Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6. – 9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.16/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Advertisements

Vliv barev na psychiku člověka
MINISTRANTI NAPAJEDLA
6.5 Psychologie vnímání barev
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Optické klamy a teorie barevného vidění
6.5 Psychologie vnímání barev
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Barva těles.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI25 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Digitální učební materiál
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony a klíčové aktivity.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
ŽLUTÁ SKVRNA.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Rozlišujeme dva základní
Základní pojmy grafiky
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum:
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7. ročník
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Měření světla Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
FY_085_Světelné jevy_ Měření světla
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Barvy, barevné vidění Již Isaac Newton řekl, že ve fyzice žádné barvy neexistují, ve fyzice existuje pouze spektrum. Barvy existují pouze v našich očích.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Míchání barev Máme pět základních barev: Bílou Červenou Modrou Žlutou
Barvy z fyzikálního a psychologického hlediska
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barva Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Tato prezentace byla vytvořena
Colour a picture Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Vliv osvětlení a jasu na člověka
Teorie barevného vidění
Barevné modely Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 25 Číslo.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 3.
Používání barev v prezentacích
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor / předmět: Hudební výchova Tematický okruh:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Počítačová grafika.
Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace Anotace Barvy a jejich míchání -
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web16 Označení materiálu web16_barvy.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_18.  přidáním barevného odstínu vznikne tmavší barva, tento způsob používají například tiskárny.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Teplé a studené barvy Název školy
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Barevné modely Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tónování barev Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologické působení barev
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Barva VY_32_INOVACE_45_900 Projekt.
Transkript prezentace:

Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 28.10. 2012 Ročník: 6. – 9. Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU33 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 28.10. 2012 Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor / předmět: Výtvarná výchova Téma: Barva – druhy a význam Autorství: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Paulusová Fišerová Použitá literatura: Wikipedia otevřená encyklopedie Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Metodika Prezentace je určena k výkladu tématu BARVA – DRUHY A VÝZNAM. Možno využít v hodinách VÝTVARNÉ VÝCHOVY. Seznámení s jednotlivými barvami, třídění, míchání barev, význam.

BARVA – druhy a význam

BARVA je vjem, který je vytvářen viditelným světlem dopadajícím na sítnici lidského oka, které je schopno rozlišit asi 180 barevných odstínů barevné vidění lidského oka zprostředkují receptory zvané čípky trojího druhu – citlivé na tři základní barvy Jaké to jsou? Typuj.

Jejich skládáním vznikají barvy doplňkové + = + = + =

Míchání aditivních barev vznikají kombinací základních barev, intenzitou světla každá barva je udána mohutností tří základních barev čím větší je součet mohutností, tím světlejší je výsledná barva Základní směsi jsou: ČERNÁ ČERVENÁ ZELENÁ MODRÁ ŽLUTÁ PURPUROVÁ AZUROVÁ BÍLÁ

Základní barvy RGB - primární http://i.idnes.cz/07/063/cl/JLB1c00ed_RGB_barvy.jpg Doplňkové barvy CMYK - sekundární http://barvy.xf.cz/images/7.gif

Malířské skládání barev Vychází z dělení barev na: primární sekundární komplementární

Primární barvy - malířské Nelze je namíchat z jiných barev

Sekundární barvy + = + = + =

Komplementární barvy Obsahuje 12 barev, které vznikají vzájemným mícháním (leží na druhé straně barevného kruhu, kombinace dává pestřejší vzhled http://www.sapdesignguild.org/goodies/glossary_color/IMAGES/trad_comp.jpg

Jak namíchat další barvy? Zkuste to s námi. hnědá - tmavý stín oranžové růžová -smícháním červené a bílé tyrkysová – rozhraní modré a zelené

Povaha a význam barev http://cs.wikipedia.org/wiki/Psychologie_barev žlutá - povzbuzuje, osvobozuje, přináší uvolnění, pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně; je chuť, znamená ego, já, je spojována s pupíkem oranžová - je slavnostní, vyvolává pocit radosti, je spojena s představou slunce, tepla, bohatství, zlata, úrody; oranžová je spojována se zrakem, s podbřiškem, znamená ukázat se, podporuje chuť k jídlu

světle zelená - působí přirozeně, ale někdy i jedovatě, je spojena s představou chladu, vlhka, ticha, rostlin tmavozelená - uklidňuje a chrání, ale také omezuje, je přátelská, dává pocit bezpečí a naděje tmavomodrá- klidná, vážná až skličující, barva dálek, hloubky, rozjímání a smutku světlemodrá - působí přívětivě, vyvolává představu oblohy a vzduchu, ticha a touhy modrá je spojena se sluchem a znamená komunikaci, na člověku je spojována se štítnou žlázou

červená - vzrušující, energická, prudká až náruživá, silná, mocná, spojená s představami ohně, krve, nebezpečí, lásky, hluku; červená je spojována s hmatem, ale i genitáliemi, znamená energii, v reklamě se využívá červená jako vnadidlo - vyvolává chuť si na výrobek sáhnout purpur - působí důstojně, hrdě, vznešeně, povzbudivě, je spojen s představou spravedlnosti a majestátu fialová - neklidná, znepokojivá, melancholická, tajemná, osobitá, náročná; je spojována s intuicí a nesmyslem znamená pochopení, na člověku je spojována s čelem světle fialová - působí začarovaně, rozpolceně, slabošsky, je to barva magie, melancholie, opojení

hnědá- střízlivá, mlčenlivá, solidní a vážná, realistická, spojená s představou jistoty a pořádku, domova, tradice, zdrženlivosti šedá - netečná, smutná, spojená s představou chudoby a pokor bílá - neurčitá, nejistá, spojená s představou nevinnosti a čistoty černá - barva vzdorného protestu, zlého tajemství, nicoty, smrti

Děkuji za pozornost. Konec prezentace. PALETA BAREV