mikrobiogenní a stopové Většina prvků v organismu tvoří sloučeniny (organické, anorganické)

Prvky lidského těla- prvky makrobiogenní Makrobiogenní prvky tvoří 99,9% hmotnosti lidského těla Dělíme je na :makroprvky, mikroprvky, stopové prvky prvky makrobiogenní plastické(95% živé hmoty)- C,O,H,N C- tvoří 20% živé hmoty, základní prvek organických sloučenin, vážou se na něj ostatní biogenní prvky viz. řetězec bílkoviny O,H- asi 70% živé hmoty N- 5% živé hmoty- vázán v aminokyselinách, bílkovinách, nukleových kyselinách

Prvky lidského těla- prvky makrobiogenní Kromě prvků makrobiogenních plastických (C,O,H,N) máme i ostatní prvky makrobiogenní- tzv. makroelementy Makroelementy- S,P,Mg,Ca,Na,K,Cl S- síra- obsažena v aminokyselinách( základ bílkovin) a minerálních solích, součást chrupavek - P- fosfor- především jako součást min. solí v kostech(600g) - Mg- hořčík- součást kostry ,aktivátor některých enzymů Ca- ( 1,2 kg)vápník především jako součást min. solí v kostech,reguluje dráždivost, udrž. srdeční automacie Na- sodík- regulace osmotického tlaku, polarizace synaptických membrán- vznik akčního potenciálu K- draslík- také polarizace synaptických membrán Cl- chlor

Prvky lidského těla- prvky mikrobiogenní V sušině jsou zastoupeny v setinách procenta, ale jsou nezbytné pro správné fungování těla Patří sem železo, měď, kobalt, mangan, zinek, jod Fe- asi 4 g v těle- součást krevních barviv (hemoglobin) Cu- měď- součást enzymů pro buněčné dýchání Co- kobalt- součást vitamínu B12, stimulace inzulínu Mn- mangan- pro správnou funkci metabol. Enzymů Zn- zinek- asi 2,5 g- tvorba inzulinu, testosteronu- spermií i- jod- součást hormonů štítné žlázy- správné fungování metabolismu

Prvky lidského těla- prvky stopové V organismu zastoupeny v množství do 0,001% v sušině Patří sem- F, B, Br, Se, As, Si, Al, Li, Ti, Ni Většinou jsou součástí tělesných katalyzátorů- enzymů + např. F- fluor- důležitý pro stavbu kostí a proti kazivosti zubů Se- selen- pomáhá odbourávat z těla volné radikály Br- tlumí sexuální dráždivost