Dotace aneb kde hledat +?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Budoucí kohezní politika EU
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
ESIF – CO NÁS ČEKÁ A NEMINE ING. KLÁRA DOSTÁLOVÁ VÝROČNÍ KONFERENCE ROP JIHOZÁPAD
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Strategie.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Datum: Zpracoval(a): Regionální akční plán Moravskoslezského kraje Denisa Toráčová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Zkušenosti a přínosy ROP Střední Morava pro rozvoj Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil hejtman Olomouckého kraje předseda Výboru Regionální rady regionu.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Příprava Regionálního akčního plánu Kraje Vysočina
Transkript prezentace:

Dotace 2014+ aneb kde hledat +? Klára Dostálová, Marta Valešová, David Sventek, Viktor Jaroš

TEMATICKÉ CÍLE DLE NAŘÍZENÍ 1303/2013

EVROPA 2014-2020 DLE CÍLŮ POLITIKY SOUDRŽNOSTI Méně rozvinuté regiony (HDP/osoba < 75 % průměru EU 27) Přechodové regiony (HDP/osoba 75 – 90 % průměru EU 27) Více rozvinuté regiony (HDP/osoba > 90 průměru EU 27)

EVROPA 2014-2020 DLE CÍLŮ POLITIKY SOUDRŽNOSTI

EX-ANTE KONDICIONALITY Předběžné podmínky – posouzení jejich naplnění; harmonogram splnění – do konce roku 2016 Hodnoceno při schvalování Dohody o partnerství Pokud nebude členský stát souhlasit s aplikací konkrétní ex-ante podmínky, musí EK prokázat její přímou vazbu/použitelnost Rozdělení vázání ex-ante podmínek pro úroveň operačního programu a pro úroveň Dohody o partnerství Možnost přesunu pozastavených prostředků na prioritu, která příslušnou ex-ante podmínku splňuje nebo se na ni podmínky vůbec nevztahují

SROVNÁNÍ PODPOROVANÝCH AKTIVIT V ROP JV A IROP Podporované aktivity ROP JV Návrh podporovaných aktivit IROP Doplňující informace k IROP 1.1 - silnice II. a III. třídy, letiště 1.1 - vybrané úseky silnic II. a III. třídy vybranou regionální silniční síť vymezuje příloha č. 4 PD IROP 1.2 - informační a odbavovací systémy, přestupní terminály, telematika, parkoviště, 1.2 - informační a odbavovací systémy, přestupní terminály, telematika, parkoviště doplnkově rozvoj zelené infrastruktury 1.3 - nákup a modernizace vozidel VHD 1.2 - nákup vozidel VHD, výstavba plnících a dobíjecích stanic pro VHD 1.4 - cyklostezky, bezbariérový přístup 1.2 - cyklostezky, cyklotrasy 2.1 - turistická infrastruktura, památky, ubytovací a stravovací zařízení, cyklotrasy, naučné stezky, hipostezky, přístupové komunikace 3.1 - infrastruktura pro zpřístupnění kulturního a přírodního dědictví; zpřístupnění sbírek a mobiliárních fondů; památky Podpořeny mohou být i památky navržené k prohlášení za národní kulturní památky. 2.2 - marketingové strategie a kampaně, propagace turistických produktů, kulturní akce prozatím nepodporováno nerelevantní 3.1 - 3.4 - veřejná prostranství, zařízení CŽV a sociální péče, školy a zdravotnická zařízení, infrastruktura pro kulturu a sport, regenerace brownfields, výstavba místních datových sítí PO 2 - školská zařízení vč. vybavení, zhodnocení zdravotnických zařízení včetně přístrojového vybavení, zařízení sociálních služeb, sociální bydlení Podporovány budou projekty, jejichž aktivity budou v rozsahu zákona č. 561/2004 Sb. minimálně z 50 %. Navíc budou v rámci IROP podporovány tyto aktivity: výcviková střediska a stanice IZS, sociální podniky, datový fond a sítě veřejné správy, inteligentní aplikace, radiokomunikační systém IZS, snižování spotřeby energie zlepšením tepelných vlastností budov a zařízení pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody u budov se čtyřmi a více byty

FINANCE Programové období 2007-2013 Cca 26,7 mld. EUR (přepočteno kurzem 27,53 Kč/EUR k 2.1.2007 – cca 735 mld. Kč), z toho: 7 ROP - 4,66 mld. EUR ROP JV – 0,7 mld. EUR Programové období 2014-2020 Cca 20,5 mld. EUR (přepočteno kurzem 27,48 Kč/EUR k 2.1.2014 – cca 563 mld. Kč), z toho: IROP - 4,72 mld. EUR OPD - 4,69 mld. EUR OPPIK - 4,61 mld. EUR OPVVV – 2,78 mld. EUR OPŽP - 2,65 mld. EUR OPZ - 2,13 mld. EUR

SPOLUFINANCOVÁNÍ Materiál vlády ČR - Pravidla spolufinancování ESIF 2014-2020 dle návrhu kraj a jeho příspěvkové organizace (vyjma škol a školských zařízení) budou své projektové záměry spolufinancovat v min. výši 15 % způsobilých výdajů, a to u všech fondů ESIF – na rozdíl od obcí a PO obcí (od 5 % v ESF po 10 % v ERDF) návrh nastavuje rozdíl ve spolufinancování mezi školami (15 %) a soukromoprávními subjekty (5 %) vykonávající veřejně prospěšnou činnost, nicméně i školy vykonávají veřejně prospěšnou činnost (viz školský zákon) návrh nerozlišuje spolufinancování u subjektů v pozici zřizovatelů (v ESF kraj 15 % versus škola 0 %) při realizaci plošných či systémových projektů, které pro své organizace zajišťují jejich zřizovatelé

ÚZEMNÍ DIMENZE Akční plán SRR rozpracovává Strategii regionálního rozvoje ČR 2014–2020 nedílnou součástí Regionální akční plány respektující priority rozvoje příslušného kraje a strategické dokumenty dalších územních partnerů Národní stálá konference (NSK) účelem zajištění vzájemné koordinace státu a regionů při implementaci územní dimenze, realizaci DoP a programů z fondů ESIF Regionální stálá konference (RSK) zřízena na principech partnerství s působností ve všech krajích ČR. Mezi hlavní cíle RSK patří zejména naplňování cílů SRR formou přípravy, realizace a vyhodnocování Regionálních akčních plánů

PŘÍPRAVA KRAJŮ vzájemná komunikace krajů se zástupci aglomerací od roku 2012/2013 současný stav příprav platforem RSK je různý, většina dokumentů a analýz napřič kraji je ve fázi zpracování postavení krajů v implementační struktuře zůstává v národním kontextu nevyjasněné, čeká se na finální verze dokumentů k územní dimenzi, statut RSK požadavek na rozhodování dle principu subsidiarity nikoliv z centra, ale z území

REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE (RSK) zástupce Ministerstva pro místní rozvoj zástupci kraje zástupce nositele ITI/IPRU zástupce za střední velikost měst zástupce za venkov (SMS/SPOV) regionální S3 manažer zástupce MAS zástupce Krajské hospodářské komory zástupce NNO zástupce Úřadu práce vlastní výběr dle potřeb regionu RSK - celkem 18 členů (kraje mají více zástupců) - rozhodování konsenzem

REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE (RSK) Historie 2007-2013 Integrované plány rozvoje měst (IPRM) a Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) Současnost 2014-2020, nařízení EU č. 1303/2013: Integrované územní investice (ITI), Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) a dále Integrované plány rozvoje území (IPRÚ), co by národní specialita 1+1=3

METROPOLITNÍ/AGLOMERAČNÍ OBLAST ITI/IPRÚ

ROZVOJOVÁ, STABILIZOVANÁ A PERIFERNÍ ÚZEMÍ (SRR 14-20) cca 30 % obyvatel ČR je v ITI a IPRÚ

POKRYTÍ ČR MAS