Regulace nájemného a vstup České republiky do EU L. Havlíček, MF ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Advertisements

Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Mezinárodní integrace
Sociální politika a Welfare State
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Evropská unie.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Mechanismy evaluace kulturních služeb
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
EVROPSKá UNIE.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Imigranti na trzích práce v EU
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
1 VŠFS – kombinované magisterské studium Prameny práva ES – právo EU Dodatky k politikám EU Regionální a strukturální politika EU
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
MARKETINGOVÝ MIX.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ UNIE.
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Transkript prezentace:

Regulace nájemného a vstup České republiky do EU L. Havlíček, MF ČR

Bytová politika EU V EU není jednotná bytová politika EU ani její orgány nemají přímé kompetence v oblasti bytové politiky Nepřímé vlivy z ostatních oblastí, sociální, ekologické Rozhodnutí soudního dvora Technické normy

Subsidiarita princip subsidiarity (podle čl. 3b Maastrichtské smlouvy) - EU se problematikou bydlení zabývá jedině v tom případě, kdy dosažení stanovených cílů je možné lépe prostřednictvím orgánů EU, než prostřednictvím jednotlivých členských zemí.

Sociální normy Komisař pro sociální politiku monitoruje bytovou politiku Posilování sociální a ekonomické soudržnosti (Maastricht) Boj proti sociálnímu vyloučení (1989)

Technické normy předpisy o stavebních výrobcích a materiálech apod. profesionální kvalifikace a uznávání oprávnění architektů a projektantů, zjišťování dopadu investičních činnosti na životní prostředí, ochrana zdraví a bezpečnosti a únosné míry hluku v bydlení i ve stavebním procesu, ručení za patřičné vlastnosti výrobků i služeb

Nevládní organizace ECMF - Hypotéční federace EU. CECODHAS sociální bydlení - Evropský styčný výbor pro FEANTSA je zaměřena na problematiku bezdomovectví ENHR - Evropská síť pro výzkum bydlení

Počet bytů na tisíc obyvatel

Počet nových postavených bytů na tisíc obyvatel

Struktura bytového fondu

Adresný příspěvek na bydlení Německo 1965 Britanie 1972 Francie 1977 Není v Itálii a ve Španělsku

Regulace nájemného Různé systémy, hlavně se týkají subvencovaného sektoru Není v Řecku, ve Finsku a v Irsku

Vývoj přístupu k otázce bydlení v Evropě období poválečné obnovy diverzifikace bytových politik nová realita

Období poválečné obnovy Vysoké zapojení státu Hlavně důraz na kvantitu a nikoliv kvalitu Ignorování ekonomických souvislostí a dopadů Odstranění válečných škod Odstranění deficitu bytů

Diverzifikace bytových politik Nasycení trhu nekvalitními byty Investice do zlepšování kvality Stále přetrvává snaha podporovat neselektivně Podíl výdajů na bydlení roste až k 15 % výdajů veřejných rozpočtů

Nová realita Ropné šoky… Neschopnost financovat štědrou podporu Uznání ekonomických faktorů Stagnace podpory a pokles jejího podílu na veřejných výdajích až k polovině úrovně z sedmdesátých let Přechod od sociálních bytů k příspěvkům na bydlení Privatizace sociálních bytů

Počátek - osmdesátá léta, Velká Britanie Cíl - snížit zatížení veřejných rozpočtů Vytvořit prostor pro liberalizaci Dosažení sociálního mixu

Privatizace sociálních bytů Velká Britanie 25 % sociálních bytů Irsko Itálie Španělsko a Portugalsko Německo, nové země Po roce 1991 i Švédsko

Důsledky vstupu do EU Přijetí právních norem EU (již se stalo) Možnost občanů ČR investovat v zemích EU za stejných podmínek jako místní občané Občané ČR budou mít právo na stejnou podporu bydlení v zemích EU jako domácí obyvatelé Nutnost zacházet s občany EU jako s tuzemci Vlastnění nemovitostí cizinci (po skončení přechodného období)

Důsledky vstupu do EU Přijetí technických norem - modernizace elektrických a plynových rozvodů, zajištění přísnějších hygienických a tepelně- izolačních norem ( korun na jeden byt) Změna DPH na stavební práce pro bydlení Dotace na opravy paneláků

Hodnotící zpráva Evropské komise z Kritizuje regulaci - neumožňuje přiblížení k tržní ceně, omezující flexibilitu pracovní síly a odrazující investory od bytové výstavby

Vliv vstupu vytvoření jedné hladiny nájemného Kritika v hodnotících zprávách bude pokračovat Snížení efektivnosti plošné podpory bydlení Odchod části znevýhodněné populace do zahraničí Rozhodnutí Evropského soudního dvora

Politická vůle Regulace směřující k jedné cenové úrovni Adresný příspěvek na bydlení Zkušenosti z téměř 60 vývoje v zemích EU ukazují, že není efektivní alternativy

Závěr Jak je z předchozího textu patrné, možnost odhadnout budoucí vývoj ve sféře bydlení v členských zemích EU je více než obtížné. Provedená analýza integračních faktorů, aplikovaná na trendy vývoje bytové politiky na počátku 90. let, nám totiž neprozrazuje, zda do sféry bydlení nezasáhnou nějaké nové vlivy, které posunou vývoj ve sféře bydlení jiným směrem. Na základě informací, které jsou v současnosti k dispozici, nelze dokonce ani říci, zda již nyní dochází ke konvergenci bytových politik členských zemí EU, nebo zda v této oblasti stále převládá rozdílnost, způsobená historickými okolnostmi, národním institucionálním rámcem, politickými silami apod., a to i s ohledem na to, že jednotlivé země jsou nuceny řešit velmi podobné, ne-li stejné problémy (bezdomovectví, regenerace měst, finanční dostupnost bydlení především pro slabší vrstvy obyvatelstva apod.).

Podíl výdajů na bydlení v ČR

Normy Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech čl. 11, Evropské sociální charty čl. 16 Dodatkového protokolu k Chartě čl. 4 rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případě Mellacher a ostatní proti Rakousku ze dne (A-168) Dodatkového protokolu k Úmluvě čl. 1, Listiny, čl. 11 odst. 1