Jezme méně masa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Výživa člověka.
Zdroje obživy pro lidstvo
Přelidnění planety.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Společenské a hospodářské prostředí
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Ohrožování základních složek biosféry
Zelená revoluce Název školy
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
Zemědělství.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

jezme méně masa

Během druhé poloviny 20. století se zpětinásobila spotřeba masa Během druhé poloviny 20. století se zpětinásobila spotřeba masa. Prudký nárůst nastal zejména v Číně a dalších zemích, v nichž se rychle vyvíjí průmysl. V daném půlstoletí tak došlo k záměně uživatelů zemědělské půdy: větší plocha slouží k chovu (krmivo, pastviny), menší k pěstování plodin pro přímou lidskou spotřebu. Dříve tomu bylo naopak. K dalšímu zlomu došlo kolem roku 1990, kdy se většina potravin živočišného původu spotřebovala v rozvojovém světě. Před tímto rokem to bylo výsadou rozvinutého světa. Rozvojový svět však již delší dobu přejímá „západní“ styl stravování. A je v tomto podporován vládami i mezinárodními zemědělskými zájmy. Třetí související změna: tzv. hospodářských zvířat je již více než lidí. jezme méně masa

jezme méně masa 56 89 Evropa 4 54 89 124 Čína USA 8 42 Japonsko 28 79 Brazílie Průměrná spotřeba masa v kg na osobu a rok před 40 lety a dnes . Zdroj: FAO. jezme méně masa

jezme méně masa NEMOCNOST OBYVATELSTVA NEDOSTATEK VODY Šíření „západního“ stylu stravování v rámci celého lidstva znamená řadu ohrožení. Hlavní potíže lze shrnout následovně: NEMOCNOST OBYVATELSTVA NEDOSTATEK VODY DOPADY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ UNWELFARE CHOVANÝCH ZVÍŘAT welfare = životní pohoda; un- = ne- jezme méně masa

jezme méně masa NEMOCNOST OBYVATELSTVA NEDOSTATEK VODY V rozvinutém světě je jeho způsob stravování stále více chápán coby nejčastější příčina zdravotních potíží a nemocnosti. Za ukládáním nasycených tuků stojí především živočišná složka stravy. Odborníci na výživu spolu s lékaři upozorňují na nárůst určitých chorob, z nichž některé dosáhly epidemických rozměrů (srdečně-cévní choroby, cukrovka, obezita a některé druhy rakoviny). Doporučují jednak snížení spotřeby živočišných potravin, jednak zvýšení příjmu uhlovodanů bohatých na vlákninu a více ovoce & zeleniny. NEDOSTATEK VODY Obrovská (a stále rostoucí) spotřeba vody v zemědělství představuje největší ohrožení „výroby“ potravin. Jednotka masa si vyžádá mnohem více vody než jednotka obilovin či jakýchkoli jiných plodin. Kilogramem hovězího „proteklo“ průměrně 100 000 litrů vody, kilogramem sóji 2 000. na 1 kg hovězího 2 000 litrů vody na 1 kg sóji jezme méně masa

jezme méně masa DOPADY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ UNWELFARE CHOVANÝCH ZVÍŘAT Vysoké stavy chovaných zvířat mají ničivé účinky na životní prostředí. Početná stáda a hejna výrazně přispívají ke globálnímu oteplení: na tvorbě skleníkových plynů se podílejí asi deseti procenty. Další potíží jsou výkaly (ročně 13 miliard tun). Ze spojení s nadměrným hnojením pro zvýšení výnosů vycházejí zdraví škodlivé koncentrace dusičnanů v půdě, vodě i ovzduší. Ostatní ekologické zátěže jsou oblastního rázu. K nejzřetelnějším patří kácení a vypalování deštného pralesa ve Střední a Jižní Americe kvůli chovu „masného“ dobytka či kvůli pěstování sóji na krmivo. Anebo rozšiřování pouště při nadměrném pastevectví v Africe. UNWELFARE CHOVANÝCH ZVÍŘAT Mohutný nárůst spotřeby masa by nemohl nastat bez zavádění průmyslových postupů do zemědělství. Zprůmyslňování zásadně omezuje až vylučuje ohledy k potřebám zvířat: bere jim životní prostor (s jeho nezbytnými znaky), znemožňuje projevy přirozeného chování a vytváření společenských vazeb. Životní prostředí jednotlivce je nahrazeno nejmenším možným prostorem k živoření. Následkem je tělesné a duševní utrpení. jezme méně masa

Nejjednodušší nápravou uvedených potíží je posílení rostlinné složky našeho jídelníčku na úkor složky živočišné (v první řadě masa). Chceme-li oslabit jednu z vážných hrozeb naší životní úrovně až našeho přežití, musíme naši závislost na živočišných potravinách nikoliv zvyšovat, ale snižovat. Zaměření se na „živočišnou výrobu“ omezuje možnosti a schopnosti zajistit dostatek potravin pro celé lidstvo. Tzv. hospodářská zvířata spotřebovávají mnohem více potravinových kilojoulů, než kolik jich vytvoří ve formě masa. Maso je nejnákladnějším druhem potraviny, protože naprostou většinu krmivem vložené energie tělo neukládá, ale spotřebovává (trávení, životní funkce). A tak z jednoho hektaru s plodinami pro výkrm dobytka mohou být živeni nejvýše dva lidé. Oproti tomu 1 ha s obilovinami a luštěninami pro přímou lidskou spotřebu sytí přibližně 20 lidí. Rostlinná složka naší stravy je řádově 10x efektivnější než živočišná. Výzkumný ústav mezinárodní politiky výživy (IFPRI) uvádí, že pokud by rozvinutý svět snížil spotřebu masa o polovinu (což by mělo jedině kladný dopad na zdraví jeho obyvatel), umožnilo by to v rozvojovém světě zachránit nejméně 3,6 miliónu dětí (+ 1,2 miliónu v subsaharské Africe do roku 2020). sója 396 VÝNOSY VE VYUŽITELNÝCH BÍLKOVINÁCH (v kg/ha) rýže 290 kukuřice 235 luštěniny bez sóji 213 pšenice 153 mléko 91 vejce 82 maso-průměr 50 hovězí 22 Zdroj: USDA , FAO / WHO / UNICEF Protein Advisory Group (Poradní skupina pro bílkoviny) jezme méně masa

Délka života Úmrtnost na ateroskle-rotické postižení srdce Úmrtnost na rakovinu prsu Podíl živočišné složky ve stravě člověka Podíl živočišných bílkovin ve stravě člověka Množství živočišných bílkovin ve stravě člověka Zdroj: WHO a FAO Zdroj: Journal Chronic Deseases Zdroj: Progress in Biochemical Pharmacology ( Poznámka: Podkladem všech tří grafů byly údaje zahrnující téměř výhradně pouze tzv. vyspělé státy.) Potřebujete výše uvedená fakta v tištěné podobě? Napište Společnosti pro zvířata: s.pro.zvirata@ecn.cz (Obsah této prezentace vychází z jejího čtyřstránkového letáku A4 s titulkem „Snížení spotřeby masa - argument pro rychlou reformu“.) Na DVD nabízí také 17 minutový film: „Pomozme Zemi - Jezme méně masa“. Připomínky či o jiné prezentace mi můžete psát do schránky: tarsan@tvorobeznik.cz Děkuji za pozornost. Od svých prarodičů můžeme slýchat, že za jejich mládí bývalo maso jedenkrát, dvakrát týdně. A od lékařů, „výživářů“ i ekologů, že nejlepší by bylo se k tomu vrátit... jezme zase méně masa

Zaměření se na „živočišnou výrobu“ omezuje možnosti a schopnosti zajistit dostatek potravin pro celé lidstvo. Tzv. hospodářská zvířata spotřebovávají mnohem více potravinových kilojoulů, než kolik jich vytvoří ve formě masa. Maso je nejnákladnějším druhem potraviny, protože naprostou většinu krmivem vložené energie tělo neukládá, ale spotřebovává (trávení, životní funkce). A tak z jednoho hektaru s plodinami pro výkrm dobytka mohou být živeni nejvýše dva lidé. Oproti tomu 1 ha s obilovinami a luštěninami pro přímou lidskou spotřebu sytí přibližně 20 lidí. Rostlinná složka naší stravy je řádově 10x efektivnější než živočišná. Výzkumný ústav mezinárodní politiky výživy (IFPRI) uvádí, že pokud by rozvinutý svět snížil spotřebu masa o polovinu (což by mělo jedině kladný dopad na zdraví jeho obyvatel), umožnilo by to v rozvojovém světě zachránit nejméně 3,6 miliónu dětí (+ 1,2 miliónu v subsaharské Africe do roku 2020).

VÝNOSY VE VYUŽITELNÝCH BÍLKOVINÁCH (v kg/ha) sója 396 VÝNOSY VE VYUŽITELNÝCH BÍLKOVINÁCH (v kg/ha) rýže 290 kukuřice 235 luštěniny bez sóji 213 pšenice 153 mléko 91 vejce 82 maso-průměr 50 hovězí 22 Zdroj: USDA , FAO / WHO / UNICEF Protein Advisory Group (Poradní skupina pro bílkoviny)

Délka života Podíl živočišné složky ve stravě člověka Zdroj: WHO a FAO

Úmrtnost na ateroskle-rotické postižení srdce Podíl živočišných bílkovin ve stravě člověka Zdroj: Journal Chronic Deseases

Úmrtnost na rakovinu prsu Množství živočišných bílkovin ve stravě člověka Zdroj: Progress in Biochemical Pharmacology ( Poznámka: Podkladem všech tří grafů byly údaje zahrnující téměř výhradně pouze tzv. vyspělé státy.)