Strategické změny v řízení elektrizačních soustav 17. 4. 2013 Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Aspekty kogenerační výroby z OZE
Připojení fotovoltaických elektráren
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Výroba a distribuce elektrické energie
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Přenosová soustava ČR - provozovatel ČEPS,a.s.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Výroba elektrické energie - obecná část
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Výroba elektrické energie - obecná část
Vnímáme nové technologie jako hrozbu nebo příležitost? Špindlerův Mlýn, Martin Michek.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Strategický investiční plán ČEPS
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
Kritické situace v PS ČR
Aktualizace Státní energetické koncepce
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Výroba elektrické energie - obecná část
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Chytré sítě Smart grids.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Přehled současných a budoucích problémů teplárenství
Chytré sítě Smart grids.
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL

Současná situace v ČR Špindlerův MlýnMilan Kloubec, ČVUT FEL Direktiva 2009/72/EC: Inteligentní měřící systémy na 80 % OM do r klíčový krok zavedení SG z pohledu EU Ambiciózní cíle EU do r. 2020: Podíl OZE v celkové spotřebě EU na 20 % Zvýšit energetickou účinnost v EU o 20 % Snížit emise skleníkových plynů o 20 % úzce souvisí nejen spolu ale i s konceptem SG Klíčový krok zavedení SG v ČR?

Důsledky stanovených cílů EU Špindlerův MlýnMilan Kloubec, ČVUT FEL Enormní politika rozvoje OZE a KVET: velké množství malých nepredikovatelných zdrojů připojených do DS vertikální vs. horizontální toky → nároky na DS na které nebyly stavěny „přelévání“ problémů s řízením soustav z přenosových do distribučních v důsledku výstavby extenzivních větrných parků mj. na severu Německa

Rozdělení instalovaného výkonu v ČR podle typu elektráren k [%] Špindlerův MlýnMilan Kloubec, ČVUT FEL VE – vodní elektrárny PVE – přečerpávací vodní elektrárny JE – jaderné elektrárny PE – parní elektrárny PPE – paroplynové elektrárny PSE – plynové a spalovací elektrárny FVE – fotovoltaické elektrárny VTE – větrné elektrárny

Klíčové problémy ČR Špindlerův MlýnMilan Kloubec, ČVUT FEL Problémy se stabilitou DS nabývají na významu → některá vedení DS se dostávají na hranici své přenosové kapacity Vyrovnávací trh s regulační energií udržování rovnováhy mezi okamžitou výrobou a spotřebou elektřiny v důsledku nepredikovatelných OZE se množství obchodované RE zněkolikanásobilo

Zkušenosti z jiných zemí Špindlerův MlýnMilan Kloubec, ČVUT FEL Hlavní důvody nasazení inteligentních měřících systémů na OM: absence systému řízení odběru elektřiny vysoké procento netechnických ztrát aj. → z velké části nejsou poplatné ČR

Potenciál zavedení SG v ČR Špindlerův MlýnMilan Kloubec, ČVUT FEL rozšířit DS o smart prvky pro řízení v reálném čase optimalizovat výrobu v decentralizovaných zdrojích pomocí HDO a dalších smart prvků optimalizovat spotřebu → elektřina spotřebována co nejblíže místu decentralizované výroby minimalizovat toky elektřiny v DS (potažmo ztráty → na úrovni DS nejvyšší) předejít extenzivnímu posílení DS (investičním nákladům) Inteligentní měřící systémy na OM → globálnímu trendu jejich nasazení se ČR nevyhne oddálit dokud potenciální přínosy nepřeváží jejich náklady masové nasazení → pokles nákladů V ČR poslední krok řetězce implementace SG

Role obchodníka s elektřinou Špindlerův MlýnMilan Kloubec, ČVUT FEL bilance výroby a spotřeby subjektů ve svém portfoliu → okamžitá hodnota elektřiny mění podle velikosti a směru odchylky mezi smluvně zajištěnými a skutečnými toky upřesnění obchodů na krátkodobém trhu s elektřinou → značná úspora nákladů na odchylku

Děkuji za pozornost! Špindlerův MlýnMilan Kloubec, ČVUT FEL