Bezpečné potraviny na českém trhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Není značka jako značka
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Jsme státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem zemědělství. Hlavní činnosti ÚZEI: - základní a.
Celostátní síť pro venkov
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
11. odborný seminář PROKOS listopadu Vstup francouzských značek na český trh – hledání partnerů – veletrh BIOSTYL 2008 Obchodní oddělení Francouzského.
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Bezpečnost potravin v ČR
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Celní správa České republiky
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
informační portál MPSV Ing. Petr Hortlík , IT expert
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Úvod do potravinářské legislativy - 1 Praha, 2015
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Bezpečné potraviny na českém trhu Ing. Jitka Götzová ředitelka odboru bezpečnosti potravin České Budějovice, 30. srpna 2013

Co si myslí spotřebitelé o potravinách na českém trhu? Zdravotní nezávadnost Kvalita potravin potraviny z ČR 73% dobrá 18% špatná potraviny ze zahraničí 43% dobrá 40% špatná potraviny z ČR 71% dobrá 23% špatná potraviny ze zahraničí 33% dobrá 53% špatná Zdroj: CVVM 2011

Co děláme pro to, aby byly potraviny na trhu bezpečné

Sledujeme a hodnotíme rizika monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích, vědecké výbory Řídíme rizika právní předpisy, úřední kontrola, RASFF Komunikujeme mezi resorty, v rámci resortu, s EFSA a EK s nevládními organizacemi s odbornou i laickou veřejností Tři základní atributy bezpečnosti potravin: Právní normy – závazné nejen pro podnikatele, ale i pro státní správu Vědecký základ - je klíčem pro rozhodování a přípravu „smysluplných či racionálních “ právních norem Kontrola – se týká jak producentů, tak i státní správy, kterou kontroluje FVO !!! aby tento složitý systém fungoval, je třeba, aby mezi jednotlivými prvky probíhala komunikace

Schéma bezpečnosti potravin v ČR KS vede první náměstek ministra zemědělství, schází se 3-4 ročně, strategické rozhodování, iniciační a poradní orgán ministra, KS každoročně hodnotí plnění usnesení vlády ke strategii bezpečnosti potravin a poskytuje zprávu vládě ČR Z usnesení vlády, koordinační skupina bezpečnosti potravin, zastoupení všech zainteresovaných stran, státní správy (ministerstva, dozorové orgány), vědeckých výborů, informačního centra, svazů výrobců, spotřebitelských sdružení

Monitoring cizorodých látek sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin sloužících k jejich výrobě monitorovány jsou i složky prostředí, které tuto kontaminaci mohou způsobit nebo ovlivnit provádí dozorové orgány a výzkumné ústavy časové řady od roku 1996 výsledky prezentovány pomocí internetu (www.bezpecnostpotravin.cz , www.eagri.cz), Dozorové orgány kromě běžných cílených kontrol provádějí dlouhodobé plošné sledování cizorodých látek v potravinovém řetězci – jako preventivní orientační nástroj. Monitoring provádějí kromě dozorových orgánů výzkumná pracoviště. Monitoring CL pokrývá hlavně tržní síť, ale zároveň i alternativní příjem potravin (sběr lesních plodů, lov zvěře a ryb) SVS ČR - cizorodých látek v krmivech, u živých zvířat na farmách, v surovinách a potravinách živočišného původu (pesticidy, dioxiny, TK, residua léčiv aj.) , která sleduje kontaminaci potravinového řetězce a hodnotí stav SZPI - kontroluje potraviny rostlinného původu a suroviny k jejich výrobě na přítomnost cizorodých látek (akrylamid, 3-MCPD, mykotoxiny, residua pesticidů aj.) ÚKZUZ - monitoruje výskyt zakázaných a nežádoucích látek v krmivech, přítomnost nepovolených krmných surovin a dále provádí bazální monitoring půd VUMOP (výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy) - poskytuje data o stavu zatížení půd a rostlin rizikovými látkami ČR VÚRV (výzkumný ústav rostlinné výroby) - přispívá do MCL měřením emisí SO2, NOX, O3 a NH3, a dále sleduje rizikové prvky v rostlinách a půdách ZVHS (zemědělská vodohospodářská správa) sleduje zatížení drobných vodních toků a malých vodních nádrží (TK, kovy, PCB, PAH aj.) VÚLHM (lesního hospodářství a myslivosti) provádí MCL v lesních ekosystémech (zjišťování zejména TK a vybraných org. látek v lesních plodech a houbách)

Když už vznikne problém s bezpečností potravin či krmiv, ať v ČR nebo v jiné zemi v EU, co se děje

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF)

Oznámení odeslaná kontrola trhu Oznámení odeslaná kontrola dovozu RASFF v ČR v roce 2012 Rok Oznámení přijatá Oznámení odeslaná kontrola trhu Oznámení odeslaná kontrola dovozu Celkem 2003 10 - 2004 18 17 27 62 2005 51 38 7 96 2006 75 73 4* 152 2007 76 72 2 150 2008 52 4 118 2009 60 9 187 2010 87 83 177 2011 97 93 194 2012 72* 63** 8 144*** změna oproti roku 2011 -25 % -32 % +100 % celkem 144 oznámení Nejvíce: - v kategorii FCM (nejčastěji migrace látek) - doplňky stravy – nepovolené látky (1,3 dimethylamylamin – DDAC) - kategorii obilniny a obilné produkty – aflatoxiny, přítomnost škůdců a plísní - ovoce a zelenina – rezidua pesticidů, kyselina mravenčí Ve většině případů došlo ke stažení potravin z trhu. poměr Varování: Informace: Odmítnutí na hranicích: Novinky  40 : 31 : 2 : 0 2013 68 34 7 (údaj k 27. 8. 2013)

Oznámení týkající se ČR rozdělená podle typu nebezpečí

Kde získáte informace z oblasti bezpečnosti potravin

www.viscojis.cz/teens Educative programme for pre-school children and school children Cooperation with WHO - „5 keys to safer food“ 201 lectures, 6 534 listeners

Evropský úřad pro bezpečnost potravin Úkoly EFSA vědecké poradenství sběr dat a informací komunikace o riziku Základní principy vědecká excelence nezávislost transparentnost

Z centra na periferii… Snad to tak nebude i pokud jde o význam Úřadu…

Geneticky modifikované Potraviny pro zvláštní výživu a organismy Ochrana rostlin Zdraví rostlin Biologická rizika Krmiva Zdraví zvířat a welfare Potraviny pro zvláštní výživu a potraviny nového typu Přídatné látky Kontaminanty Obaly potravin

Evropský úřad pro bezpečnost potravin Během 10 let existence : posoudil více než 3000 zdravotních tvrzení publikoval více než 2500 vědeckých výstupů vydal více než 300 publikací soustřeďuje cca 230 expertů ve vědeckých panelech a vědeckém výboru 397 organizací spol. dle čl. 36 3424 expertů v Databázi expertů EFSA (EDB) více než 1000 dokumentů sdíleno mezi členskými státy

Děkuji za pozornost Úřad pro potraviny – Ministerstvo zemědělství www.bezpecnostpotravin.cz , www.eagri.cz tel: 221 812 254, jitka.gotzova@mze.cz