Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
I can, I can´t Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.07 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.09 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.11 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.12 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 12 Název materiálu:Sports and games Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.19 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.18 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 18 Název materiálu:Can Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Magnetické vlastnosti látek
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.06 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 06 Název materiálu:Clothes Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací oblast:Cizí.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.19 Název pro školu:EU CH 19 Název materiálu:Anorganické kyseliny Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Výškové stupně rostlinstva
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.12 Název pro školu:EU CH 12 Název materiálu:Ochranné pomůcky Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
I like, but I don´t like Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Smyslová ústrojí člověka
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.08 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 08 Název materiálu:Domestic animals Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu: EU CH 11 Název materiálu: Halogeny Autor: Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor: Chemie Anotace: DUM seznámí žáky s důležitými halogenovými prvky, jejich výskytem a vlastnostmi. Materiál je vhodným podpůrným prostředkem pro výklad učiva. V závěru test na zopakování. Klíčová slova: fluor,chlor,brom,jod, kazivec, ledek Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žák je seznámen s prvky ze skupiny halogenů. Je seznámen s jejich výskytem v přírodě a použitím. Věková skupina: 13 - 14 let Ověřeno dne: 30.1.2013 Třída: VIII. B, 17 žáků, 10 chlapců, 7 dívek, SVP 0

HALOGENY Halogeny jsou prvky v VII.A skupině periodické soustavy prvků Patří zde fluor, chlor, brom a jod Jsou velmi reaktivní a vyskytují se pouze ve sloučeninách Ve valenční vrstvě mají 7 elektronů Mají velice podobné vlastnosti a využití

Fluor Toxický plyn zelenožluté barvy Je to nejlehčí halogen Výroba kyseliny fluorovodíkové, teflonu, kryolitu (snižuje teplotu tání bauxitu) Vyskytuje se také v kostech a zubech V přírodě se vyskytuje jako minerál kazivec a flurapatit 1

Chlor Toxický plyn světle zelené barvy Slučuje se s většinou prvků period.soustavy Ve všech mocenstvích vytváří kyseliny (Cl−I, ClI, ClIII, ClIV, ClV a ClVI) Používá se k bělení textilií a papíru V přírodě se vyskytuje nejčastěji jako minerál chlorid sodný NaCl 2

Brom Toxická červenohnědá kapalina Slučuje se s většinou prvků period.soustavy Používá se k výrobě kyselin. Jeho sloučeniny se také využívají jako zpomalovače hoření. Vypařuje se již při 58°C – výpary jsou silně toxické Vyskytuje se současně v analogických sloučeninách jako chlor 3

Jod Vzácný prvek vyskytující se pouze ve sloučeninách Jod je krystalická tmavěfialová látka Za normálního tlaku sublimuje – fialové výpary Používá se jako dezinfekce, chemické činidlo Je součástí hormonu thyroxinu, který produkuje štítná žláza Jod se vyskytuje spolu s chilským ledkem 4 5

Halogen pro výrobu teflonu? Halogen, který sublimuje? fluor chlor jod minerál halogen kazivec Chlorid sodný ledek Teplota varu Bromu? Halogen pro výrobu teflonu? Halogen, který sublimuje? fluor chlor jod 58°C řešení

Zdroje informací Obrázek č. 1 DIDIER DESCOUENS. wikimedia commons [online]. [cit. 8.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FluoriteValzergueFillonjaune.jpg Obrázek č. 2 W.J.PILSAK. wikimedia commons [online]. [cit. 8.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halit-Kristalle.jpg Obrázek č.3 JURII. wikimedia commons [online]. [cit. 8.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bromine-ampoule.jpg Obrázek č.4 JURII. wikimedia commons [online]. [cit. 8.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iodine-evaporating.jpg Obrázek č.5 ROB LAVINSKY. wikimedia commons [online]. [cit. 8.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Darapskite-494142.jpg