7.4.2017 Firma DSD Dostál a.s. www.dsd-dostal.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení toku lignitu s vlhkostí až 56,94 %
Advertisements

Dopravní systém studeného konce
KOLESOVÉ RÝPADLO KU Severočeské doly a. s
Komplexní dodávky řídicích systémů po systémy s vysokým výkonem
Zkoušení asfaltových směsí
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Foto dokumentace Rozvaděče na realizovaných akcích.
Diagnostika Common rail
TZ přednáška Otopné soustavy
Porovnání implementací protokolu D.A.L.I
VIP – vakuové izolační panely Prezentace společnosti VIRTUAL, s.r.o. Připravil: Zdeněk Hastrman.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
VYUŽITÍ ODPRAŠKŮ PŘI VÝROBĚ a-SÁDRY Vysoké učení technické v Brně
BI52 Diagnostika stavebních konstrukcí
Zkušenosti s bypassem plynů pecní linky. Českomoravský cement a. s
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.
Cri-PC, test vstřikovačů common rail všech výrobců
Řemenový dopravník Prezentace pro Den strojařů
Zkušenosti s malou pyrolýzou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Firemní profil Kogenerační jednotky micro
Automation and Drives pro velkoobchody TIA na dosah.
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Nová dimenze Vaší archivace Nová dimenze Vaší archivace.
Ovládání budov Josef Bardoň Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ PÁSOVÉHO DOPRAVNÍKU.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
EU – F:\VY_32_INOVACE_ICT2.2_3-41
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
TECHNOLOGICKÁ STRUKTURA, JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ
Clearing TDD v podmínkách PRE
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Řešení kuželočelní převodovky
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
ATEA PRAHA s.r.o. PELETIZAČNÍ LINKA LSP
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Reakční nádrž typická dílčí úloha z potravinářského nebo chemického průmyslu spojitě proměnné veličiny, např. teplota, výška hladiny, sledovány binárními.
P Í S K O V Á N Í Ústav přístrojové a řídící techniky FS ČVUT.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský
Inovace Modelu Robota Bakalářská práce
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Váhy.
RUGEN® lehké umělé kamenivo Vlastnosti a využití
Návrh složení cementového betonu.
Prodej Výrobní kapacita
Rozměrové dělení konstrukčních materiálů
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 3.3 Ovládací a signalizační.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Mechanické převody. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Vytápění Dálkové vytápění
Modelování procesů úpravy a těžby surovin
Vzduchové clony DoorMaster Comfort C a D
Číslicové měřící přístroje
Transkript prezentace:

7.4.2017 Firma DSD Dostál a.s. www.dsd-dostal.cz

Osnova prezentace: Obecný úvod a popis vzorkování Prvky vzorkovacích stanic 3) Schéma cementárny 4) Standardizace odběru vzorku 5) Reference

1.) Úvod a popis vzorkování: nezbytná součást technologické kontroly moderních zpracovatelských průmyslových odvětví poskytuje informace o žádaných změnách,které probíhají v jednotlivých stupních zpracovatelského procesu. vychází z potřeb legislativních a procesně technologických. navazuje na kvalitní laboratorní kontrolu samostatný celek, který spolupracuje s existujícími technologickými celky.

Důvody vzorkování: Legislativní: kontrola kvality surovin a výstupních produktů v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů Technologické: kontrola procesů,během kterých dochází ke změně stavu a to buď fyzikálního (mletí,sušení,drcení,homogenizace) nebo chemického (míchaní a mletí sur. moučky z několika komponent,,výpal cem. slínku,mletí cementů)

Druhy vzorků: bodový okamžitý: slouží ke zjišťování odchylek vlastností VM např. zavážení homogenizačního sila a vstup surovinové moučky do výměníku   časově průměrný: slouží ke zjišťování středních hodnot vlastností VM např. surovinová moučka za mlýnem nebo cement za mlýnem, pecní odprašky, bypassové odprašky, paliva sběrný: složí k zjišťování dlouhodobých hodnot vlastností VM např. expedice cementů, vstupní komponenty archívní: slouží k získávaní VM k dlouhodobému uložení z technologických a legislativních důvodů Doprava vzorku do laboratoře: Manuální – záměna nádoby a odnos Automatická – potrubní pošta

Ucelený systém vzorkování DSD: pro vzorkování suchých práškových nebo hrubších nelepivých sypkých hmot od prášku po podrcené kusové materiály (cementárny, vápenky, přípravny suchých stavebních směsí, pískoven, těžby a úpravy stavebního kameniva, spalovny, teplárny, tepelné elektrárny, atd.)

2.) Prvky VZS: VZS se skládají z několika prvků: prvky pro odběr dílčích vzorků prvky pro úpravu vzorku (drcení, dělení, homogenizace) prvky pro dopravu vzorku umístění a archivace vzorku Standardizace odběru vzorku

Prvky pro odběr vzorku: Šnekový vzorkovač – vhodné do skluzů a výpadů Pístový vzorkovač – vhodné do skluzů a výpad Žlabový vzorkovač – do pneumatických žlabů Kladivový odběr – z dopravních pásů Lopatkový odběr – z dopravních pásů

Prvky pro úpravu vzorku: DRCENÍ: Kladivový drtič KD10 a kladivový mlýn KM60/3 proti lepení a abrazivitě výstupní zrnitost je 0-10 mm DĚLENÍ: Kontinuální talířový nebo trubkový dělič umožňují zmenšit materiálový poměr od 1:4 až po 1:40 HOMOGENIZACE: Homogenizátor o užitečném objemu až 25 dm3 Příprava časově-průměrného vzorku je velmi důležitým prvkem celé vzorkovací stanice

Prvky pro dopravu vzorku: Pásový dopravník Vratný šnek Šikmý pásový dopravník

Prvky pro umístění vzorku: Sběrná nádoba: Finální vzorek představující žádaný výstup vzorkovací stanice je vydávkován z homogenizátoru do sběrné nádoby nebo do systému sběrných nádob umístěných v karuselu

Prvky pro umístění vzorku: Automatizovaná archivace velkého množství dílčích

Karuselový stojan: Sběrné nádoby v karuselu jsou vhodné pro málo frekventovaná místa, kde odnos vzorku je prováděn v delších časových intervalech nebo je připravováno větší množství vzorků v krátkém intervalu

Potrubní pošta: VZS mohou být připojeny na systém potrubní pošty, zabezpečující dopravu finálního vzorku z místa odběru do místa vyhodnocení např. laboratoře

Elektrorozvaděče: Jednoduchá sestava (bez homogenizátoru) řídící automat Allen Bradley PICO nebo Siemens LOGO! odběr vzorku je prováděn automaticky bez zásahu obsluhy počet odběrů a doba prodlev mezi jednotlivými odběry se nastavuje na řídícím automatu z řídícího centra lze uvést odběrový systém do stavu přerušení cyklů odběrů a opětovné puštění pokračování v provozu

Elektrorozvaděče: Složitější sestava (s homogenizátorem) řídící automat Allen Bradley FLEX LOGIX nebo Siemens SIMATIC S7-315 2DP pro komunikaci je použito rozhraní ETHERNET nebo PROFIBUS automat, jistící, ovládací a silové prvky a svorkovnice jsou umístěny uvnitř rozvaděče na dveřích rozvaděče je umístěn panel operátora s ovládacími tlačítky ve spodní části jsou průchodky pro kabely k pohonům a pro komunikační kabel sloužící k předávání hodnot nadřízenému systému

3.) Schéma cementárny:

4.) Standardizace odběru reprezentativního vzorku

Naše firma pro zpracování vzorkovacích linek používá tyto normy : ČSN EN 196-7 „Metody zkoušení cementu – Část 7: Postupy pro odběr a úpravu vzorků cementu.“  ČSN 44 1304 „Tuhá paliva – metody odběru a úpravy vzorků pro laboratorní zkoušení.“ ČSN P CEN/TS 14778-1 „Tuhá biopaliva – Vzorkování – Část 1 : Metody vzorkování” ČSN P CEN/TS 14778-2 „Tuhá biopaliva – Vzorkování – Část 2 : Metody vzorkování sypkého materiálu přepravovaného nákladními auty.” ČSN P CEN/TS -14779 „Tuhá biopaliva – Vzorkování – Metody přípravy vzorkovacích plánů a vzorkovacích certifikátů”  ČSN P CEN/TS -14780 „Tuhá biopaliva – Vzorkování – Metody přípravy vzorků”, ČSN P CEN/TS 15442 „Tuhá alternativní paliva – Metody vzorkování“ ČSN P CEN/TS 15443 „Tuhá alternativní paliva – Metody pro úpravu laboratorního vzorku“

Příklad výpočtu vzorkování tuhých paliv . Zadání: Parametry pásové dopravy: Výkon pásu : 300 th-1 Rychlost pásu : 1,95 ms-1 Šířka pásu : 1 000 mm Dopravovaný materiál : lignit hnědé uhlí Rozměr zrna : 0 – 50 mm 0-40 mm Průměrný obsah vody : 44,8 % 26 % Velikost zásilky : 400-2800 t 200-1400 t

A šířka štěrbiny odběrné nádoby v mm Postup řešení : Postup výpočtu dle ČSN 441304 Hmotnost primárního dílčího vzorku odebraného jedním odběrem je stanovena podle vzorce: m = (Q x A)/( 3600 x w) A šířka štěrbiny odběrné nádoby v mm w rychlost pásu v m/s pro odběr z pásu Q výkon pásu v t/h Minimální počet dílčích vzorků ze zásilky se dle ČSN 441304 čl. 2.2.2. stanoví podle vzorce (vzorec platí pro zásilky větší než 2500 t): n1 = n x (M/c)-1/2 n počet dílčích vzorků dle ČSN  

Postup řešení : M hmotnost zásilky v tunách c 2500 tun pro hnědá uhlí a lignity Pro zásilky menší než 2500 tun je dle ČSN čl. 2.2.1. (pro neupravená uhlí): n = 32 Pro zásilky menší než 500 tun je dle ČSN čl. 2.2.1. : n = 16 Časový interval mezi odběry se dle ČSN čl. 4.2.3. stanoví podle vzorce: t = (60 x M)/(Q x n1) n1 minimální počet dílčích vzorků Minimální šířka štěrbiny odběrné nádoby musí být dle ČSN čl. 3.1.1, 2.5x větší než rozměr maximálního zrna vzorkovaného paliva (pro odběr vzorků z přesypů); nejméně však 50 mm . Minimální hmotnost dílčího vzorku je dle ČSN čl. 2.3.: m = 0.06 x D D rozměr maximálního zrna vzorkovaného paliva. Minimální hmotnost hrubého vzorku, pro zrno 0-10 mm, dle ČSN čl. 5.3., je pro neupravená uhlí 10 kg.

Závěr: Vzorkovač je společný pro oba dopravované druhy uhlí.   Závěr: Vzorkovač je společný pro oba dopravované druhy uhlí. Šířka štěrbiny odběrné nádoby : 125 mm Min. hmotnost dílčího vzorku dle ČSN : 3 kg Výsledná hmotnost dílčího vzorku (výstup z odběru) : 5,34 kg Počet odběrů n1 : 34 Min. technický interval mezi odběry : 1,17 min Výstupní zrno z mlýna : 0 – 10 mm Množství shromážděného vzorku horní části děliče před primárním dělením 34x5,34 : 181,6 kg Dělící poměr děliče : 1:14,5 Navrhovaná hmotnost vzorku po zmenšení :12,5 kg (zrnitost 0-10 mm) Min. hmotnost vzorku po zmenšení dle ČSN : 10 kg (zrnitost 0-10 mm)

Dotazník pro zákazníka: Vzorek – bodový okamžitý četnost vzorků velikost 1x za ………. dm3 Vzorek - průměrný homogenizovaný kvartovaný četnost dílčích vzorků velikost finálního vzorku četnost finálního vzorku ano/ne za hodinu 1x za……….. hodin Účel vzorkování kontrola granulometrie kontrola chemismu archivace kontrola fyzikálních vlastností - jakých? Granulometrie vzorkovaného materiálu mm, % Granulometrie finálního vzorku původní granulometrie materiálu upravená granulometrie velikost zrna v mm Vlhkost vzorkovaného materiálu % Lepivost vzorkovaného materiálu Abrazivita vzorkovaného materiálu Teplota vzorkovaného materiálu °C

Dotazník pro zákazníka: Prostorové dispozice (odkud se bude vzorkovat) - ze zásobníku,- ze skluzu,- z dopravníku - z dopravního žlabu,- z přesypu,- jiný: Návrat přebytečného vzorku do technologie - skluzem - dopravníkem ano/ne Napájecí napětí V/Hz Nároky na ovládání Napojení na velín: - jen signály o provozu a poruchách - plná datová komunikace protokol Profibus - Ethernet - jiný řídicí automat - Siemens - Allen Bradley Jen lokální: - řídicí automat Pracovní prostor s výskytem výbušného prostředí ATEX - zóna: - uvnitř stroje - vně stroje

5.) Reference: HORNÉ SRNIE, Slovensko Vzorkovací stanice typ ASS 01 – 150 foto: Skříň s odběrnou nádobou a elektrorozvaděč s řídicím automatem pro plně vybavenou vzorkovací stanici s homogenizátorem (ASS 01 – 150) ASTANA, Kazachstán foto: detail homogenizátoru s pístovým vzorkovačem pro vzorkovací stanice typu ASS a AFS

Lafarge Cement a.s., Čížkovice Reference: Českomoravský cement, a.s. nástupnická společnost, závod Mokrá vzorkovací stanice alternativních paliv foto: Instalovaný lopatkový vzorkovač LO-950x150 Lafarge Cement a.s., Čížkovice Vzorkování horké surovinové moučky foto: pístový vzorkovač s lineárním elektropohonem

Reference: DZIALOSZYN WARTA, Polsko Vzorkovací stanice typ ASS foto: Instalovaná sestava šnekové vzorkovací stanice v lince surovinové moučky JUGCEMENT, Ukrajina Vzorkovací stanice typ SSM foto: Odběrný šnekový vzorkovač motorický, elektrorozvaděč se skříní s odběrnou nádobou

Reference: DZIALOSZYN WARTA, Polsko Vzorkovací stanice typ AFS foto: Instalovaná žlabová vzorkovací stanice v lince surovinové moučky HORNÉ SRNIE, Slovensko Vzorkovací stanice typ ASS 01 – 150 foto: Odběrný šnekový vzorkovač s homogenizátorem

Proč neudělat první krok k vzájemně výhodné spolupráci?: