Můj hudební nástroj – Kytara ♫

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
Advertisements

Kam se v počítači ukládají data
Vytvořil: Martin Šturc
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody –Podnebné pásy – Tropický pás
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova Ostrov
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ Hudební nástroje TÉMA: smyčcové.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 03.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole.
Vznik živých organismů – přehled teorií Přírodopis 9 Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: říjen 2012 EU – peníze.
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Belgie, Lucembursko III2-Z7-III-10
60.1 Základy mikroskopování
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Arabská hudba Matěj Konopík.
Kytara Tomáš Kahl.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Elektronická zařízení
Hudební nosiče a přehrávače
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 5 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
Bukovinová Barbora, sekunda
Martin Dvořáček kvarta 2014/2015
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů
Globalizace světové ekonomiky
Rhythm and Blues Vendula Zimová.
Funk Denisa Zouharová.
Bicí nástroje 1. Samozvučné (tón vzniká chvěním hmoty, ze které jsou vyrobeny) – činely, zvony, gong, xylofon, triangl ad. 2. Blanozvučné (tón vzniká rozechvěním.
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
Elektronická učebnice - II
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
JIMI HENDRIX Americký kytarista, zpěvák a skladatel
Housle Martin Otýpka sekunda.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
V první části bych vás chtěl provést kytarovým světem. Uvidíte mnoho zajímavých kytar na různé styly hudby Druhů kytar je mnoho a jejich jmenování by.
Placení Petr Machala.
Název Hudební značky, notace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Petr Machala. Co je to hodnota? Napište definici. Co považujete za hodnotu? (zdůvodněte)
KOULE.
Citera Nováková Karolína.
Elektronická učebnice - II
Rock’n’Roll’n’Oscillation
Kyseliny a zásady Měření pH
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Strunné nástroje Mgr. Jakub Tomala.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045 AUTOR: Josef Řičica NÁZEV: VY_32_INOVACE_10/18_ELEKTRICKÁ KYTARA TEMA: Elektrické nástroje ČÍSLO PROJEKTU:
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/17  Název materiálu: Strunné nástroje  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/15  Název materiálu: Strunné nástroje  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
Klimek Vojtěch Hluchák 5.B
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_91_KYTARA
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Popis značení v prstokladech stupnic
TÉMA: Notová osnova a klíče ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Můj hudební nástroj – Kytara ♫ Liam Stayner, IX.A Konzultant: Bc. Jiří Balek

Úvod Tato práce je o kytaře, zahrnuje většinu základních informací o tomto hudebním nástroji. Věnuje se jak klasickým tak elektrickým kytarám a dalším druhům. Toto téma mě zajímá a je to můj budoucí studijní obor.

Co je to kytara? Strunný drnkací nástroj vyrobený ze dřeva Příklady dřev: Smrk, Lípa, Palisandr, Mahagon Hra prsty a trsátkem Obvykle 6 a více strun Jeden z nejvíce oblíbených nástrojů

Historie kytary První počátky – Blízký východ (Kinor) Později rozšíření do Evropy Dnešní podoba – Španělsko asi 17. století Dnes je tento nástroj rozvinut po celém světě. Elektrická kytara – 20.stol. Rickenbacker Frying Pan

Druhy kytar Elektrická, basová a akustická Desítky typů, tvarů a zvukových možností Akustické: Španělské, westernové, bluesové, elektroakustické kytary Dobro, Ukulele Elektrické: Stratocaster, Telecaster, Les Paul, Semiakustické… Basové: akustické basy, elektrické basy, vícestrunné basy, bezpražcové basy

Druhy kytar Zleva: Explorer, Fying V, Superstrat Semiakustická kytara Gretsch Les Paul, klasická kytara, Stratocaster, Ukulele, westernová kytara, bluesová kytara Dobro

Známí výrobci Kvalitnější klasické kytary od ověřených mistrů Klasičtí výrobci: José Ramiréz, Ignatio Fleta, Petr Matoušek, Pavel Hlaváček, Ortega, Alvaro, Admira, Yamaha Ručně vyrobené kytary okolo 10-200 000 Kč Elektrické kytary – sériová výroba Ve světě: Fender, Epiphone, Ibanez, Gibson, Gretsch, Cort Československo: Jolana

Jak funguje kytara? Drnknutím se struna rozechvěje a díky kulatému otvoru uprostřed trupu tón rezonuje Elektrická kytara: Magnetické snímače s cívkou. Následující dva typy: Humbucker = dvojitý snímač, lepší zkreslení Single – coil = jednocívkový snímač Podlahové efekty (delay, echo, zkreslení)

Ozvučení Kytarová komba Zesilovač s reproduktorem, na kterém jsou potenciometry a přepínače pro ovládání zvuku. Lampová a tranzistorová komba Stacky (hlavy) Lampová komba mají větší výkon Řady elektronek James Marshall Randall, ENGL, Mesa-Boogie, Laney, Fender

Části kytary Akustická kytara se skládá z krku, trupu, hmatníku, kobylky, hlavy a ladicí mechaniky . Elektrická kytara má navíc ještě snímače, ovladače zvuku, otvor pro kabel, pickguard a někdy i tremolo páku.

Kytara v praxi Hra z not a tabulatur Zápis prstokladů a dynamiky do not Značení prstů pravé ruky – pomocí písmen p,i,m,a Značení prstů levé ruky – pomocí čísel 1-4 Akordové značky (zpěvníky)

Lidé, kteří proslavili kytaru Skladatelé klasické kytary: L. Brouwer, F. Tárrega, F. Caruli, M. Carcassi, Š. Urban, J.S. Bach Virtuozové klasické kytary: John Williams, Paco DeLucia, Andrés Segovia Štěpán Rak – český kytarista, skladatel, profesor HAMU, jeden z nejlepších současných kytaristů Jazzoví virtuozové: Tommy Emanuel, John Pizzarelli, Django Reindhardt Rockoví mistři: Jimi Hendrix, Eric Clapton, Steve Vai, Brian Setzer, Michal Pavlíček Kapely: Deep Purple, Pink Floyd, Black Sabbath

Django Reinhardt Andrés Segovia Štěpán Rak

Zdroje Obrázky http://muziker.cz/ftp/shop/product_thumbnails/cort_z42-wr_566.jpg http://www.kytarovy.chytrak.cz/historie.htm http://4.bp.blogspot.com/- DN8_kIUiibA/TwKN667dsdI/AAAAAAAAAEc/KWTIOYx2IR0/s1600/types +of+acoustic+guitars+bodies.jpg http://inzer.cz/includes/img/inzerce/big_16104176.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Schema_ kytary.JPG/500px-Schema_kytary.JPG http://muziker.cz/ftp/shop/product_images/marshall_mg-10_1828.jpg http://www.dv247.com/assets/products/40975_p.jpg http://cachepe.zzounds.com/media/quality,85/SSHVHCNH1_- 537489d3b1d024f6064d887c0e79f438.jpg

http://2.bp.blogspot.com/- 5I015vVWu3w/TeHoBw_72vI/AAAAAAAAHZw/SJV_SVVqVfQ/s1600/Electric+ Guitar%252C+guitar+electric%252C+gitar+listrik%252C+cara+main+gitar%2 52C+membuat+gitar.jpg http://www.maurymccown.com/graphics/various/G6196T.jpg http://www.hudebni-bazar.cz/jolana/images/jolana-bazar-logo.gif http://hulan.wosa.cz/fret/frintab1.gif http://www.strat-talk.com/forum/attachments/stratocaster-discussion- forum/1700d1237658007-leo-fender-5x7_1.jpg http://www.amenius.cz/obrazek/2/stepan-rak-predstavil-publiku-kamennou- kytaru/ http://images.fineartamerica.com/images-medium-large/1-andres-segovia- granger.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Django_Reinhar dt_(Gottlieb_07301).jpg/220px-Django_Reinhardt_(Gottlieb_07301).jpg